#68 van de Boekendief.nl top 100: The Great Gatsby

€4,95
€11,44
10 nieuw vanaf €4,05
5 tweedehands vanaf €3,80
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl
€5,13
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl

The Great Gatsby, een samenvatting

The Great Gatsby wordt wel gezien als het meesterwerk van F. Scott Fitzgerald. Dit boek is dan ook niet zonder reden al generaties lang een belangrijk werk gebleven en het wordt nog altijd veelvuldig g elezen.

Het is het verhaal van de stinkend rijke Jay Gatsby en zijn liefde voor de beeldschone Daisy Buchanan. Wilde feesten op Long Island in een tijd dat gin het nationale drankje was en seks de nationale obsessie. Een perfect plaatje van de jaren 20 in Amerika.

Jay Gatsby is een rijke maar mysterieuze man, hij is ‘new money’: hij heeft zich na de Eerste Wereldoorlog opgewerkt tot de bovenste laag van de bevolking. We lezen het verhaal via Nick Carraway die de buurman van Jay Gatsby werd. Nick noemt zichzelf een van de meest eerlijke mensen die hij ooit gekend heeft, maar ondanks dat vertelt hij zeker niet altijd de waarheid. Hierdoor is het voor de lezer dus niet altijd helemaal duidelijk wat er nu precies gebeurd is.

Jay Gatsby had in het verleden een relatie met Daisy, maar tijdens de oorlog waar Jay in mee vocht, trouwde ze met Tom Buchanan. Wanneer Jay terugkeert en zijn fortuin bij elkaar gewerkt heeft, koopt hij een landhuis waar hij grote en uitbundige feesten geeft voor de jetsetters. De gastheer blijft echter mysterieus en er doen de wildste theorieën de ronde. Nick Carraway wordt op een van deze feesten uitgenodigd en zo raken ze bevriend.

Op een willekeurige dag wordt Nick uitgenodigd bij Jay thuis, tegelijk met zijn nicht Daisy. Het wordt Nick duidelijk dat Jay en Daisy eigenlijk nog wel gevoelens voor elkaar hebben en vanaf dat moment brengen ze elkaar met regelmaat bezoekjes.

Gatsby hoopt dat Daisy hem de liefde zal verklaren en Tom zal verlaten. Maar Tom is niet van gisteren en hij heeft zich verdiept in het verleden van Gatsby, waar toch wel een paar vreemde zaken zijn opgedoken…

The Great Gatsby bekijken

Er zijn ontzettend veel verschillende uitgaven van dit boek uitgebracht, en allemaal leuk betaalbaar.

€4,95
€11,44
10 nieuw vanaf €4,05
5 tweedehands vanaf €3,80
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl
€5,13
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl
€5,67
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl
€7,66
12 nieuw vanaf €7,66
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl
€20,00
2 nieuw vanaf €20,00
1 tweedehands vanaf €45,38
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl
€21,71
6 nieuw vanaf €18,94
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 20:40
Amazon.nl

F. Scott Fitzgerald

Francis Scott Key Fitzgerald (1896 – 1940) was een Amerikaanse auteur. The Great Gatsby is zijn meest bekende roman. Fitzgerald maakte onderdeel uit van een groep schrijvers die bekendstaan onder de naam ‘The Lost Generation’. Hij wordt vaak in één adem genoemd met de periode van jazz-muziek en de Roaring Twenties. De jaren twintig waren dan ook zijn beste jaren. In deze periode verschenen  The Beautiful and Damned (1922), This Side of Paradise en The Great Gatsby (1925), het boek dat door velen gezien wordt als zijn meesterwerk.

Fitzgerald verhuisde in 1922 zelf naar Long Island, om zich voor te bereiden op het schrijven van dit boek. Hier ondervond hij zelf hoe de strijd tussen het oude geld en de nouveau riche eigenlijk was. Deze rivaliteit speelt mee in het verhaal.

Scott had zelf een jeugdliefde genaamd Ginevra. Ze was rijk maar wilde uiteindelijk toch niets van hem weten, als arme provinciaal. Ze trouwde in plaats daarvan met iemand uit het oude geld. Het personage van Daisy is hierop gebaseerd.

Fitzgerald overleed aan een hartaanval in Hollywood, 1940.

The Great Gatsby

Historische context van The Great Gatsby

The American Dream wordt in dit boek aardig kritisch onder de loep genomen. Gatsby streeft alleen maar rijkdom na waardoor hij zijn normen en waarden overboord heeft gegooid. Levert hem dit geluk op? Hierdoor is hij eenzaam en leeg.
The American Dream houdt in dat iedereen op eigen kracht succes kan hebben. Maar Nick is rijk door een erfenis en is dus niet echt de belichaming van deze Amerikaanse droom. Gatsby is daarentegen wel de ‘self made man’ maar wordt door de mensen van het oude geld niet geaccepteerd en dit past niet echt in het beeld van gelijkheid. Hierdoor wordt dus eigenlijk duidelijk gemaakt dat er wel degelijk sprake is van aristocratie in Amerika.

The Roaring twenties, een periode na de Eerste Wereldoorlog waar jazz, feesten, mode, drinken en dansen hoog in het vaandel stonden. Het gevoel van breken met traditie en vooruit kijken naar de moderne tijden heerste. Televisie, radio, auto’s maakten hun opmars. Er was sprake van een enorme economische groei omdat de oorlog was afgelopen en Amerika werd een van de rijkste landen van de wereld.

The Great Gatsby speelt zich af tijdens de drooglegging, maar in het boek wordt er aan één stuk door gedronken. In deze periode probeerde de Verenigde Staten het produceren en verkopen van alcohol te verbieden om op die manier het alcoholisme uit het land te doen verdwijnen. Het drinken van alcohol was dan weer niet verboden…

Ook hier wordt met een kritische vinger naar de American Dream gewezen: de rijken maken zichzelf kapot maar nemen anderen mee in hun val. Deze droom brengt dus veel meer dan enkel en alleen goede dingen. Gatsby is positief en hoopvol in een wereld die juist een en al onverschilligheid is en een wereld die hem bovendien ook nog eens veroordeelt. Gatsby zelf drinkt trouwens helemaal niet, en hij maakt zelf pas aan het einde gebruik van zijn eigen zwembad.

Deze periode van losbandigheid werd gevolgd door een enorme crash, iets wat ook een enorme inspiratie vormde voor verschillende belangrijke auteurs en waar ook kritiek op werd geleverd. Bekijk bijvoorbeeld eens The Grapes of Wrath van John Steinbeck.

The Great Gatsby

Verfilming

Zoals met veel klassiekers is ook dit boek meermaals verfilmd. De laatste versie stamt uit 2013 en kreeg veel aandacht en populariteit. Leonardo DiCaprio kruipt in de rol van Gatsby, Tobey MaGuire is Nick Carraway en de regie was in handen van Baz Luhrmann.

Titel: The Great Gatsby

Genre: Historische roman

Auteur: F. Scott Fitzgerald

Bindwijze: Hardcover

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 24 February 2024

Aantal pagina's : 190

4.5

Review

Binnen de context van de Amerikaanse geschiedenis is dit een vreselijk interessant werk. Het is echt de moeite waard om je een klein beetje te verdiepen zodat je dit verhaal op waarde kunt schatten. In een wereld waar het hebben van geld nog steeds als een van de meest belangrijkste dingen wordt gezien, is dit boek nog altijd actueel. Geld geeft status, en de droom is nog steeds dat geld gelukkig maakt. Gatsby als de belichaming van hoop, die kapot wordt gemaakt door de wereld waar hij zo graag een onderdeel van zou willen zijn en daarmee is hij wellicht nog altijd een relevant voorbeeld voor de moderne mens. 

Het verhaal is relatief kort, bondig, maar evengoed meeslepend en het bezit behoorlijke diepgang. 

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.