#22 Boekendief.nl top 100: Het rad des tijds – Robert Jordan

Het rad des tijds

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€13,99
Bol.com
€13,99
Bol.com

Het rad des tijds van Robert Jordan is een van de meest epische en uitgebreide fantasyboeken ooit geschreven. De boeken heb ik allemaal in mijn jeugd in korte tijd verslonden. Daarna heb ik ze nogmaals gelezen. De serie, die uit veertien boeken bestaat, gaat over een uitgebreid en gedetailleerd universum met een rijke geschiedenis, diverse culturen en heel veel personages. De strijd tussen goed en kwaad, het lot, vrije wil, en de cyclische aard van tijd en bestaan zijn centrale thema’s in Het rad des tijds. Deze serie boeken mocht dan ook niet ontbreken in de Boekendief top 100 boeken die je gelezen moet hebben.

Over Het rad des tijds

Het rad des tijds is een wereldberoemde reeks fantasyboeken geschreven door Robert Jordan en later Brandon Sanderson. Deze serie bestaat uit veertien boeken. Centraal in het verhaal staat Rand al’Thor, een jonge man uit een vredig dorpje die ontdekt dat hij een centrale rol speelt in de profetieën van de Laatste Strijd. Terwijl de Duistere, een oud kwaad, dreigt terug te keren en de wereld te veroveren, moeten Rand en zijn vrienden hun lotsbestemmingen accepteren en het hoofd bieden aan talloze uitdagingen om het evenwicht in de wereld te bewaren. Doorheen de reeks wordt de lezer ondergedompeld in complexe culturen, geheime genootschappen en de cyclische aard van tijd en bestaan.

Leuk om te weten: In het Engels heet het The Wheel of Time. Het wordt soms afgekort als WoT of RdT.

Over de twee auteurs van Het rad des tijds

Robert Jordan (1948-2007)

James Oliver Rigney Jr., beter bekend onder zijn pseudoniem Robert Jordan, was een Amerikaanse auteur van epische fantasy. Hij werd geboren op 17 oktober 1948 in Charleston, South Carolina. Jordan is het meest bekend voor zijn Het rad des tijds-serie. Deze is uitgegroeid tot een van de bestverkochte fantasy reeksen in de geschiedenis. Voordat hij fulltime schrijver werd, diende Jordan twee keer in Vietnam met het Amerikaanse leger. Hij studeerde af met een graad in natuurkunde. Zijn rijke en gedetailleerde schrijfstijl was sterk beïnvloed door zijn liefde voor geschiedenis en mythologie.

In 2006 maakte Robert Jordan bekend dat hij aan amyloïdose leed, een zeldzame bloedziekte. Hij overleed een jaar later, op 16 september 2007, voordat hij de “Het rad des tijds”-serie kon voltooien. Bij zijn overlijden had hij uitgebreide notities, schetsen en gedeeltelijke manuscripten achtergelaten voor de laatste boeken van de serie. Na zijn dood heeft de vrouw van Robert Jordan de schrijver Brandon Sanderson uitgekozen om het werk van Robert Jordan af te maken.

Het rad des tijds wheel of time

Brandon Sanderson (1975-heden)

Brandon Sanderson werd geboren op 19 december 1975 in Lincoln, Nebraska. Hij is een hedendaagse fantasy en science fiction schrijver. Voordat hij bekendheid verwierf in het fantasy genre met zijn eigen werken, waaronder de Mistborn serie en de Stormlight Archive-reeks, werd Sanderson gekozen om Het rad des tijds-serie af te ronden na het overlijden van Robert Jordan.

Op basis van de uitgebreide notities van Jordan en met de steun van Jordan’s weduwe, Harriet McDougal, schreef Sanderson de laatste drie boeken van de reeks: De Naderende Storm, De Torens van Middernacht en Het Licht van Weleer. Zijn betrokkenheid bij de serie en zijn respectvolle benadering van Jordan’s visie werd over het algemeen goed ontvangen door zowel fans als critici. Iets wat zeker niet vanzelfsprekend is.

De veertien boeken in de serie Het rad des tijds

Ik heb er voor gekozen om per boek een hele korte samenvatting te geven. Niet omdat ik niet meer kan schrijven over de boeken, maar meer omdat ik het verhaal niet wil verklappen. De korte samenvattingen doen absoluut geen recht aan het boek en de wereld in Het rad des tijds, dat enorm uitgebreid is.

Een nieuw begin

Dit boek dient als een proloog voor de hele serie en biedt de lezer een voorproefje van de wereld en zijn geschiedenis, evenals de aard van de voortdurende strijd tussen goed en kwaad.

