1989 – De tweede Allie Burns-thriller

1989
€12,99
Prijs gecheckt op 4 februari 2024 21:44
Amazon.nl
€12,99
Bol.com

Allie Burns schrijft de verhalen die er toe doen. Hoewel ze officieel geen onderzoeksjournalist is, kan ze zichzelf niet tegenhouden. Haar instincten zijn scherper dan ooit en wanneer ze per toeval een aanwijzing ontvangt dat een groep kwetsbaren ernstig wordt uitgebuit, kan ze het ook niet laten om haar onderzoek te starten.

Terwijl Allie steeds dichter bij de waarheid komt, leidt haar onderzoek haar achter het IJzeren Gordijn. In Oost-Berlijn ontdekt ze dat de kern van haar verhaal duisterder is dan ze eerder had durven vermoeden. Om de waarheid boven water te krijgen moet Allie een hoop op het spel zetten…

1989 in de winkel bekijken

Over de auteur

Val McDermid is een internationale bestsellerauteur afkomstig uit Schotland. Ze is bekend van de Tony Hill en Carol Jordan-reeks. Haar werk heeft zowel de Diamond Dagger als de Gold Dagger verdiend. Ze wordt in meer dan dertig talen uitgegeven.
1989 is het vervolg op de eerdere Allie Burns-thriller ‘1979’.

Berlijn in 1989

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, een muur die heel West-Berlijn omringe. Hiermee werd het westerse deel van de stad afgeschermd van het omliggende oosterse deel van het land. De muur is het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de opsplitsing van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minstens 138 mensen om het leven gekomen.

Ook interessant: Millennium.

1989

Informatie en beoordeling

Titel: 1989

Genre: Thriller

Auteur: Val McDermid

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: LS Amsterdam

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 23 May 2023

ISBN: 9789021036731

Aantal pagina's : 376

  • Een interessant stukje geschiedenis gecombineerd met een spannend verhaal.
4

Review

Dit is een interessant opgezet boek. In het eerste hoofdstuk wordt er een moord voorbereid maar deze moord speelt pas helemaal aan het einde van het verhaal een werkelijke rol. Ik was het zelfs al een beetje vergeten totdat het opnieuw ter sprake kwam in het verhaal. Het verhaal neemt de lezer mee naar de jaren 80. Er worden zware onderwerpen aan de kaak gesteld: homofobie, aids, seksualiteit en antisemitisme. Af en toe zijn er wat luchtiger momenten om dit af te wisselen. Er zijn verschillende verhaallijnen die door McDermid mooi met elkaar worden verbonden. Het tempo ligt laag, zeker aan het begin, maar het verhaal blijft boeien. Er zit heel veel informatie in het boek, veel details dus aandacht is vereist! Dat McDermid zelf ervaring heeft als journalist, is merkbaar. Het verhaal is duidelijk gebaseerd op gedegen onderzoek en ze kan daardoor haar fictieve personages op een natuurlijke manier in de historische gebeurtenissen plaatsen. De personages worden goed opgebouwd. Ik heb zelf het eerdere deel (nog) niet gelezen dus het was prettig dat er ook in dit vervolg veel aandacht en tijd aan wordt besteed. Wel merkte ik aan het begin van het boek dat ik de beschrijvingen van locaties en mensen ietwat veel en uitgebreid vond en dat ik ongeduldig wachtte tot het verhaal daadwerkelijk zou beginnen. Toen dat een keer zo ver was, kon ik het boek ook bijna niet meer wegleggen. Het type verhaal deed me sterk denken aan de Millenniumreeks (die ik ook verslonden heb). Een prettig te lezen boek met een hoog informatiegehalte, goed uitgewerkt, slim opgezet. Vond ik het echt een thriller? Nee, dat niet. Ik heb niet op het puntje van mijn stoel gezeten omdat de spanning onhoudbaar was. Daarom kom ik uit op vier sterren.

Pluspunten

  • Goed uitgewerkte personages
  • Een mooie balans tussen historie en fictie
  • Interessante verhaallijn
  • Alles klopt

Minpunten

  • Ietwat trage start
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.