#11 Boekendief.nl top 100: De graaf van Monte Cristo – Alexandre Dumas

€1,99
Prijs gecheckt op 24 februari 2024 07:19
Amazon.nl
€11,29
€14,95
11 nieuw vanaf €11,29
15 tweedehands vanaf €5,99
Prijs gecheckt op 24 februari 2024 07:19
Amazon.nl

De graaf van Monte Cristo samenvatting

De Graaf van Monte Cristo is het verhaal van Edmond Dantès, een jonge maar veelbelovende zeeman. Hij is tot over zijn oren verliefd op de beeldschone Mercedes en hij is van plan haar ten huwelijk te vragen zodra hij zich heeft opgewerkt binnen de scheepvaart en haar een fatsoenlijk onderkomen kan bieden. Wanneer hij terugkomt van een van zijn tochten en juist tot kapitein is benoemd, weet hij niet wat hem gebeurt als hij plots wordt gearresteerd en in Chateau d’If wordt gegooid, een beruchte gevangenis dat zich op een eiland bevindt. Hij weet niet waarom hij daar is of wat hij heeft misdaan. Een eerlijk proces krijgt hij niet, een kans om zijn familie op de hoogte te brengen van zijn verblijfplaats ook niet. Zijn familie denkt dus dat hij dood is…

Veertien jaar spendeert Edmond in verschrikkelijke omstandigheden en in de wetenschap dat hij daar onschuldig zit. Hij ontmoet Faria, puur door toeval. Deze slimme man leert Edmond van alles: talen, geschiedenis, rekenen, maar bovenal: hij heeft een schat verstopt ergens en Edmond krijgt een aandeel als hij hem helpt te ontsnappen. Dit plan loopt anders dan gepland en Edmond moet in zijn eentje door. Het lukt hem om de schat te vinden en wat zich daarna ontvouwt is het allergrootste wraakplan ooit. Edmond heeft namelijk veertien jaar de tijd gehad om te bedenken wie er misschien verantwoordelijk kan zijn voor zijn gevangenschap en ondertussen ook bedacht dat hij zich wil wreken…

Er zijn heel veel verschillende uitgaven van dit schitterende boek:

Over de auteur

Alexandre Dumas is een van de meest bekende Franse auteurs en zijn werken zijn in veel verschillende talen vertaald. Veel van zijn historische verhalen zijn ooit in losse dele gepubliceerd, zo ook De graaf van Monte-Cristo, maar ook De drie musketiers. Zijn boeken zijn inspiratie geweest voor bijna 200 films.
Dumas is zijn carrière begonnen met het schrijven van toneelstukken die per direct een succes bleken. Hij heeft ook voor tijdschriften en reisgidsen geschreven en zijn gepubliceerde werk omvat 100.000 pagina’s.

Dumas stierf op 5 december 1870.

Bekendste werken van Dumas:
– De drie musketiers
– De graaf van Monte Cristo
– De zwarte tulp

De graaf van monte cristo

De situatie in Frankrijk ten tijde van De graaf van Monte Cristo

De graaf van Monte Cristo speelt zich af in de periode vlak na het gevangennemen van Napoleon. Napoleon is verbannen naar Elba, waar het schip waar Edmond op meevaart een tussenstop maakt. Hij wordt ervan beschuldigd dat er een brief van Napoleon is meegenomen en dat werd in die tijd gezien als hoogverraad. Napoleon was op Elba zijn terugkeer aan het voorbereiden. Aanhangers van Napoleon, de zogeheten Bonapartisten, werden gevangengenomen en vervolgd.

Verfilmingen van De graaf van Monte Cristo

Een goed boek inspireert vaak meermaals tot een mooie verfilming. Dit is door verschillende regisseurs geprobeerd, de ene iets minder goed dan de ander.

  • The Count of Monte Cristo een Amerikaanse verfilming uit 1934, geregisseerd door Rowland V. Lee met in de hoofdrol Robert Donat.  
  • The Count of Monte Cristo uit 1961: een poppenanimatie!
  • The Count of Monte Cristo uit 1975. Geregisseerd door David Greene en David Green. Met o.a. Richard Chamberlain en Tony Curtis.
  • The Count of Monte Cristo uit 1998. Met in de hoofdrol Gerard Depardieu, geregisseerd door Josée Dayan.
  • The Count of Monte Cristo: een Brits-Amerikaanse film uit 2002, geregisseerd door Kevin Reynolds met Richard Harris als Faria en James Caviezel als Edmond Dantes.

Heb je zin in meer dikke (maar goede) boeken? Dan is misschien Anna Karenina de uitdaging wel waard!

Titel: De graaf van Monte Cristo

Genre: Historische roman/ historische avonturenroman

Auteur: Alexandre Dumas

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Logo uitgever:

Aantal pagina's : 1184

  • Een van de meest geniale boeken ooit geschreven.
5

Review

Dit is toch wel een van mijn persoonlijke favorieten onder de klassiekers. Niet een boek dat je gemakkelijk even oppakt en ’s avonds voor het slapen leest want het is een joekel van een boek. Het is een van de meest briljante wraakacties ooit. Het geduld, het feit dat degene die het laatst lacht ook het hardst lacht is in dit geval zeker aan de hand, en terecht. De sluwheid en listigheid zijn zalig en dan in combinatie met een zeer interessante periode in de geschiedenis. Zoals bij meer boeken uit de 19e eeuw, en dan met name bij de Franse schrijvers, krijg je tussen het verhaal vaak veel geschiedenis. Is deze historie je bekend, dan kan je hier makkelijk doorbladeren, anders is het wellicht interessant om deze informatie erbij te pakken, aangezien die toch van belang is voor het verhaal. Wat voor mij een teken was dat dit boek een bijzondere status heeft binnen de door mij gelezen werken, is dat ik jaren na het lezen van dit werk, nog altijd precies kan navertellen hoe het (toch best ingewikkelde) verhaal in elkaar steekt. Zo veel indruk heeft het op mij gemaakt. Zulke speciale verhalen heb ik dan het liefst in een hele mooi uitgave (Penguin classic clothbound).

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.