10 boeken over seriemoordenaars (non-fictie en fictie)

Boeken over seriemoordenaars

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wat hebben de namen Ted Bundy, Charles Manson, Luis Garavito, Jack the Ripper, Jeffrey Dahmer en Willem van Eijk met elkaar gemeen? Juist. Het zijn allemaal seriemoordenaars. Hoewel we gruwelen van de daden van dit soort mensen, weet het ons ook te fascineren. Dit blijkt wel uit de hoeveelheid populaire boeken die er zijn geschreven over seriemoordenaars. In dit artikel bekijk ik 5 non-fictieboeken over seriemoordenaars en 5 fictieboeken over dit onderwerp, om zo de top 10 compleet te maken.

5 keer fictie over seriemoordenaars

Een selectie van mijn favoriete fictieboeken over dit onderwerp.

Rode draak – Thomas Harris

Red Dragon van Thomas Harris is een psychologische horrorroman die voor het eerst werd gepubliceerd in 1981. Dit boek zal voor altijd een plekje hebben in mijn favoriete boeken over seriemoordenaars. Het verhaal volgt de voormalige FBI-profiler Will Graham, die met tegenzin uit zijn pensioen terugkeert om een raadselachtige seriemoordenaar te vinden en te vangen die de bijnaam “de Tandfee” heeft gekregen. Gedurende dit onderzoek, wordt hij geconfronteerd met zijn donkere verleden met Dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater en kannibalistische seriemoordenaar, tot wie hij zich wendt voor advies. Dit is het eerste boek waarin het – nu – wereldberoemde karakter Hannibal Lector wordt geïntroduceerd, die je vast en zeker kent van de film Silence of the Lambs.

€4,99
€9,99
Bol.com
€11,00
Prijs gecheckt op 19 juni 2024 15:36
Amazon.nl
€22,99
Libris.nl

The Bone Collector – Jeffrey Deaver

The Bone Collector van Jeffrey Deaver is een misdaadthriller die zich afspeelt in New York City. De hoofdpersoon, Lincoln Rhyme, is een vooraanstaand forensisch expert die na een ongeval volledig verlamd is geraakt. Het boek volgt Rhyme en Amelia Donaghy, een nieuw gerekruteerde politieagent, die samenwerken om een seriemoordenaar op te sporen die zijn misdaden op een raadselachtige manier vormgeeft. Hij maakt er echte scenes van. Gebaseerd op de aanwijzingen die ze vinden, moeten ze de volgende moord zien te voorkomen. Het verhaal is echt een intens kat-en-muisspel. Dit was voor mij een van de boeken die ik niet meer weg kon leggen.

Dit boek is in 1999 verfilmd:

Eddie Flynn Dertien – Steve Cavanagh

Deze spannende thriller wordt ook wel Dert13n of in het Engels Thirt13n genoemd. Het beschrijft het proces tegen de voor moord aangeklaagde Robert Solomon. Robert Solomon, een van meest bekende acteurs in Hollywood, wordt ervan beschuldigd zijn vrouw te hebben vermoord. Voor dit proces heeft de verdediging gekozen voor, Eddie Flynn, een voormalig oplichter die nu als advocaat werkt. Hoewel alle bewijzen in de richting van Robert wijzen, begint Eddie tijdens het proces aan zijn schuld te twijfelen. Hij stelt zichzelf een verontrustende vraag: Wat als de echte moordenaar niet degene is die terecht staat, maar een lid van de jury? Een bizar verhaal met meerdere plottwists.

Ooit moeten we kleur bekennen – Joyce Augustyns

Delphine Rousseau, een jonge forensisch patholoog, staat centraal in dit verhaal. Haar leven neemt een onverwachte en angstaanjagende wending als ze, zonder dat ze het weet, in het vizier komt van een onbekende seriemoordenaar. Binnen enkele dagen verandert haar wereld in een regelrechte nachtmerrie. Ze ontmoet een mysterieuze man en ze kan zich niet aan de vraag onttrekken of deze ontmoeting werkelijk toeval? Laat je in dit zenuwslopende verhaal meeslepen naar de wereld van Delphine. Dit boek is geschreven door een Belgische vrouw.

De Echoman – Sam Holland

In De Echoman, het debuutthriller van Sam Holland, staat Jessica (Jess) Ambrose centraal, die op de vlucht is na beschuldigd te zijn van brandstichting waarbij haar echtgenoot om het leven komt en haar dochter zwaargewond raakt. Rechercheur Nate Griffin gelooft in haar onschuld en samen proberen ze de waarheid te ontrafelen. Ondertussen vinden er meer moorden en verdachte zaken plaats die de politie voor een raadsel stellen. Een angstaanjagende ontdekking wordt gedaan: de dader kopieert moorden van bekende seriemoordenaars uit de geschiedenis en krijgt de bijnaam “De Echoman”.

non fictie Boeken over seriemoordenaars

5 keer non-fictie over seriemoordenaars

Een selectie van mijn favoriete non-fictieboeken over dit onderwerp.

Het beest van Harkstede – Sytze van der Ze

Willem van Eijk, bijgenaamd “Het beest van Harkstede”, is een beruchte Nederlandse seriemoordenaar. Na veroordeeld te zijn voor twee moorden in 1975 en na zijn vervroegde vrijlating, vielen er nog eens drie vrouwelijke slachtoffers. Ondanks zijn pogingen om een veroordeling te ontlopen, werd hij uiteindelijk veroordeeld tot levenslang. Journalist Sytze van der Zee heeft vijfentwintig intensieve gesprekken met Van Eijk gevoerd. Langzamerhand ontvouwt zich het beeld van een laagbegaafde, verstoorde man die wordt geconsumeerd door morbide wensen en impulsieve daden.

