#45 Boekendief.nl top 100: The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) – John Steinbeck

€10,37
Bol.com
€10,99
€15,95
9 nieuw vanaf €10,99
Prijs gecheckt op 21 februari 2024 17:36
Amazon.nl

The Grapes of Wrath is een epos over de Grote Depressie en het boek is bekroond met de Pulitzer Prize. Daarnaast heeft John Steinbeck ook de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen in 1962.

The Grapes of Wrath, een samenvatting

Toen dit boek in 1939 verscheen, schokte het de mensheid. Amerika werd met zichzelf geconfronteerd.
We volgen in dit verhaal de familie Joad, die samen met duizenden andere families het droge Oklahoma wil verlaten om het geluk te zoeken in Californiƫ. De boeren en landarbeiders hadden het in deze tijd zwaar en werden gedwongen om het beloofde land op te zoeken om daar werk te vinden.
Het is een verhaal van valse hoop, vervlogen dromen en een onmogelijk verlangen. Wat dit boek zo prachtig maakt is dat het de strijd die de mens voerde zo raak op papier heeft weten te zetten. Het boek is daarom ook wel “een lofzang op het uithoudingsvermogen en de waardigheid van de menselijke geest”.

Historische context: De Grote Depressie en de Dust Bowl

De Grote Depressie duidt op de jaren 30 waarin de grootste economische crisis van de twintigste eeuw plaatsvond. De beurscrash van 1929 was hiervoor verantwoordelijk: de aandelen op Wall Street daalden, de banken raakten in crisis en bouwden internationale schulden op.

Er zijn twee redenen aan te wijzen voor deze crisis. De eerste is een overproductie in de landbouw. Doordat de VS Europa had gesteund tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden de boeren zich ingesteld op extra productie maar toen Europa weer zelfstandig kon opereren, viel deze overproductie weg. De prijzen daalden, boeren bouwden schulden op, de banken konden de klap niet opvangen.

The Grapes of Wrath

De tweede reden ligt in de industrie: de productie nam ook daar enorm toe in de jaren 20. De lonen stegen echter niet mee, er waren namelijk veel immigranten bereid om voor weinig geld te werken en de vakbonden stelden niet veel voor. Door de lage lonen konden de arbeiders niet betalen wat ze produceerden waardoor ook de fabrieken met een overschot bleven zitten.

Tot overmaat van ramp was er in de jaren 30 een heftige periode van zandstormen in Midden Amerika (genaamd de ‘Dust Bowl‘) die de gehele agricultuur veranderde. Deze ontstond door een combinatie van een lange periode van heftige droogte en door het feit dat de grond niet op de juiste manier was bewerkt. Boeren hadden geen oogst, niets om te verkopen en niets om te eten.

Californiƫ stond bekend om haar fruitplantages en de geruchten gingen dat het leven daar beter was, er was genoeg werk, genoeg te verdienen. In ƩƩn jaar tijd trokken 86.000 mensen naar deze staat, dat is meer dan tijdens de Gold Rush.

The grapes of wrath

John Steinbeck

John Steinbeck is geboren in Salinas, 1902, Californiƫ. Hij heeft Stanford University bezocht, maar de opleiding niet afgemaakt. Hij verhuisde in 1925 naar New York waar hij probeerde voet aan de grond te krijgen als een freelance schrijver. Dit mislukte dus hij keerde terug naar Californiƫ. Na de publicatie van een paar korte verhalen, verkreeg hij pas echt roem na het uitbrengen van Tortilla Flat (1935), een serie humoristische verhalen.

De romans van Steinbeck kunnen worden geclassificeerd als ‘sociale romans die de economische problemen van de plattelandscultuur bespreken’, maar er is ook een sterke waardering voor de aarde/grond waar te nemen in zijn werken die dan weer niet altijd overeenkomt met de feitelijke sociologische aanpak van zijn werken. Hij is vaak agressief met kritiek geweest.
John Steinbeck stierf in 1968 in New York City.

Beroemde werken van John Steinbeck zijn:
– Tortilla Flat (1935)
– In Dubious Battle (1936) wat gaat over de stakingen van de fruitplukkers in CaliforniĆ«
– Of Mice and Men (1937)
– The Long Valley (1938)
– The Grapes of Wrath (1939)
– East of Eden (1952)
– The Winter of Our Discontent (1961)
– Travels with Charley (1962).

In 1962 verkreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur.

In 1940 is The Grapes of Wrath verfilmd.

The dawn came, but no day. In the gray sky a red sun appeared, a dim red circle that gave a little light, like dusk; and as that day advanced, the dusk slipped back toward darkness, and the wind cried and whimpered over the fallen corn.

The Grapes of Wrath bekijken

€10,99
€15,95
9 nieuw vanaf €10,99
Prijs gecheckt op 21 februari 2024 17:36
Amazon.nl
€15,14
7 nieuw vanaf €15,14
1 tweedehands vanaf €9,00
Prijs gecheckt op 21 februari 2024 17:36
Amazon.nl
€17,50
3 nieuw vanaf €17,50
Prijs gecheckt op 21 februari 2024 17:36
Amazon.nl

Meer boeken over The Great Depression

Titel: The Grapes of Wrath / De druiven der gramschap

Genre: Literatuur, roman

Auteur: John Steinbeck

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Penguin Classics

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 24 February 2024

ISBN: 9780141185064

Aantal pagina's : 528

  • Intens droevig en tegelijkertijd het mooiste beeld van de mensheid.
5

Review

The Grapes of Wrath is een van de mooiste boeken die ik tijdens mijn studie heb “moeten” lezen. Het is fijn als je de context een beetje kent, en het verhaal op die manier kunt plaatsen. Het boek gaat Ć©cht ergens over, het is realistisch maar ook poĆ«tisch, een ijzersterke combinatie. Een gedurfd werk, zeker in de tijd waarin het geschreven is, waarin Steinbeck laat zien dat het allemaal niet zou zou hoeven zijn, dat er iets moĆ©t veranderen om de nieuwe generatie een kans te geven. De rijken hebben kansen, hebben macht en hebben invloed maar gebruiken dit niet om dingen beter te maken. Ik denk dat deze inhoud weer even actueel is als toen en daarom is het een belangrijk werk om gelezen te hebben, voor iedereen.

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.