Het oog van de wereld

In het rustige dorp Emondsveld wordt Rand al’Thor’s leven op zijn kop gezet wanneer vreemdelingen, waaronder de Aes Sedai Moiraine, arriveren. Zij onthult dat Rand en zijn vrienden Mat en Perrin gezocht worden door de Duistere. Samen met anderen gaan ze op een gevaarlijke reis om het Oog van de Wereld te vinden. Onderweg ontdekken ze hun eigen speciale krachten en leren ze meer over de duistere krachten die de wereld bedreigen.

De grote jacht

De Hoorn van Valere, die de helden van weleer kan oproepen, is gestolen. Rand, die zijn krachten nog steeds ontdekt, gaat samen met zijn vrienden op jacht naar de Hoorn. Tegelijkertijd blijven de Schaduw en de verraderlijke Seanchan, een invasieleger uit een ander continent, een constante dreiging vormen.

De herrezen draak

Rand accepteert zijn identiteit als de Herrezen Draak. Hij begint aan een reis naar de Steen van Tyr, waar hij Callandor, een machtig wapen, wil bemachtigen om zijn claim te bevestigen. Elders ontdekken Mat, Perrin en Egwene hun eigen paden en lotsbestemmingen.

De komst van de schaduw

De stad Cairhien wordt het middelpunt van politieke intriges en oorlog. Rand probeert controle te krijgen over de stad en zijn groeiende krachten. Ondertussen worden Perrin en Faile gevangengenomen door de Shaido Aiel, en Mat ontwikkelt zijn band met de Hoorn van Valere verder.

Vuur uit de hemel

Rand probeert de Aiel-clans te verenigen, terwijl de wereld steeds chaotischer wordt. De Schaduw gebruikt zowel directe als indirecte middelen om Rand te bestrijden, waaronder het manipuleren van vrienden en bondgenoten tegen hem.

Heer van chaos

Rand heeft nu zowel Cairhien als Andor onder zijn controle en begint te experimenteren met het creëren van Asha’man, mannen die de Ene Kracht kunnen kanaliseren. Dit roept echter weerstand op, vooral van de Aes Sedai, wat leidt tot hun poging om hem gevangen te nemen.

Een kroon van zwaarden

Na de gebeurtenissen rondom de Aes Sedai proberen Rand en zijn bondgenoten hun grip op de wereld te verstevigen. De titel verwijst naar Rand’s poging om verschillende koninkrijken onder zijn banner te verenigen.

Het pad der dolken

De Schaduw intensiveert zijn pogingen om de wereld in chaos te storten. Weerstanden tegen Rand’s leiderschap groeien, en er zijn tekenen dat de Laatste Strijd nadert.

Hart van de winter

Rand probeert de Seanchan, die nu een groot deel van het westen controleren, te confronteren. Elders onderzoeken Elayne en Nynaeve de mysterieuze ‘Bowl of the Winds’ die het onnatuurlijke weer kan beïnvloeden.

Viersprong van de schemer

Terwijl Rand de Seanchan confronteert, proberen anderen bondgenootschappen te smeden of te verbreken ter voorbereiding op de naderende oorlog.

Mes van dromen

De strijd om de wereld wordt zowel in de werkelijkheid als in dromen uitgevochten. Egwene, nu gevangen door de Witte Toren, probeert van binnenuit te hervormen, terwijl Rand met zijn eigen demonen worstelt.

De naderende storm

Oude wonden moeten genezen en nieuwe bondgenootschappen moeten worden gesmeed als voorbereiding op de Laatste Strijd. Rand ondergaat een transformatieve ervaring op de Dragonmount, die zijn perspectief op zijn missie verandert.

De torens van middernacht

De laatste stukken worden op hun plaats gezet voor de Laatste Strijd. Perrin confronteert Slayer in Tel’aran’rhiod, Mat probeert Moiraine te redden, en Lan begint zijn eigen oorlog in het noorden.

Het licht van weleer

De Laatste Strijd is aangebroken. Alle belangrijke personages en facties komen samen in een epische confrontatie die het lot van de wereld zal bepalen. In het hart van dit alles staat Rand’s confrontatie met de Duistere.

The Wheel of Time: serie op Prime

Op Amazon Prime kun je een serie kijken die is gebaseerd op de bovenstaande boeken.

Mijn mening over Het rad des tijds / The Wheel of Time

5

Summary

Het is voor mij zeer zeldzaam om een serie boeken te vinden waar ik 100% in op kan gaan. Als ik de boeken niet aan het lezen ben, dan denk ik er alsnog veel aan. Tolkien wist dat gevoel bij mij op te roepen, maar ook Robert Jordan heeft met Het rad des tijds mij weten in te pakken.  Het is zeldzaam om zo’n serie tegen te komen die zo’n blijvende impact heeft op zijn lezers en medeauteurs in het fantasygenre. Als je nog niet bent begonnen aan deze reis, nodig ik je van harte uit: het is een avontuur dat je niet wilt missen.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.

Plaats een reactie