#1 Boekendief.nl top 100: Anna Karenina – Tolstoj

Anna karenina recensie Edwin
€3,99
Bol.com
€6,99
Ebook.nl

Als ik met andere mensen praat over Russische literatuur word ik erg enthousiast. Ik kan tientallen titels opnoemen die je echt gelezen moet hebben. Als ik echter één boek zou moeten kiezen, dan kies ik voor het wereldberoemde werk Anna Karenina. Dit boek heeft echt een bijzonder plekje in mijn hart. Ik las het toen ik op reis was door Australië en Nieuw-Zeeland. Het boek heeft naar mijn mening alles was je in een goede roman mag verwachten. William Faulkner, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1949, zei ooit het volgende:

William Faulkner, when asked to name the three best novels of all time, reportedly answered: “Anna Karenina, Anna Karenina, Anna Karenina

Anna Karenina samenvatting

Anna Karenina is een beroemd boek, een echte klassieker, dat gaat over liefde, familie en het leven in het Rusland van de 19e eeuw. Het begint met de bekende zin: “Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is op zijn eigen manier ongelukkig.” Er zijn twee belangrijke verhalen in het boek:

Het eerste verhaal gaat over Anna Karenina, een slimme en elegante dame uit de rijke kringen. Ondanks dat ze veel aanzien heeft, voelt ze zich niet gelukkig in haar huwelijk. Ze wordt verliefd op graaf Vronski, een charmante officier. Hun relatie zorgt voor veel opschudding in hun omgeving.

Het andere verhaal gaat over Konstantin Levin, een man van het platteland. In tegenstelling tot Anna’s verhaal, laat Levin ons het leven van de gewone mensen op het platteland zien. Hij is op zoek naar geluk, liefde en een doel in het leven, en dat allemaal terwijl hij verliefd wordt op Prinses Kitty en worstelt met zijn geloof.

Citaat uit het boek

Ik heb het boek gekocht in Australië, vandaar dat ik alleen maar de Engelse versie heb gelezen. Hieronder een citaat uit mijn versie van het boek.

“He was angry with all of them for their interference just because he felt in his soul that they, all these people, were right. He felt that the love that bound him to Anna was not a momentary impulse, which would pass, as worldly intrigues do pass, leaving no other traces in the life of either but pleasant or unpleasant memories. He felt all the torture of his own and her position, all the difficulty there was for them, conspicuous as they were in the eye of all the world, in concealing their love, in lying and deceiving; and in lying, deceiving, feigning, and continually thinking of others, when the passion that united them was so intense that they were both oblivious of everything else but their love.”

In de winkel bekijken

Wil je dit boek ook lezen (DOEN!), dan kan je het goed bij de onderstaande winkels kopen:

Belangrijkste personages uit het boek

 • Anna Karenina: De centrale figuur van het boek, Anna is een complexe vrouw. Ze wordt omschreven als een klassiek knappe vrouw. Ze begeeft zich in de hogere kringen van de Russische samenleving. Ondertussen worstelt ze met haar eigen gevoelens en verlangens, die haar op onverwachte paden brengen.
 • Graaf Alexei Vronski: Een charismatische officier die bekend staat om zijn passie en vastberadenheid. Zijn relatie met Anna plaatst zorgt voor veel uitdagingen en moeilijke beslissingen
 • Alexie Alexandrovich Karenin: Anna’s echtgenoot, Karenin is een toegewijde regeringsambtenaar. Hij is principieel en gereserveerd.
 • Konstantin Dmitrievich Levin: Levin is een landeigenaar. Hij is voortdurend op zoek naar zingeving in het leven en probeert zijn plek te vinden te midden van de veranderende tijden en normen van de 19e-eeuwse Russische samenleving.
 • Prinses Ekaterina (Kitty) Alexandrovna Shcherbatskaya: Kitty is een jonge vrouw die aan het begin van haar volwassen leven staat. Ze wordt geconfronteerd met keuzes in liefde

Kaft van Anna Karenina

Het ontwerp van de kaft is door de jaren heen vaak veranderd. Hieronder een overzicht met een aantal van deze ontwerpen:

Overeenkomsten tussen Levin en Tolstoj zelf:

Ik heb ongeveer een jaar na het lezen van Anna Karenina het boek Mijn Biecht gelezen van Tolstoj. Ik herkende direct de overeenkomsten tussen het fictieve karakter Levin uit Anna Karenina en Tolstoj zelf. Enkele overeenkomsten die me zijn opgevallen:

 • Persoonlijke zoektocht naar zingeving: Net als Levin, worstelde Tolstoj met existentiële vragen over het leven, de dood en de zin van het bestaan.
 • Kritiek op de stad en waardering voor het platteland: Tolstoj had een diepe waardering voor het landelijke leven en de  eenvoud van het platteland. Dit is iets wat de twee met elkaar delen.
 • Landbouw en het boerenwelzijn: Net als Levin was Tolstoj zelf een landeigenaar en was hij erg betrokken het welzijn van de boeren.
 • Huwelijk en familie: De dynamiek en uitdagingen van het huwelijk van Levin weerspiegelen de eigen ervaringen van Tolstoj met zijn vrouw, Sofia Andreevna. Zij kregen samen maar liefst 13 kinderen, iets wat Levin niet haalde in het boek 😉.
 • Leeftijd: Kitty is naar schatting 18 jaar oud bij de eerste kennismaking in het boek, Levin ergens begin dertig. Tussen Tolstoj en zijn vrouw zat ook een flink leeftijdsverschil (16 jaar).
 • Religieuze en filosofische zoektocht: Levin’s zoektocht in het boek Anna Karenina weerspiegelt Tolstoj’s eigen spirituele zoektocht later in zijn leven.

Leuk om te weten: het boek is meerdere keren vertaald door verschillende mensen. De moderne versie begint met de zin: Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is op zijn eigen manier ongelukkig en de wat oudere vertaling begint met de zin: Gelukkige huisgezinnen zijn elkander gelijk; ieder ongelukkig gezin is daarentegen op bizondere wijze ongelukkig

Verfilmingen van Anna Karenina

Veel mensen hebben geprobeerd om het boek om te zetten naar het witte doek of televisie. Dit is niet altijd even goed gelukt. Ik denk dat, als je alle versies hebt gekeken, je het misschien wel met me eens bent: Anna Karenina laat zich niet goed vertalen naar film of serie. Hieronder zie je een overzicht met de bekendste vijf versies:

 • Anna Karenina (1935): Met Greta Garbo in de hoofdrol als Anna. Deze versie wordt vaak geprezen om Garbo’s vertolking en is één van de bekendere vroege verfilmingen.
 • Anna Karenina (1948): Een Britse versie met Vivien Leigh als Anna. Leigh’s prestatie werd goed ontvangen, maar de film als geheel kreeg gemengde recensies.
 • Anna Karenina (1985): Een televisieversie met Jacqueline Bisset. Deze versie is niet zo bekend als sommige van de grote filmversies. Scoort op IMDB een 6.4
 • Anna Karenina (1997): Met Sophie Marceau en Sean Bean in de hoofdrollen. De film kreeg gemengde recensies, waarbij sommigen het als een oppervlakkige adaptatie zagen. Ik was een van die mensen.
 • Anna Karenina (2012): Geregisseerd door Joe Wright en met Keira Knightley als Anna. Deze versie is bekend om zijn unieke visuele stijl en het gebruik van een theaterachtige setting voor veel van de scènes. Het werd over het algemeen positief ontvangen. Naar mijn mening mist deze versie absoluut de diepte van het verhaal. Desondanks scoort deze versie toch een 6.6 op IMDB.

Trailer van de versie uit 2012

Over Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910), geboren in een adellijke familie in Rusland, leidde een leven vol met ups en downs. Na het verlies van zijn ouders werd hij opgevoed door naaste familieleden. Zijn ervaringen in het Russische leger tijdens de Krimoorlog vormden de basis voor sommige van zijn vroege literaire werken, maar hij is vooral bekend om zijn epische romans Oorlog en Vrede en Anna Karenina, die het leven van Russische families tijdens de Napoleontische oorlogen en diepgaande verkenningen van liefde en de menselijke ziel binnen de Russische hogere klasse beschrijven.

Na het schrijven van Anna Karenina ging Tolstoj door een spirituele crisis en begon hij zijn eigen plaats in de wereld en de betekenis van het leven te bevragen. Deze zoektocht leidde hem naar een persoonlijker christendom en zijn betrokkenheid bij morele en sociale vraagstukken. Zijn radicale opvattingen over bezit en leven veroorzaakten spanningen binnen zijn familie, en uiteindelijk verliet hij op 82-jarige leeftijd zijn landgoed. Niet lang daarna overleed hij in 1910 in het treinstation van Astapovo.

Naast zijn literaire nalatenschap, had Tolstoj ook een blijvende invloed op toekomstige generaties denkers en leiders. Zijn filosofie en opvattingen over geweldloosheid inspireerden beroemdheden zoals Mahatma Gandhi, die zijn ideeën omarmde en toepaste in zijn strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Anna Karenina recensie

Titel: Anna Karenina

Genre: Roman, historische fictie

Auteur: Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Logo uitgever:

5

Summary

Anna Karenina van Tolstoj is een van de beste romans ooit geschreven. Hoewel het eerst even inkomen is door alle namen van de karakters uit het boek (het zijn er bijzonder veel!). Mijn versie van het boek had een grote stamboom achterin met alle families en namen. Dit was wel heel erg handig. Deze zit in modernere versies van het boek helaas niet altijd. Gelukkig kan je de online versie hier vinden.

Tolstoj neem je in het mee naar het Rusland van vroeger en laat je kennismaken met boeiende personages met elk hun eigen verhaal. Het gaat over liefde, problemen en hoe mensen vroeger leefden. Tolstoj weet als geen ander hoe hij een goed verhaal moet vertellen.

Anna Karenina van Lev Tolstoj is onbetwistbaar een meesterwerk in de wereld van de literatuur.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.