6x boeken voor kinderen over dementie en alzheimer

boeken voor kinderen over dementie en alzheimer

Dementie, waaronder de bekende vorm alzheimer zijn ingrijpende ziektes die niet alleen het leven van de persoon die eraan lijdt beïnvloeden, maar ook dat van hun familie en vrienden. Kinderen kunnen het moeilijk vinden om te begrijpen wat gebeurt met iemand in de omgeving die hieraan lijdt. Ik heb voor dit artikel 6 boeken geselecteerd in diverse leeftijdsgroepen over dit onderwerp. Het samen lezen van de boeken met je kind zorgt voor handvaten om samen met je kind het gesprek aan te gaan over dit vervelende onderwerp.

Tip: Lees ook het artikel 10x boeken over dementie: fictie en non-fictie

6 kinderboeken over dementie

Ik heb per boek aangegeven voor welke leeftijd het boek wordt aangeraden. Als ouder kan je zelf de inschatting maken of je je hier aan wilt houden.

De ballonnen van opa – Jessie Oliveros

Geschikt vanaf 3 jaar, een boek voor jonge kinderen over dementie

In het ontroerende prentenboek De ballonnen van opa van Jessie Oliveros wordt dementie op een empathische manier uitgelegd. Het verhaal draait om Lucas en zijn opa, die beiden herinneringen bewaren in ballonnen. Terwijl Lucas graag luistert naar de verhalen van zijn opa, beginnen opa’s ballonnen met herinneringen langzaam weg te zweven. Dit boek helpt kinderen grip te krijgen op wat er gebeurt bij dementie, een ziekte die vaak moeilijk te begrijpen is.

Wist je dat: Er wordt geschat dat er in 2050 meer dan 100 miljoen mensen aan alzheimer lijden.

Waarom vergeet oma alles? Een reis naar de hersenen – Julissa Cruz

Geschikt vanaf +/- 5 jaar. Een boek dat je samen met je kind leest

In het boek Waarom vergeet oma dingen? staan de Alyssa en Nanín centraal. Zij zijn de kleinkinderen van Mamina. Om haar beter te kunnen begrijpen gaan ze op hun avontuurlijke reis door de hersenen van hun grootmoeder. Zij kampt al geruime tijd met geheugenproblemen. Dankzij de leuke en humoristische personages krijgen kinderen inzicht in de werking van de hersenen. In het verhaal leren kinderen ook hoe ze kunnen omgaan met geheugenziekten. Ook voor volwassenen is het een  kort, ontroerend verhaal met leuke prenten.

Mijn oma is een superheld – Marloes van Loon

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is echt geschreven voor hele jonge kinderen

In het hartverwarmende verhaaltje Mijn oma is een superheld zien we de hechte band tussen een kleindochter en haar oma, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Samen beleven Suus en haar oma allerlei avonturen, met name als superhelden. Oma begint echter steeds meer dingen te vergeten. Wanneer oma aangeeft dat haar geheugen zoekraakt, besluit Suus om het te helpen terugvinden. Een erg originele insteek. Leerzaam én leuk voor jonge kinderen.

6x boeken voor kinderen over dementie en alzheimer

Het alzheimermysterie – Wiesje van der Flier en Philip Scheltens

Geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Ik zou zeggen vanaf 13 jaar en ouder

Dit boek is niet per se een kinderboek. Het is een van origine een boek dat voor volwassenen is geschreven. Het geeft een inleiding over de verschillende soorten dementie, waarvan Alzheimer slechts een variant is. De auteurs leggen stap-voor-stap uit wat de ziekte is, wat je er tegen kan doen en hoe je er mee om kan gaan. Het legt op een duidelijke wijze uit wat de ziekte is. Dit is voor mij een absolute aanrader voor jong en oud. Het is meer wel meer een informatieboek dan een leuk leesboek, zoals de andere boeken uit deze lijst.

Goed om te weten: Boeken over dementie en Alzheimer voor kinderen combineren vaak educatie en emotie. Ze zijn bedoeld om kinderen te informeren over de ziekte en tegelijkertijd empathie en begrip te kweken.

Tijger-in-de-war- Jacques Vriens

Geschikt vanaf 4 jaar. Ik raad het aan voor kinderen tussen de 4 – 8 jaar, waarbij de doelgroep 4-6 misschien het meeste aan het verhaal zal hebben.

Ik had thuis vroeger enorm veel boekjes liggen van Jacques Vriens. Ik las toen ik jong was wekelijks boeken zoals De gekste avonturen van Tommie en Lotje, Achtste groepers huilen niet en De dikke Meester Jaap. Ik wist eigenlijk niet dat Jacques ook geschreven had over dementie. In het boek Tijger-in-de-war volgen we het verhaal van Tijger, een oude, vergeetachtige kater, die bij Isa’s opa en oma woont. Wanneer Tijger op pad gaat, vergeet hij al snel wat hij van plan was. Ook opa wordt steeds meer vergeetachtig. Isa, rond de 7 jaar, ontdekt dat opa en Tijger veel overeenkomsten hebben en leert zo op een subtiele manier over vergeetachtigheid en ouderdom.

€16,99
2 nieuw vanaf €16,99
Prijs gecheckt op 1 juni 2023 13:46
Amazon.nl
€16,99
Bol.com
€16,99
Bookspot.nl

Wist je dat: Veel kinderboeken over dementie en Alzheimer maken gebruik van dierpersonages om het onderwerp toegankelijker te maken voor jonge lezers.

Kinderboeken over dementie

Mijn lieve vergeetopa – Ilona Lammertink

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

In het aangrijpende prentenboek Mijn lieve vergeetopa staat de liefdevolle relatie tussen Melle en zijn opa centraal. Melle geniet van opa’s verhalen over vroeger, maar opa wordt langzaam vergeetziek. Melle, bedroefd en bang, bedenkt iets waardoor zowel hij als opa weer gelukkig worden. Dit verhaal, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, biedt een begrijpelijke manier om over dementie te praten. Achterin het boekje staat ook nuttige informatie over het onderwerp.

€9,95
2 nieuw vanaf €9,95
1 tweedehands vanaf €4,99
Prijs gecheckt op 1 juni 2023 13:46
Amazon.nl
€9,95
Bookspot.nl
banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.

Plaats een reactie