Nederlandse seriemoordenaar: Willem van Eijk (1941-2019), ook bekend als ‘Het Beest van Harkstede’, was een beruchte Nederlandse seriemoordenaar. Hij is tweemaal veroordeeld voor in totaal vijf moorden op vrouwen. Na een eerste veroordeling in 1975 voor de moord op twee vrouwen, werd hij na zijn vrijlating in 1990 opnieuw gearresteerd in 2001 voor de moord op drie andere vrouwen. Hij kreeg de bijnaam ‘Het Beest van Harkstede’ naar zijn woonplaats, waar de laatste drie moorden plaatsvonden. Willem werd geboren op een steenworp afstand van waar ik nu woon en toch moet ik eerlijk bekennen dat ik zijn verhaal nog niet kende.

Mijn vriend de seriemoordenaar – Ann Rule

In 1971, werkt Ann Rule bij een telefonische crisisdienst waar ze bevriend raakt met een jonge, charismatische collega, Ted Bundy. Hij is niet alleen knap en charmant, maar studeert ook rechten en is actief in de Republikeinse Partij. Voor de buitenwereld lijkt hij een man die alleen maar succes tegemoet gaat.

Echter, vanaf 1974 beginnen acht jonge vrouwen op mysterieuze wijze te verdwijnen. Ann Rule, die tegen die tijd misdaadjournalist is, besluit een boek te schrijven over deze onopgeloste zaken. Terwijl ze zich steeds meer verdiept in de zaak en met verschillende professionals spreekt, begint ze langzaam maar zeker te realiseren dat de ‘Ted’ die door de politie wordt gezocht, dezelfde persoon is als haar vriend. Een vernieuwde versie van dit verhaal wordt in juli 2023 uitgebracht als e-book.

Eén van de bekendste seriemoordenaars: Ted Bundy was een beruchte Amerikaanse seriemoordenaar die actief was in de jaren ’70. Hij was bekend om zijn charme en aantrekkelijkheid, eigenschappen die hij gebruikte om zijn slachtoffers te lokken. Bundy werd uiteindelijk veroordeeld voor de moord op 30 vrouwen, hoewel het werkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk veel hoger ligt. Zijn gruwelijke misdaden en manipulatieve persoonlijkheid hebben hem tot een van de meest beruchte figuren in de geschiedenis van de true crime gemaakt.

Seriemoordenaars in hun eigen woorden – Christopher Berry-Dee

Het boek van de bekende Britse criminoloog Christopher Berry-Dee biedt een gruwelijke en fascinerende inkijk in de wereld van seriemoordenaars. Dit is een van de boeken die je – naar mijn mening- gelezen moet hebben als je je interesseert in de bizarre wereld van seriemoordenaars.  Gebaseerd op uitgebreide interviews en correspondentie met deze misdadigers in streng beveiligde gevangenissen, belicht Berry-Dee zowel hun misdaden als hun persoonlijke achtergronden.

Het boek omvat zowel bekende als minder bekende seriemoordenaars. Berry-Dee benadrukt dat deze personen niet zonder reden ter dood veroordeeld zijn. Zijn werk is een must voor elke true crime-liefhebber en wordt erkend als essentiële literatuur in de opleiding van wetshandhavers, waaronder de FBI. Met dit boek geeft Berry-Dee een aangrijpend beeld van de meest extreme criminelen van de wereld.

True Crime – Seriemoordenaars in de Lage Landen – Ralph Schippers & Nienke Wienke Jans

Seriemoordenaars in de Lage Landen door Ralph Schippers en Hieke Wienke Jans is een onderzoek naar seriemoordenaars in Nederland en België. Het boek ontzenuwt de mythe dat seriemoordenaars alleen buiten onze landsgrenzen opereren. De auteurs presenteren veertig angstaanjagende portretten van deze criminelen, waaronder bekende figuren zoals Marc Dutroux en minder bekende zoals Patrick S., het ‘Monster van Spijkenisse’. Het boek belicht niet alleen de gruwelijke daden van deze moordenaars, maar duikt ook in hun levensverhalen en de motivaties achter hun misdaden. Het biedt perspectieven van verschillende betrokken partijen, zoals de dader, het slachtoffer, de familie, politie en justitie. Natuurlijk komt ook Het beest van Harkstede aan bod. Een interessant boek, maar stiekem best wel heftig om te beseffen dat seriemoordenaars ook bij ons in de buurt (kunnen) wonen.

Het Fenomeen Seriemoordenaar – H. Schechter

Het fenomeen van seriemoordenaars heeft een immense hoeveelheid aandacht gekregen, zowel in fictieve thrillers van auteurs als Thomas Harris, als in diepgaande studies die meer details onthullen over deze gruwelijke realiteit. Namen zoals Ted Bundy, Charles Manson en Michel Fourniret zijn maar al te bekend.

In zijn boek gaat Harold Schechter, een literatuurprofessor aan het Queens College in New York, in op het fenomeen van seriemoordenaars op een holistische manier. Hij onderzoekt de geschiedenis van seriemoordenaars en categoriseert verschillende types, waaronder psychopaten, moordenaarsechtparen, en kannibalen.

Heb jij nog tips voor boeken over seriemoordenaars? Laat het weten in de comments!


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: