8 vragen over Leo Tolstoj beantwoord

Leo Tolstoj

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

Leo Tolstoj wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest productieve schrijvers in de geschiedenis. Hij is vooral bekend van zijn twee meesterwerken War and Peace en Anna Karenina. Ook voor mij is Tolstoj een persoonlijk favoriet. Niet per se dankzij zijn bekendste werken, maar om zijn prachtige korte verhalen, zoals “Master and Man” (Russisch: Хозяин и работник) en ” Three Deaths: A Tale ” (Russisch: Три смерти , Tri smerti). Dit verhaal bevestigt het ideaal van de mens om een ​​eenvoudig, authentiek leven naast de natuur te leiden door zijn houding ten opzichte van de dood. In dit artikel zoek ik de antwoorden naar 8 vragen die op het internet rondgaan over deze Russische schrijver.

Wie is Tolstoj?

Graaf Lev Nikolajevitsj Tolstoj werd geboren op 28 augustus 1828 en stierf op 20 november 1910. In het Engels wordt hij Leo Tolstoy of Tolstoi genoemd. In het Nederlands schrijft men zijn achternaam met een j. Hij was een Russische schrijver die wordt beschouwd als een van de grootste auteurs allertijden. Hij ontving meerdere nominaties voor nobelprijzen, maar heeft er nog nooit een gewonnen. Dit wordt gezien als een grote controverse. Men vind namelijk dat Tolstoj recht had op een nobelprijs.

Tolstoj werd geboren in een aristocratische russische familie in 1828 en is het meest bekend om zijn meesterwerken War and Peace (1869) en Anna Karenina (1877). In de jaren 1870 beleefde Tolstoj een diepe morele crisis, gevolgd door wat hij beschouwde als een even diep spiritueel ontwaken, zoals geschetst in zijn non-fictie werk A Confession (1882). Zijn letterlijke interpretatie van de ethische leer van Jezus, gericht op de Bergrede, zorgde ervoor dat hij een fervent christelijke anarchist en pacifist werd

Het boek A Confession is in het Nederlands uitgegeven als Mijn Biecht.

Wat voor invloed had Tolstoj op Gandhi?

Gandhi werd sterk beïnvloed door Leo Tolstoj, door zijn boek The Kingdom of God Is Within You” en zijn essay over ‘Christendom en patriottisme’. Tolstoj’s ideaal van ‘eenvoud van leven en puurheid van doel’ heeft Gandhi diepgaand beïnvloed. Zowel Gandhi als Tolstoy hebben het idee van liefde overgenomen om problemen van het leven op te lossen.

Waaraan is hij overleden?

Er gaan een aantal sensatieverhalen rond over de dood van Tolstoj. Deze zijn echter verzonnen. Hij overleed op 82 jarige leeftijd aan een longontsteking. Plek van overlijden was het treinstation van Astapovo, een afgelegen Russisch dorp. Ironisch volgens sommige fans, omdat het treinstation ook een terugkerend thema is in meerdere boeken, waaronder Anna Karenina.

In de onderstaande archiefbeelden zie je meer van zijn leven. Vanaf 7:23 zie je beelden van Tolstoj op zijn sterfbed, in het huis van de stationschef van treinstation Astopovo.

Wanneer en waarom bekeerde Tolstoj zich?

In 1869 begon het leven van Tolstoy te veranderen. Tijdens een reis naar een verre Russische provincie kreeg hij te maken met de dood; iemand stierf in zijn bijzijn. Midden in de nacht werd hij gegrepen door een gevoel van nutteloosheid van het bestaan, gezien het feit dat de dood de enige ultieme uitkomst kon zijn. Het was niet de dood zelf die hem gruwelde, maar het feit dat het leven geen betekenis leek te hebben en de dood gegarandeerd zou volgen.

Deze ervaring achtervolgde hem de komende tien jaar steeds heftiger. Zoals hij in zijn boek A Confession uitlegt, zocht hij steeds rustelozer naar de zin van het leven in de grote denkers van wetenschap, religie en filosofie – allemaal tevergeefs. Nergens kon hij iets vinden dat betekenis en waarde aan het leven gaf. Hij overwoog zelfs zelfmoord.

Toen kwam de doorbraak. Hij merkte op dat de boeren om hem heen – die hij als een trotse aristocraat over het hoofd had gezien – de dood kalm benaderden. Maar waarom? Wat hielp hen zo sereen te blijven ondanks de schijnbare zinloosheid van het leven? Tolstoj besefte dat ze ‘geloof’ hadden. Dat intrigeerde Tolstoj  en het gaf hem ook hoop. Dus dook hij met hernieuwd enthousiasme in de Bijbel, in de hoop dat de betekenis van het leven hem eindelijk zou worden onthuld – en deze keer vond hij dit ook.

Een portret van de wereldberoemde schrijver

Zijn alle families gelukkig?

Deze vraag staat bij de meest gestelde vragen volgens Google. Het antwoord komt van de wereldberoemde openingszin uit het boek Anna Karenina: “Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier.”

Met andere woorden: gelukkige gezinnen delen een gemeenschappelijke set kenmerken die tot geluk leiden, terwijl een verscheidenheid aan kenmerken een ongelukkig gezin kan veroorzaken

Waarom verliet hij tegen het einde van zijn leven zijn vrouw?

Hij werd getroffen door een diepe depressie die ervoor zorgde dat hij een kluizenaar, celibatair en suïcidaal werd. Depressief en gedesillusioneerd stelde hij alles in vraag en ontwikkelde een sterke haat voor zijn vrouw. Hij begon haar te negeren en verliet haar. Zij was ook een Russische schrijfster en schreef onder andere het boek Lied zonder woorden, waarin ze het verhaal vertelt over een ongelukkig getrouwde vrouw. Haar eerste boek genaamd Een zuivere liefde heeft ook dit thema. Ze overleed negen jaar na de dood van haar man.

Wat is volgens Wiliam Faulkner de beste roman ooit?

William Cuthbert Faulkner was een schrijver uit Mississippi en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1949. Een hele bekende quote van hem luidt:

William Faulkner, it’s said, was once asked to name the three best novels ever. He replied: “Anna Karenina, Anna Karenina, Anna Karenina.”

Het boek Anna Karenina is in veel vormen, kleuren en formaten uitgegeven.

Wat voor talen sprak Tolstoj?

Leo Tolstoy sprak 13 talen in verschillende mate van vaardigheid. Zijn Frans en Duits waren uitstekend. Hij had ook een behoorlijke kennis van het Engels en verschillende andere talen, zoals het Tataars en verschillende Slavische talen.

Boeken bekijken

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.

Plaats een reactie