12x de beste biografieën in het voetbal – Sport biografie

12x de beste biografieën in het voetbal – Sport biografie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als iemand mij vraagt voor wie ik ben, weet ik daar nooit echt een antwoord op. Ik geniet meer van het voetbal zelf en van de verhalen in het voetbal. Denk hierbij aan een Tadic die van de Premier League naar Ajax in de kleine Eredivisie komt en in zijn debuutseizoen de halve finale van de Champions League bereikt. Natuurlijk heb ik ook genoten van de Premier League-titel van Leicester City in het fantastische seizoen 2015-2016. Als Nederland speelt, ben ik wel voor Nederland. Het maakt mij dan niet uit of een speler van Ajax, Feyenoord, PSV of een ander team scoort. Zo nu en dan lees ik ook een biografie over een voetballer. In dit artikel deel ik mijn favoriete 12 biografieën in de voetbalsport, van trainers tot spelers. Alles komt aan bod!

6 Nederlandse voetbal biografieën

De lijst heb ik onderverdeeld in Nederlandse spelers/trainers en buitenlandse. Ik begin met de sport biografie van (een van de) grootste voetballers in de Nederlandse geschiedenis en sluit de Nederlandse lijst af met een speler waarvan we helaas nooit zullen weten hoe groot hij zou kunnen worden.

Johan Cruijff – mijn verhaal

Dit is de autobiografie van Johan Cruijff, een van de grootste voetballers aller tijden. Het boek is gepubliceerd na zijn overlijden en bevat zijn eigen woorden over zijn leven, carrière en filosofie over voetbal.

Als ik zou willen dat je het begreep, zou ik het beter hebben uitgelegd.

Johan Cruijff tegen een interviewer

In de winkel

Ten Hag – De Biografie

Deze biografie volgt de carrière van Erik ten Hag, van zijn dagen als voetballer tot zijn succesvolle tijd als coach van AFC Ajax. Het boek analyseert Ten Hag’s unieke aanpak en tactieken die hem hielpen Ajax weer tot een Europees succes te maken. De trainer heeft Ajax inmiddels verlaten en is nu trainer van Manchester United.

In de winkel

€21,99
Libris.nl
€22,99
4 tweedehands vanaf €10,86
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€37,02
Bol.com

LvG – De trainer en de totale mens

Dit boek, geschreven met de hulp van Van Gaal zelf, gaat over het leven en de carrière van de legendarische coach. Het verkent zijn filosofieën over het spel en zijn benadering van leiderschap, zowel op als naast het veld.

Ik kies voor democratisch leiderschap, maar uiteindelijk beslis ik.

Louis van Gaal

In de winkel

€20,00
1 tweedehands vanaf €34,88
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€20,00
Bol.com

Tadic, Ultieme prof  – Sander Zeldenrijk

Dit boek beschrijft de reis van Dusan Tadic van zijn kinderjaren in Servië tot zijn opmerkelijke succes bij Ajax. Het geeft inzicht in zijn toewijding aan het spel en de kwaliteiten die hem tot een modelprof maken.

In de winkel

€10,99
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€12,99
Luisterrijk.nl
€22,99
Bol.com

Kieft – Michel van Egmond

Een openhartige biografie over het leven en de carrière van Wim Kieft, voormalig PSV- en Ajax-speler. Het boek verkent zijn succes op het veld, maar ook zijn worstelingen met verslaving buiten het veld. Het einde van het boek vond ik stiekem wel wat schokkend. Ik moest wel lachen om het hele verhaal over de kopbal tegen Ierland in op het EK 1988.

In de winkel

€12,99
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€21,99
Bol.com

Boskamp, Leven met Feyenoord – André van Kats

Deze biografie vertelt het verhaal van voormalig voetballer en coach Johan Boskamp. Het boek verkent zijn liefde voor Feyenoord, zijn ervaringen als coach, en zijn leven buiten het voetbal.

Hij legt hem zo op zijn joep neer!

Johan Boskamp

In de winkel

€9,99
Libris.nl
€21,99
3 nieuw vanaf €21,99
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€21,99
Bol.com

Extra: Abdelhak Nouri – een onvervulde droom

Dit boek is een eerbetoon aan het talent van Abdelhak Nouri, een jonge voetballer wiens carrière tragisch werd afgebroken door een hartstilstand op het veld. Dankzij de ernstige hersenschade die hij heeft opgelopen, zal hij nooit meer op hoog niveau voetballen. Het boek vertelt het verhaal van Nouri vanuit het perspectief van vrienden en familie. Het gaat ook over de weg die het gezin heeft afgelegd om te komen waar ze nu zijn.

In de winkel

6x buitenlande spelers en trainers met een mooie biografie

Biografieën voetbal biografie voetbal

Ik vind natuurlijk dat Nederlandse voetballers een streepje voor hebben. Toch wil ik de buitenlandse spelers zeker niet vergeten in mijn lijst met beste biografieën in het voetbal. Ik begin met een man die door velen wordt gehaat, maar die ik zelf wel heel erg kan waarderen: Zlatan. Ik denk dat hij het ook niet goed zou vinden als ik hem ergens halverwege de lijst zou plaatsen.

In de winkel

Adrenaline – Zlatan Ibrahimovic

Dit boek biedt een ongefilterd beeld van het leven en de carrière van Zlatan Ibrahimovic, een van de meest kleurrijke en controversiële voetballers van zijn generatie. Het boek bevat zijn verhalen over opgroeien in een immigrantenwijk in Zweden, zijn successen in de grootste clubs van Europa, en zijn unieke kijk op het spel.

Een verhaal dat mij altijd bij is gebleven

Biografieën voetbal biografie voetbal

LeBron James en Zlatan Ibrahimović zijn twee van de grootste sporters in hun respectievelijke sporten, en in 2018 kruisten hun paden op een bijzondere manier.

Ibrahimović, de flamboyante Zweedse voetballer, was destijds aan het spelen voor LA Galaxy in de Major League Soccer. James, ondertussen, had net getekend bij de Los Angeles Lakers in de National Basketball Association. Beide speelden dus in dezelfde stad, Los Angeles.

Bij de komst van Zlatan naar Los Angeles, stuurde LeBron hem een van zijn Lakers-shirts als een geschenk. Het was een respectvol gebaar van één wereldster naar een andere, en een manier om Zlatan welkom te heten in de stad waar LeBron zelf recentelijk ook nieuw was.

Zlatan besloot het cadeau op een Zlatan-manier te beantwoorden. Hij signeerde het shirt van LeBron en stuurde het terug.

In de winkel

€12,99
Luisterrijk.nl
€15,99
2 nieuw vanaf €15,99
1 tweedehands vanaf €23,70
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€15,99
Bol.com

Alex Ferguson My Autobiography

In dit boek deelt Sir Alex Ferguson, een van de meest succesvolle managers in de geschiedenis van het voetbal, zijn verhalen en inzichten uit zijn tijd bij Manchester United. Hij bespreekt zijn tactieken, zijn spelers, en de hoogte- en dieptepunten van zijn carrière.

Sometimes you’re not sure about a player. Sometimes you doubt. Sometimes you have to guess. Sometimes… you just know.

Alex Ferguson

In de winkel

El Diego Autobiography Worlds Greatest – THE AUTOBIOGRAPHY

Dit boek is een openhartig verslag van het leven en de carrière van Diego Maradona, een van de grootste voetballers aller tijden. Van zijn kindertijd in de sloppenwijken van Buenos Aires tot zijn legendarische doelpunt in de World Cup van 1986, dit boek bevat Maradona’s eigen woorden over zijn leven, carrière en controverses.

In de winkel

Pep Guardiola – Another Way of Winning: The Biography

Deze biografie, geschreven door Guillem Balagué, biedt een diepgaand inzicht in de tactieken en filosofieën van Pep Guardiola, een van de meest innovatieve en succesvolle coaches in het moderne voetbal. Het boek volgt zijn carrière van zijn dagen als speler bij Barcelona tot zijn succesvolle jaren als coach bij Barcelona, Bayern München en Manchester City.

In de winkel

€13,06
10 nieuw vanaf €13,06
3 tweedehands vanaf €4,43
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€13,06
Bol.com

Pep was overigens in een ver verleden ook helemaal geen slechte voetballer.

Quiet Leadership – Winning Hearts, Minds and Matches

Dit boek, geschreven door Carlo Ancelotti en Chris Brady, biedt inzicht in Ancelotti’s benadering van leiderschap en coaching. Ancelotti, die bij meerdere topclubs in Europa heeft gecoacht, deelt zijn lessen en ervaringen over het beheersen van de kunst van het stille leiderschap.

In de winkel

€11,83
€13,14
14 nieuw vanaf €11,83
1 tweedehands vanaf €30,70
Prijs gecheckt op 5 april 2024 11:23
Amazon.nl
€11,83
Bol.com

Andrea Pirlo – I think therefore I play

In deze autobiografie, deelt de Italiaanse voetballegende Andrea Pirlo zijn ervaringen van zijn carrière, inclusief de overwinning van het WK in 2006 en successen met AC Milan en Juventus.

In de winkel


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: