#7 Boekendief.nl top 100: In de ban van de ring trilogie – J.R.R. Tolkien

In de ban van de Ring boekrecensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Welkom in Midden-Aarde, het epische universum dat J.R.R. Tolkien heeft gecreëerd. Een paar jaar voordat de eerste film uitkwam, geregisseerd door Peter Robert Jackson, had ik van mijn neef de boeken gehad om te lezen. Dit waren de Engelse Lord of the Rings boeken. Ik verslond de boeken zo snel ik kon. Daarna heb ik de trilogie zelf aangeschaft, maar dan de Nederlandse In de ban van de Ring versie. Zo kon ik op jonge leeftijd net wat meer begrijpen van het prachtige verhaal. De boeken zijn nog steeds enorm populair. Dit is wel te merken aan de hoeveelheid films, games en verzamelobjecten er jaarlijks nog steeds uitkomen. Dit boek mag natuurlijk niet ontbreken in de Boekendief.nl top 100.

Deel 1: In de ban van de Ring – De reisgenoten

Dit boek begint met de prachtige en legendarische openingszin:

“In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hold, and that means comfort.”

Het eerste boek, De Reisgenoten / The Fellowship of the Ring, zet de toon voor de hele serie. We maken kennis met Hobbits, een ras dat houdt van een rustig leven en goede maaltijden. Frodo, de hoofdpersoon, komt in het bezit van een mysterieuze ring. Al snel blijkt dat deze ring de basis is van een groots avontuur. Samen met een paar vrienden uit de Gouw begint Frodo aan een reis om de ring te vernietigen. Maar ze zijn niet de enigen die geïnteresseerd zijn in de ring. Duistere krachten zijn ook op pad.

In de ban van de ring review
De Hobbits wonen in de Gouw. In de films ziet dit er zo uit.

De titel De Reisgenoten is heel toepasselijk. Het gaat over een groep die samen op reis gaan. Ze hebben allemaal hun eigen redenen en doelen, maar ze zijn verenigd in hun missie om de ring te vernietig

Deel 2: In de ban van de Ring – De twee torens

De avonturen gaan verder in De twee torens / The Two Towers. De reisgenoten zijn uit elkaar gevallen en iedereen beleeft zijn eigen avonturen. We ontmoeten nieuwe personages en oude bekenden. De dreiging van de duistere krachten neemt toe. Frodo en zijn trouwe vriend Sam worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Je leert de personages nog beter kennen op weg naar hun doelen.

De titel van dit boek is wellicht wat verwarrend. Zelfs Tolkien kon de verwarring al voorspelen. Hij schreef in een brief naar de uitgever:

I am not at all happy about the title The Two Towers. It must if there is any real reference in it to Vol. II refer to Orthanc and the Tower of Cirith Ungol. But since there is so much made of the basic opposition of the Dark Tower and Minas Tirith, that seems very misleading.

Deel 3: In de ban van de Ring – De terugkeer van de koning

Alles komt samen in het laatste boek, De terugkeer van de koning / The Return of the King. De laatste strijd om Midden-aarde staat op het punt te beginnen. Elk personage uit de vorige twee boeken speelt een cruciale rol. Het verhaal reikt naar een spannende climax. Niet alleen de toekomst van Midden-aarde staat op het spel, maar ook de levens van onze geliefde personages. Het is een zinderend einde aan een reeks die je niet snel zult vergeten.

Leuk om te weten: Tolkien wilde het derde deel eigenlijk War of the Ring noemen. Naar mijn mening een veel betere titel ook. De andere titel vond hij al iets teveel van het verhaal verklappen.. Zijn uitgever, en vriend, Unwin, vond The Return of the King beter. Dit is het uiteindelijk geworden. (bron)

In de ban van de ring recensie
Zo stel ik mij Rivendell voor, daar waar de elfen wonen (Imladris in de taal van de elfen)

In de ban van de Ring in de winkel bekijken

Ben je nieuw in de wereld van Tolkien? Dan lees je het eerst De Hobbit. Daarna kun je het beste een trilogie-editie kopen van de boeken. Vind je dit echter een te dik boek? Dan bestel je de drie In de ban van de Ring boeken los.

Meer over de wereld die Tolkien heeft geschapen

Het continent Midden-Aarde kent verschillende regio’s en koninkrijken. In het westen vinden we de Shire, het vreedzame thuis van de Hobbits. Reis je verder naar het oosten, dan kom je koninkrijken tegen zoals Gondor en Rohan, bewoond door mensen. Mordor, de bron van het kwaad, ligt in het zuidoosten. Elfen, dwergen en andere wezens hebben ook hun eigen landen en gebieden.

Rassen en talen

Wat Midden-Aarde uniek maakt, zijn de verschillende rassen die er wonen: mensen, elfen, dwergen, Hobbits en meer. Tolkien creëerde zelfs talen voor zijn rassen, met complete grammatica’s en woordenboeken. Zo hebben de elfen hun eigen taal, het Quenya of het Sindarijns, afhankelijk van de elfenstam waartoe ze behoren.

Geschiedenis en mythologie

De geschiedenis van Midden-Aarde is rijk en complex. Er zijn verschillende tijdperken met elk hun eigen gebeurtenissen, koningen en veldslagen. “De Silmarillion” vertelt over de vroege geschiedenis en de schepping van de wereld. Het boek legt de fundamenten voor alles wat er in In de ban van de ring gebeurt. Je krijgt er ook antwoorden op belangrijke vragen, zoals: “wat is Gandalf?”, “wat is een Balrog?” en “wie heeft de wereld geschapen?”. Het beste kan je dit boek wel pas lezen nadat je de Hobbit en In de ban van de Ring trilogie hebt gelezen. Bekijk voor de zekerheid mijn blog over de beste volgorde van Tolkien boeken.

