10 boeken om te lezen als je van katten houdt.

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

Ik ben gek op katten en boeken lezen over katten is natuurlijk zalig. In deze blog presenteer ik een aantal boeken waarin katten centraal staan. Het viel me tijdens het schrijven op dat heel veel schrijvers die boeken over katten hebben geschreven afkomstig zijn uit Japan. Na een kort onderzoekje is gebleken dat in de Japanse cultuur de kat het symbool is van geluk en dat ze volgens de overlevering beschermende krachten bezitten. 

Katten zijn ooit dankzij de Chinezen in Japan gebracht maar ook voor de Japanners was het liefde op het eerste gezicht: sinds dat moment is de kat niet meer weg te denken uit de Japanse cultuur en de literatuur. Weten we dat ook weer.

Nala’s wereld – Dean Nicholson

Een heerlijk en hartverwarmend verhaal dat ook nog eens waargebeurd is! Dean Nicholson vertrekt samen met zijn beste vriend uit Schotland, om op de fiets een wereldreis te maken. Al gauw bedenkt deze vriend zich en keert terug naar huis, waardoor Dean alleen over blijft. Wanneer Dean in de greppel van een bergweggetje een verwaarloosde kitten tegenkomt, verandert zijn leven voorgoed. Hij besluit namelijk dat hij haar niet kan achterlaten dus ze gaat mee op de fiets. Na een bezoek aan de dierenarts wordt zij vervolgens zijn reismaatje en samen beleven ze allerlei avonturen.

Bob de straatkat – James Bowen

Wederom een hartverwarmend verhaal over een kat die het leven van zijn eigenaar volledig weet te veranderen. James is verslaafd aan drugs en probeert wanhopig af te kicken. Hij heeft allerlei losse baantjes en kan maar slecht rondkomen. Wanneer hij in een laatste poging, deelneemt aan een afkickprogramma en via die weg een eigen woning toegewezen krijgt, komt daar een zieke rode kater aanlopen. Hoewel James nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, besluit hij er voor de kater te zijn: hij brengt hem naar de dierenarts en verzorgt hij hem tot hij weer op eigen pootjes kan staan. De kat, Bob, besluit te blijven en James en Bob worden onafscheidelijk. James probeert inmiddels bij te verdienen als straatmuzikant maar wanneer hij Bob meebrengt worden ze al gauw beroemd en kan James zijn verleden achter zich laten.

Zie ook: De wereld volgens Bob en Het kerstfeest van Bob.

Reisverslag van een kat – Hiro Arikawa

Dit boek is een ode aan het leven en aan vriendschap. Een feelgoeedboek voor kattenliefhebbers!

Nana (de kat), weet niet waar hij naartoe gaat of waarom ze de reis maken, maar hij mag in een zolverkleurig busje zitten, naast zijn baasje. Samen reizen ze door heel Japan en logeren ze bij oude vrienden en bekenden. Onderweg zijn ze bij een norse boer die maar niets van katten moet hebben behalve dan dat het fijn is dat ze ratten vangen, bij een treurige man die net is verlaten door zijn vrouw en ook bij een hartelijk stel dat een B&B runt en gek is op dieren. Maar wat is de reden van deze reis? En waarom heeft iedereen zoveel interesse in Nana? Wanneer hij daar achter komt, breekt het kattenhartje van Nana en zal hij alles op alles zetten om het avontuur niet te laten eindigen.

De kat die bleef – Hiro Arikawa


Een bundel met zeven verhalen waarin katten centraal staan. Een kat is geluk op pootjes. 

Ook al ziet het leven er soms somber uit, een kat biedt altijd troost. 

Het verhaal van de kat die boeken wilde redden – Sosuke Natsukawa 


Bestaan er ook boeken over katten die niet hartverwarmend zijn? Ik moet nodig op zoek naar een synoniem, maar ook dit boek is weer: hartverwarmend.

Wanneer de verlegen scholier Rintaro een pratende kat ontmoet, proberen ze samen ervoor de zorgen dat boeken van de verdwijning worden gered.

Rintaro zit op de middelbare school en brengt veel tijd voor in de tweedehandsboekenwinkel van zijn opa. Wanneer zijn opa overlijdt, erft Rintaro de boekenwinkel. Deze zit verstopt in een straatje achteraf. Wanneer Rintaro eigenlijk op het punt staat om de winkel voorgoed te sluiten, komt hij een kat tegen die tot zijn verbazing blijkt te kunnen praten! De kat overtuigt Rintaro om hem te helpen de boeken van de ondergang te redden. Samen komen ze voor vier verschillende uitdagingen te staan. Zal het ze lukken?

Als katten van de wereld verdwijnen – Genki Kawamura 


De verteller van dit boek is vervreemd van zijn familie, woont alleen en hij heeft enkel het gezelschap van zijn kat. Een bezoek aan de dokter verandert alles: hij blijkt ernstig ziek te zijn en hij zal misschien het einde van de week niet halen. Maar voordat de paniek kan toeslaan, krijgt hij een uniek aanbod: in ruil voor het laten verwijden van één ding uit de wereld, kan hij steeds een extra dag te leven krijgen. Maar hoe bepaal je wat het leven de moeite waard maakt? Hoe kan je bepalen wat wel en niet dierbaar is? 

Een boek over verlies, verzoening, een reis en de ontdekking van wat echt belangrijk is in het leven. 

De kat – Takashi Hiraide 


Een poëtische roman over de vergankelijkheid van het leven en over de kunst van het genieten van kleine momenten van geluk.

Een jong koppel, beiden schrijver, woont in Tokyo. Ze hebben een klein en eenvoudig huis in een groene buurt. Ze zijn tevreden maar ze hebben elkaar niet zoveel meer te zeggen. Tot op een dag ineens een kat hun keuken binnenstapt. AL snel wordt het een gewoonte van het dier om bij het stel langs te komen, mede omdat ze een lekker mandje en een hapje te eten voor hem klaarzetten. Gaandeweg komen er nieuwe gesprekken op gang tussen de schrijvers; eerst alleen door de kat, maar langzaam ook weer over andere onderwerpen. Hun leven wordt opnieuw gevuld door vreugde, kleur, verwondering en schoonheid.

Zij en haar kat – Makoto Shinkai en Naruki Nagakawa


Een kitten, eenzaam achtergelaten in een kartonnen doos. Het enige gezelschap dat de kitten heeft is het geluid van de voorbijrazende trein. Op het nippertje wordt hij door een jonge vrouw gered. Zo begint dit verhaal, maar het boek behandelt de verhalen van vier verschillende katten en hun vrouwelijke baasjes. Ze worstelen met eenzaamheid, verlegenheid, relatieproblemen. De vrouwen komen steeds sterker in hun schoenen te staan door de ervaringen die ze opdoen en de katten leveren gevat commentaar op alles wat zij vanaf de zijlijn zien en ze proberen de menselijke eigenaardigheden te begrijpen.

Dewey, de bibliotheekkat – Vicki Myron


Dit is het bijzondere verhaal van de kat Dewey. Zijn leven begon niet best: hij werd op een van de koudste nachten van het jaar achtergelaten in de inleverbak van de bibliotheek in Iowa, waar hij gevonden werd door Vicki Myron. Dewey was meer dood dan levend maar Vicki verloor direct haar hart. En zo zou het gaan voor alle bezoekers van de bibliotheek. Het enthousiasme en de speelsheid die Dewey meebrengt en zijn zesde zintuig waarmee hij oppikt wie er het hardste zijn aandacht nodig hebben, zorgen ervoor dat er nu zo’n mooi boek over hem geschreven is.

Molly en het kattencafé – Melissa Daley

Molly (een jonge kat) verliest haar baasje. Ze wordt herplaatst in een huis met drie honden die het niet zo op katten hebben. Ze besluit dat ze hier niet wil blijven en ze gaat op zoek naar een nieuw huis. Maar wanneer ze door de straten van Stourton loopt, lijkt het vinden van een nieuw huis moeilijker dan ze ooit had gedacht.

Maar dan wordt ze gevonden voor Debbie, de eigenaresse van een café. Debbie is ook op zoek: ze is pas gescheiden en ze heeft een dochter om voor te zorgen en ze doet er alles aan om haar niet zo lekker lopende café draaiende te houden. Het is alleen financieel lastig maar ook uit onverwachte hoek wordt Debbie tegengewerkt. Maar misschien lukt het Molly en Debbie samen om het tij te keren?

Ik weet zeker dat deze lijst iedere kattenliefhebber gelukkig zal maken, maar ook als je niet per se een kattenmens bent: na het lezen van deze verhalen kan je toch bijna niet anders?

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.

Plaats een reactie