#20 Boekendief.nl top 100: De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel

De uitvreter Titaantjes Dichtertje Mene Tekel recensie Nescio

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€7,99
Luisterrijk.nl
€9,99
Prijs gecheckt op 1 oktober 2023 16:26
Amazon.nl

In de canon van de Nederlandse literatuur neemt Nescio, pseudoniem voor J.H.F. Grönloh, voor mij een hele bijzondere plaats in. Ook al heeft hij niet veel geschreven weet hij toch een onuitwisbare indruk achter te laten. Erg indrukwekkend. Voor de Boekendief top 100 heb ik gekozen voor de bundel met daarin:  De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel. Dit is een bundel met daarin vier van zijn meest karakteristieke werken.

Samenvatting van de bundel De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel

Hieronder heb ik een korte samenvatting gemaakt van de vier verhalen in deze bundel. Ik begin met mijn favoriet: De uitvreter.

De uitvreter

Het verhaal volgt Japi, de ‘uitvreter’ die van vriend tot vriend trekt. Hij leeft op hun kosten en voert weinig uit, behalve roken en naar de rivier staren. Ondanks zijn schijnbare luiheid is Japi een personage dat vragen oproept over het leven en de maatschappij.

Ik vind de eerste zin van dit verhaal ook erg mooi. Een openingszin die ik ook in onze blog van boeken met de mooiste openingszinnen heb gezet.

Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter.

Nescio – De uitvreter

Een ander fragment over Japi

“Den uitvreter, dien je in je bed vond liggen met zijn vuile schoenen, als je ’s avonds laat thuis kwam. Den uitvreter, die je sigaren oprookte, en van je tabak stopte en je steenkolen verstookte en je kasten nakeek en geld van je leende en je schoenen opdroeg en een jas van je aantrok als-i in den regen naar huis moet. Den uitvreter, die altijd wat liet halen op den naam van een ander..”

Nescio – De uitvreter

Titaantjes

Dit verhaal gaat over drie jonge mannen – Koekebakker, Bavink en Hoyer – die dromen van grootsheid en een impact maken op de wereld. Ze brengen hun tijd door in discussies en filosofische overpeinzingen in het Oosterpark. Maar zoals met veel jeugdige ambities, botsen hun dromen uiteindelijk met de realiteit van het volwassen leven.

Dichtertje

Dit verhaal gaat over het leven van een kantoorbediende die ervan droomt een groot dichter te worden. Hij worstelt met de sleur van zijn dagelijkse leven. Tussendoor heeft hij visioenen waarin hij zichzelf ziet als een mythische held of een heilige.

Mene Tekel

Dit is het minst bekende verhaal uit de bundel, maar zeker niet minder interessant. Het is een reflectie op het leven, ouderdom en de vergankelijkheid van alles. Het vertelt het verhaal van een man die terugkijkt op zijn leven, vol teleurstellingen en gemiste kansen.

Bundel: De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel In de winkel bekijken

Door de jaren heen is het boek in verschillende versies uitgebracht

Over Nescio (J.H.F. Grönloh)

Nescio, het schrijverspseudoniem van Jan Hendrik Frederik Grönloh (1882-1961), heeft ondanks een bescheiden aantal werken een diepgaande invloed uitgeoefend op de Nederlandse literatuur. Hij schreef klassiekers als De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. Hij werd geboren in Amsterdam. Al vroeg koos hij voor een zakenleven. Daarnaast begon hij, onder de naam Nescio, tijdloze verhalen te schijven die het alledaagse leven op een unieke, poëtische wijze vastlegden.

Hoewel zijn literaire bijdragen tijdens zijn leven niet de waardering kregen die ze verdienden, groeide zijn faam na zijn dood aanzienlijk. Vandaag de dag blijft zijn werk een blijvende bron van inspiratie en bewondering in de Nederlandse literaire wereld.

De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel recensie

Titel: De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje / Mene Tekel

Genre: Literaire romans

Auteur: Nescio

Uitgave: 2021

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar

Logo uitgever:

ISBN: 9789038805054

5

Summary

In mijn jonge jaren pakte ik dit boek uit de kast bij mijn ouders. Direct werd ik verliefd op de schrijfstijl van Nescio. Ik kon (en kan) me erg vinden in de thema’s die hij omschrijft, zoals jeugdige ideale en de clash tussen dromen en realiteit. Ook beschrijft hij de alledaagse schoonheid van het leven, die we vaak over het hoofd zien. Bijzonder vind ik dan ook dat Nescio tijdens zijn leven niet echt de erkenning kreeg die hij verdiende. Pas ver na zijn dood begonnen mensen het werk van Nescio te waarderen. Ik raad iedereen aan om in ieder geval één werk van Nescio te lezen, zoals de Uitvreter. Ik denk ook dat iedereen ook wel een Uitvreter in zijn leven heeft, of heeft gehad 😉.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.

Plaats een reactie