# 49 van de Boekendief.nl top 100: Daar waar de rivierkreeften zingen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Samenvatting van Daar waar de rivierkreeften zingen

Dit is een vertaling van de oorspronkelijk Engelse titel ‘Where the Crawdads Sing’.

Kya Clarks woont helemaal in haar eentje diep in het moeras van Barkley Cove. Ver weg van de bewoonde wereld heeft ze haar eigen bestaan opgebouwd. Dit is echter niet altijd zo geweest, maar als Kya een ding in haar leven heeft geleerd is het dat mensen altijd vertrekken. Een voor een is het gezin uit elkaar gevallen, tot er niemand meer over was en de jonge Kya het helemaal in haar eentje moest zien te rooien. Ze leerde mosselen te ruilen, haar eigen groente te verbouwen. Kya voelt zich thuis in het moeras en de natuur is haar leermeester. In het nabij liggende dorp gaan de wildste geruchten over haar rond: ze is een wilde, ze loopt op blote voeten, ze past niet in de samenleving.

Wanneer ze iets ouder is en in contact komt met jonge mannen, merkt ze dat de wereld groter is. Wanneer een van deze twee mannen dood wordt aangetroffen in haar moeras, wordt zij al gauw als hoofdverdachte bestempeld. Hoe kan ze zich verweren in een wereld die niet de hare is?

Dit boek is een ode aan de natuur en de rust die ervan uitgaat, de lessen die het ons kan leren. Het gaat over de invloed van isolatie en hoe graag mensen bij een groep willen horen.

Daar waar de rivierkreeften zingen

Delia Owens

Delia Owens is vooral bekend om haar non-fictie werken. Where the Crawdads Sing is dan ook haar eerste roman.
Ze is de co-auteur van drie internationaal verkochte boeken over haar leven als wetenschapper in Afrika: Cry of the Kalahari, The Eye of the Elephant, en Secrets of the Savanna. Ze heeft prijzen gewonnen voor haar beschrijvingen van de natuur en ze wordt met enige regelmaat gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften.

Ze woont momenteel in Idaho waar ze druk is met het opzetten van fondsen voor de mensen en de dieren in Zambia.

Verfilmd

Daar waar de rivierkreeften zingen in de winkel bekijken

€7,99
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 10:47
Amazon.nl
€9,99
€14,95
16 nieuw vanaf €9,99
5 tweedehands vanaf €7,72
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 10:47
Amazon.nl
€15,00
3 nieuw vanaf €14,99
10 tweedehands vanaf €5,67
Prijs gecheckt op 7 juli 2024 10:47
Amazon.nl

Thema’s in Daar waar de rivierkreeften zingen

Er worden verschillende thema’s in dit boek behandeld. Voor de optimale beleving is het fijn als je daar tijdens het lezen een beetje op kunt letten. Ik heb ze hier op een rijtje gezet (zonder al te veel te verklappen van het verhaal).

  • Verlatingstrauma

Doordat Kya herhaaldelijk is achtergelaten door de mensen van wie ze het meest hield, heeft ze moeite met andere mensen te vertrouwen. Ook is het lastig om hiervan te herstellen. Haar vroegste herinnering is die van haar moeders vertrek, waarna Kya twintig jaar lang blijft hopen dat ze ooit nog terugkeert. Ze vraagt zich af waar ze naartoe is gegaan. Kya ontdekt dat de natuur haar kan troosten.

  • De kracht van zelfredzaamheid

Het levensverhaal van Kya laat haar enorme zelfredzaamheid zien. Ze heeft zichzelf in principe opgevoed en grootgebracht vanaf dat ze zes jaar oud was. Ze moet allerlei verantwoordelijkheden op zich nemen die normaal gezien door volwassenen worden geregeld. Ze moet het doen met wat ze heeft geobserveerd van haar moeder, haar broers en wat ze uit de natuur heeft geleerd. Als het op overleven aankomt, heeft Kya niemand meer nodig. 

  •  Onnatuurlijkheid van de menselijke samenleving

Kya ziet de menselijke samenleving als iets dat totaal losstaat van de natuur, als kunstmatig en harteloos. Een aantal van haar meest traumatische ervaringen zijn opgedaan op de momenten dat Kya werd gedwongen om met de mensheid om te gaan. Ze is geschokt door hun wreedheid en ze merkt dat de mensen er alleen maar op uit zijn om de natuur stuk te maken. Kya weet diep in haar hart dat zij niet thuishoort in deze maatschappij.

Tip!
Houd je van atmosferische boeken? Probeer dan ook Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells.

Titel: Daar waar de rivierkreeften zingen

Genre: Roman

Auteur: Delia Owens

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Logo uitgever:

ISBN: 9789044361650

Aantal pagina's : 384

  • Een pareltje.
5

Review

Voor mij is dit zo’n boek dat je eens in de zoveel tijd tegenkomt. Een pareltje. In dit boek komen een heleboel dingen samen waar ik toch wel een beetje gek op ben: een aangename hoofdpersoon, een onopgeloste moord, een steengoed neergezette atmosfeer, (geloofwaardige) romantiek, opgroeien en alle onzekerheid die daarbij hoort en een vleugje drama. Dit in combinatie met prettige dialogen en een rustig tempo dat passend is bij het verhaal, zorgen ervoor dat dit een heel erg fijn boek is geworden dat niet in onze top 100 mag ontbreken. Voor mij deed dit boek me sterk denken aan To Kill a Mockingbird maar ik kan niet zozeer precies duiden waardoor dat komt. Misschien door het gevoel dat dit boek achterlaat in je hart?


Categorie: Informatie, Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: