Draken zijn al eeuwenlang onderdeel van literatuur. Van oude mythologieën tot hedendaagse fantasy. Draken staan voor mysterie, macht, kennis of soms vernietiging. In dit artikel bekijk ik 8 moderne boeken met draken in de hoofdrol. Het zijn stuk voor stuk boeken die wat moderner zijn dan je misschien gewend bent van toplijsten met boeken over draken. Dit keer geen Smaug uit De Hobbit of Hydra van Lerna, de vierkoppige draak uit de Griekse mythologie, maar juist moderne draken. Denk hierbij aan Everen in The Dragonscales Trilogy en Wyverns in de Throne of Glass serie van Sarah J. Maas. Laat je verrassen!
Dragonfall – L.R. Lam
In het oude rijk van Vatra waren draken ooit goden, maar menselijk verraad beroofde hen van hun magie en verbannen hen naar een stervende wereld. Generaties later, terwijl de nakomelingen van de mensheid deze machtige wezens als godheden vereren, onthult een dief genaamd Arcady een geheim artefact van de beruchte Plaguebringer. Dit object is zijn toegangsbewijs tot een hogere status en wraak. Echter, het artefact smeedt een onverwachte band met Everen, de laatste mannelijke draak. Om zijn ware kracht te herwinnen en zijn lot te vervullen, moet Everen Arcady overtuigen zich volledig aan hem te binden, met alle gevolgen van dien. Terwijl hun lotsbestemmingen vervlechten, staan zowel hun harten als hun werelden op het spel.
Queen of Shadows – Sarah J Maas
Celaena Sardothien, nu bekend als Aelin Galathynius, de rechtmatige Koningin van Terrasen, is teruggekeerd naar het rijk dat haar zoveel heeft ontnomen. Gedreven door wraak en een verlangen om haar koninkrijk te redden, bereidt ze zich voor op een onvermijdelijke confrontatie met de duistere krachten uit haar verleden. Dit spannende vierde deel in de Throne of Glass serie van Sarah J. Maas brengt lezers naar een hoogtepunt dat de wereld van Aelin op zijn grondvesten zal doen schudden.
Over Sarah J Maas
Wie ook maar een klein beetje heeft rondgesnuffeld op #booktok en #bookstagram, weet dat je niet om Sarah J Maas meer heen kunt. Haar boeken zijn een regelrechte hit! Ze is de auteur van de Throne of Glass serie, A Court of Thorns and Roses serie en de Crescent City serie. De laatste twee zijn lopende series en we wachten vol smart op de nieuwe delen. Momenteel werkt zij aan een televisie-adaptatie van A Court of Thorns and Roses.
Maas is geboren op 5 maart in 1986. Ze groeide op in New York City. Als kind schreef ze al veel verhalen die gebaseerd waren op mythes en verhalen. Ze is afgestudeerd in creative writing.
Al op zestienjarige leeftijd is zij begonnen met haar debuutroman: A Throne of Glass. Ze postte haar eerste paar hoofdstukken online, waar het een van de meest populaire inzendingen werd. Ze baseerde dit verhaal op het sprookje van Assepoester, maar dan was zij niet een dienstmeid maar een moordenaar. De serie, uiteindelijk bestaande uit zeven delen, werd een regelrecht succes en is vertaald in 35 talen.
Haar tweede serie, A Court Of Thorns and Roses, is losjes gebaseerd op Beauty and the Beast. Deze serie bestaat momenteel uit 4 delen en een novelle.
De Crescent City boeken zijn de eerste fantasy-verhalen die Maas voor volwassenen schreef. Hier zijn inmiddels drie delen van uitgebracht: House of Earth and Blood, House of Sky and Breath en House of Flame and Shadow.
Het werk van Sarah J. Maar staat bekend om de intense romantische en sensuele scènes. Vandaar dat de boeken een beetje tussen Young Adult en werk voor volwassenen valt. Wil je meer weten? Lees dan deze blog!
Fourth Wing – Rebecca Yarros
Violet Sorrengail, een twintigjarige boekenliefhebber, wordt door haar generaal-moeder naar de Basgiath War College gestuurd om te strijden voor de titel van drakenrijder. Maar draken hebben de neiging om kwetsbare mensen te verbranden in plaats van zich met hen te verbinden. Ondanks dat ze klein en breekbaar is, moet Violet zich staande houden tegenover rivalen die haar willen uitschakelen, inclusief de meedogenloze Xaden Riorson. Buiten de muren van de academie escaleert de oorlog flink, en Violet begint donkere geheimen van de leiderschap te vermoeden. In de wereld van de Basgiath zijn er slechts twee keuzes: afstuderen of sterven.
Leuk om te weten: Dit deel is binnenkort ook beschikbaar in het Nederlands. Lees er hier meer over. Imke heeft ook een uitgebreide Fourth Wing review geschreven.
Fire Heart – Emma Hamm
In een rijk waar halfelf Lorelei als minderwaardig wordt gezien, heerst de Umbra Koning met zijn formidabele draak. Wanneer Lorelei de kans krijgt om de koning te benaderen onder het voorwendsel van zijn bruid te worden, zou ze hem kunnen doden. Echter, haar pad wordt gecompliceerd door de draak, die niet enkel een beest blijkt te zijn, maar ook een man. Terwijl ze tracht de koning te naderen, moet ze waakzaam blijven voor het gevaar dat deze draak-man vormt, zowel voor haar missie als haar hart.
The Rage of Dragons – Evan Winter
De Omehi zijn al bijna twee eeuwen verwikkeld in een hopeloze strijd. Binnen hun volk bezit een zeldzaam aantal het vermogen om draken op te roepen of zichzelf in superieure krijgers te transformeren. De rest, zoals de jonge Tau, is voorbestemd als kanonnenvoer in de eindeloze oorlog. Tau heeft plannen om aan het strijdgewoel te ontsnappen door zichzelf te verwonden en zich terug te trekken in een vredig leven. Maar wanneer degenen die hem na staan wreed worden vermoord, wordt zijn verdriet razernij. Gedreven door wraak, streeft Tau ernaar de meest legendarische zwaardvechter ooit te worden, bereid om talloze keren te sterven om wraak te nemen op de drie verraders in zijn leven.
The Priory of the Orange Tree – Samantha Shannon
In een wereld vol verdeeldheid wordt het koninkrijk Inys, geregeerd door het Huis van Berethnet, bedreigd door oude vijanden en interne intriges. Koningin Sabran de Negende, nog ongehuwd, moet een dochter voortbrengen om haar rijk te beschermen, maar huurmoordenaars loeren naar haar. Ead Duryan, een vreemdeling aan het hof en in dienst als hofdame, dient stiekem een verborgen genootschap van tovenaars. Ze bewaakt Sabran vanuit de schaduw en beschermt haar met verboden magie. Ver weg, over de donkere zee, heeft Tané zich haar hele leven voorbereid om een drakenrijder te worden, maar wordt geconfronteerd met een beslissing die haar bestaan zou kunnen verscheuren.
Songs of Insurrection – J.C. Kang
In een tijdperk waar muziek ooit natuurrampen kon oproepen en legers kon verslaan, wordt prinses Kaiya, wiens stem een draak kan betoveren, door het keizerlijke hof van Cathay gezien als niets meer dan een zangeres. Ze zijn meer geïnteresseerd in haar huwelijksmogelijkheden dan in haar unieke talent. Alleen prins Hardeep ziet haar ware potentieel en gelooft dat Kaiya de verloren gegane kunst van magie oproepen door muziek kan herontdekken. Hij stelt voor dat haar stem het rijk meer kan dienen dan een huwelijk. Maar als er tekenen van rebellie ontstaan, ontdekt door Kaiya’s jeugdvriend Tian en zijn halfelf metgezel, staat Kaiya voor een keuze: trouwen met de kwaadaardige aanstichter en haar muziek opgeven, of hem confronteren met de kracht van haar stem. Dit gaat met alle risico’s van dien.
Wist je dat: het woord “draak” komt van het Griekse woord “drakon”, dat “grote slang” of “water slang” betekent.
Empire of Dragons – Rachel L. Schade
In Alrenor probeert Lo’laeni Nolanhou, na de keizerin te hebben gedood, boete te doen door zich aan goddelijke dienst te wijden. Echter, de mysterieuze Caesiem onthult diepere corruptie in het rijk. Tegelijkertijd ontdekt de gevangen keizerin Jaliana een krachtige gave terwijl ze door soldaat Kovi wordt bewaakt, die haar kijk op de wereld uitdaagt. Beide vrouwen staan aan verschillende kanten van een conflict, maar delen dezelfde vastberadenheid om hun volk te beschermen.
Een geschiedenis van draken in boeken
De moderne boeken met draken hadden waarschijnlijk nooit geschreven geworden als de draak in de geschiedenis niet zo belangrijk was geweest. Een beknopte geschiedenis van draken uit het verleden.
Antieke wereld
Draken zijn al duizenden jaren aanwezig in de wereldliteratuur. In de Bijbel wordt bijvoorbeeld verwezen naar grote zeemonsters, en sommige geleerden denken dat deze verwijzingen oorspronkelijk draken waren. In de Griekse mythologie hebben we de Hydra, een veerkoppige draak verslagen door Heracles.
Oude beschavingen
In de Chinese literatuur zijn draken voornamelijk positieve wezens, geassocieerd met waterbronnen, regenval en de oceaan. Ze worden beschouwd als brengers van geluk. Er zijn dan ook veel beelden met draken te vinden in China.
Middeleeuwse literatuur
Hier worden draken vaak afgebeeld als vijandige schepsels, zoals in de legende van Sint Joris en de draak. Draken worden hier gezien als vertegenwoordigers van het kwaad of chaos.
Wist je dat: In middeleeuwse Europese teksten werden drakenbloed en -delen soms beschreven als heilzame ingrediënten voor medicijnen.
Renaissance tot 19e eeuw
Draken werden vaak gebruikt in beeldende kunst om morele lessen over te brengen, waarbij hun vernietigende kracht vaak werd gebruikt als een waarschuwing tegen zonde of arrogantie.
20e eeuw tot heden
In moderne fantasy-literatuur, zoals werken van J.R.R. Tolkien en George R.R. Martin, worden draken vaak afgebeeld met meer nuance – soms als monsters, maar ook als majestueuze en zelfs empathische wezens.