Tip: Meer weten over het ontstaan van Midden-Aarde? Lees dan mijn serie over de Tijdlijn van Midden-Aarde eens! Je begint dan het beste bij de eerste blog uit deze serie: Tijdlijn van Midden-Aarde: de schepping.

De Hobbit als voorproefje

Voordat je in de trilogie duikt, kun je warmlopen met De Hobbit. Dit boek is een losstaand verhaal maar speelt zich af in dezelfde wereld. Het geeft je een mooi inkijkje in de avonturen die je in Midden-Aarde kunt beleven. Je leert onder andere hoe de Ring bij Bilbo (de oom van Frodo) terecht komt en maakt kennis met het prachtige personage Gollum / Sméagol.

10 belangrijke personages in In de ban van de Ring

Ik kan wel 50 of meer belangrijke personages opsommen, maar ik heb het gehouden bij 10. Hieronder lees je meer over een aantal karakters die je tegenkomt in het boek.

  • Frodo Balings: Frodo is een Hobbit en de belangrijkste figuur in de missie om de Ene Ring te vernietigen. Hij is moedig, loyaal en bereid om grote offers te brengen.
  • Sam Gewissies: Sam is Frodo’s beste vriend en trouwste metgezel. Hij is het hart van de groep en belichaamt moed, vriendschap en onvoorwaardelijke trouw.
  • Aragorn (Strider): Een getalenteerde jager en vechter, ook bekend als Strider. Hij is de rechtmatige erfgenaam van de troon van Gondor en een geboren leider.
  • Legolas: Een elf uit het bosrijke rijk Mirkwood. Hij is een meester in boogschieten en heeft een scherp oog voor detail.
  • Gimli: Een dwerg en een strijder met een bijl. Hoewel hij aanvankelijk wantrouwend is tegenover elfen, ontwikkelt hij een diepe vriendschap met Legolas.
  • Gandalf: Een tovenaar en een van de leiders van het Reisgenootschap. Hij is wijs, machtig en kent veel van de verborgen geschiedenissen van Midden-Aarde.
  • Boromir: De zoon van de stadhouder van Gondor. Hij is een dappere strijder maar worstelt met de verleiding van de Ring.
  • Merijn (Meriadoc Brandebok): Een Hobbit en vriend van Frodo en Sam. Merijn is nieuwsgierig en intelligent, eigenschappen die hem goed van pas komen.
  • Pepijn (Peregrin Toek): Een andere Hobbit in de groep. Net als Merijn is hij jong en onervaren, maar groeit hij uit tot een moedige strijder.
  • Galadriel: De Elfenkoningin van Lothlórien. Ze is oud en wijs, en biedt het Reisgenootschap belangrijke hulp en inzichten.
Tolkien boeken

Schrijfstijl van Tolkien

De manier waarop Tolkien zijn verhaal vertelt, is werkelijk uniek. Hij was een professor in de Engelse taal en dat merk je aan alles. Zijn schrijfstijl is een mix van oud-Engelse invloeden, poëtische beschrijvingen en een diep begrip van mythologie en folklore. Deze elementen smelten samen tot een taalkundig kunstwerk dat je van de eerste tot de laatste pagina in zijn greep houdt. Zelfs de dialogen tussen personages zijn zorgvuldig geconstrueerd, vaak met een eigen dialect of zelfs een compleet nieuwe taal. Het resultaat is een boek dat niet alleen spannend en meeslepend is, maar ook taalkundig en literair van een buitengewoon hoog niveau. Je geniet niet alleen van het verhaal, maar ook van de manier waarop het wordt verteld.

Een voorbeeld van hoe uitgebreid Tolkien iets kon beschrijven vind je op de eerste bladzijdes van het eerste boek in de In de ban van de Ring trilogie.

Hobbits zijn een onopvallend maar heel oud volk, vroeger talrijker dan vandaag de dag, want ze houden van vrede en rust en goed bebouwde grond; ze wonen bij voorkeur in een goed geordende en gecultiveerde landstreek. Ze hebben nooit begrip gehad voor, of gehouden van, werktuigen met een ingewikkelder structuur dan die van een blaasbalg, watermolen of handweefgetouw, hoewel ze vaardig met gereedschappen konden omgaan.

Mijn mening over In de ban van de Ring

5

Summary

Ik heb met veel plezier “In de ban van de Ring” gelezen en meerdere keren herlezen. Om de zoveel jaar pak ik de boeken er weer bij en begin ik opnieuw. Inmiddels heb ik ook een mooie Tolkien-verzameling met boeken thuis staan. Het is dan ook niet gek dat ik de trilogie de volle vijf sterren geef.

Ik blijf me verbazen over de wereld die Tolkien heeft bedacht en uitgewerkt. Elk karakter en ras heeft een eigen indrukwekkende geschiedenis. Soms zelfs met een eigen volledige taal. De boeken weten me elke keer weer te raken. Als je jezelf wilt verliezen in een prachtige fantasiewereld en genieten van storytelling op zijn best, dan is dit een must-read. Het is daarom niet meer dan terecht dat deze trilogie een prominente plek heeft in de Boekendief.nl top 100.


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: