#83 Boekendief.nl top 100: De donkere toren reeks – Stephen King

De donkere toren reeks Stephen King recensie
€6,49
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl
€6,49
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl

Je bent hier waarschijnlijk omdat je overweegt de De donkere toren reeks van Stephen King te lezen. Een geweldige keuze als je het mij vraagt. Neem er wel goed de tijd voor en haak niet bij de eerste  hoofdstukken in het boek af. Deze zijn misschien nog wel wat verwarrend. In deze review van De donkere toren reeks lees je alles over de boeken en de personages. Ik geef je ook een korte introductie tot de complexe wereld die Stephen King heeft gemaakt. Deze reeks wordt ook vermeldt in onze Boekendief.nl top 100 boeken die je gelezen moet hebben.

Over Donkere toren reeks boeken: een introductie

In de Al-Wereld, een parallelle dimensie aan de onze, leeft Roland Deschain. Hij is de laatste scherpschutter in een wereld in verval, een mengelmoes van feodale elementen, het Wilde Westen, en zowel magische als technologische fenomenen. Samen met zijn ka-tet, een groep getrouwe metgezellen, doorkruist hij meerdere realiteiten op zoek naar de Donkere Toren, een monumentale structuur die in het centrum van het multiversum staat.

Roland’s missie is van groot belang. De Donkere Toren wordt in stand gehouden door zes mystieke stralen die elk universum stabiliseren. Zijn voornaamste tegenstander, de Scharlaken Koning, wil deze toren omverwerpen en zo het gehele multiversum vernietigen. Het is aan Roland om dit catastrofale lot te voorkomen.

€144,75
4 nieuw vanaf €144,75
1 tweedehands vanaf €144,75
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl

Boeken in de reeks met een korte samenvatting

Ik heb geprobeerd om de samenvattingen zoveel mogelijk zonder spoilers te geven. Wil je nog beginnen aan de reeks? Dan kun je het beste alleen de bovenstaande algemene informatie lezen. De onderstaande samenvattingen behandelen natuurlijk wel wat belangrijke plot-informatie die je misschien nog niet wilt weten.

De donkere toren I: De Scherpschutter (1982)

🇬🇧 The Dark Tower I: The Gunslinger

Het eerste boek dient als een  introductie naar de wereld van Roland Deschain, de laatste scherpschutter uit een soort ridderschap. Deze wereld is vreemd en mysterieus, een soort versmelting van het Wilde Westen en een middeleeuws rijk met vleugjes magie. Roland is geobsedeerd door het vinden van De donkere toren en jaagt op een mysterieuze man in het zwart. Zijn tocht brengt hem naar verschillende plekken waar de notie van goed en kwaad vervaagd is. Hij ontmoet de jonge Jake Chambers. Een jongen die uit een andere wereld en tijd lijkt te komen.

€24,99
2 nieuw vanaf €24,99
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl

De donkere toren II: Het Teken van Drie (1987)

🇬🇧 The Dark Tower II: The Drawing of the Three

In het tweede boek wordt de eenzaamheid van Roland verbroken. Hij vindt mysterieuze deuren aan het strand die naar verschillende tijden in New York City leiden. Elke deur brengt nieuwe uitdagingen en nieuwe bondgenoten: Eddie, een heroïneverslaafde, en Susannah, een vrouw met een gespleten persoonlijkheid. Roland ontdekt dat deze mensen meer zijn dan toevallige passanten in zijn leven.

€24,99
2 nieuw vanaf €24,99
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl

De donkere toren III: Het Verloren Rijk (1991)

🇬🇧 The Dark Tower III: The Waste Lands

Hier beginnen de werelden en tijden echt in elkaar te vermengen. Roland en zijn metgezellen volgen een magisch pad, bekend als de Straal, dat hen naar De donkere toren zou moeten leiden. Ze komen in de stad Lud, een soort vervallen versie van een moderne stad. Maar er zijn problemen: door de acties van Roland in eerdere boeken is er een tijdsparadox ontstaan. Deze dreigt de jonge Jake mentaal te breken.

€25,99
2 nieuw vanaf €25,99
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl

De donkere toren IV: Tovenaarsglas (1997)

🇬🇧 The Dark Tower IV: Wizard and Glass

Dit boek is anders dan zijn voorgangers omdat het grotendeels een terugblik is. Hier leren we veel over Rolands verleden, zijn eerste liefde en hoe zijn obsessie met De donkere toren begon. Het geeft een diepere laag aan de karakterontwikkeling van Roland en helpt je begrijpen waarom hij is zoals hij is.

De Donkere Toren V: Wolven van de Calla (2003)

🇬🇧  The Dark Tower V: Wolves of the Calla

De donkere toren reeks Stephen King

Roland en zijn metgezellen, ook wel ka-tet genoemd, komen aan in het dorp Calla Bryn Sturgis. Dit dorp wordt geteisterd door de Wolven, angstaanjagende wezens die elke generatie weer toeslaan en kinderen meenemen. Terwijl het ka-tet de hoofdmissie naar de Donkere Toren voortzet, voelen ze ook een sterke aandrang om de dorpelingen te helpen. Tijdens hun verblijf in het dorp komen ze ook in contact met Vader Callahan, een personage dat bekend is uit Stephen King’s boek Bezeten stad.

€29,99
2 nieuw vanaf €29,99
1 tweedehands vanaf €19,79
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl

De Donkere Toren VI: Een Lied van Susannah (2004)

🇬🇧 The Dark Tower VI: A Song of Susannah

In dit zesde deel keren Roland en zijn ka-tet terug naar een versie van onze eigen wereld. Susannah, één van de leden van het ka-tet, krijgt hierbij een steeds belangrijkere rol. Het verhaal maakt een onverwachte wending als de groep geconfronteerd wordt met Stephen King zelf. Deze ontmoeting is niet zomaar een gimmick, maar speelt een cruciale rol in het voortbestaan van het multiversum en hun missie om de Donkere Toren te bereiken.  Sommige mensen noemen dit het dieptepunt van de serie. Ik vind het juist een hele interessante en unieke wending.

De donkere toren VII: De donkere toren (2004)

🇬🇧  The Dark Tower VII: The Dark Tower

In dit laatste hoofdstuk van de saga is de climax van de reeks aangebroken. Roland en zijn ka-tet naderen De donkere toren, maar ze hebben nog een laatste strijd te voeren tegen de Scharlaken Koning. Terwijl de tijd steeds sneller lijkt te gaan, moeten er belangrijke beslissingen worden genomen en zijn er offers nodig. Het lot van niet slechts één, maar van meerdere universa hangt af van de uitkomst van deze confrontatie.

€32,99
3 nieuw vanaf €32,99
1 tweedehands vanaf €45,10
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 12:34
Amazon.nl

De donkere toren: De wind door het sleutelgat (2012)

🇬🇧  The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole

Dit boek kun je zien als een soort intermezzo in de serie, want het past chronologisch tussen het vierde en het vijfde boek. Roland en zijn ka-tet vinden een tijdelijke schuilplaats om een storm uit te zitten. Terwijl ze wachten, grijpt Roland de kans om een verhaal te delen uit zijn jeugd. Dit verhaal biedt een diepere inkijk in het leven van Roland voordat hij aan zijn lange tocht naar De donkere toren begon.

Leuk om te weten: De reeks heeft veel connecties met andere werken van Stephen King. Personages, plaatsen en thema’s uit boeken zoals The Stand, Salem’s Lot en zelfs It worden in deze serie verweven.

Belangrijkste personages in De donkere toren boeken

Let op: Heb je nog geen boek gelezen in de reeks? Sla dit stuk dan over! Er zitten een aantal hele kleine spoilers in.

  • Roland Deschain: Deze laatste scherpschutter uit Gilead is de spil van het verhaal. Zijn geschiedenis gaat terug naar Arthur Eld, een figuur vergelijkbaar met onze koning Arthur. Roland is gefocust op zijn missie om de Donkere Toren te bereiken, wat hem soms hard en ongevoelig maakt.
  • Eddie Dean: Als 21-jarige heroïneverslaafde wordt Eddie door Roland vanuit New York naar de Al-Wereld gebracht. Eddie is impulsief en komt daardoor weleens in botsing met Roland. Zijn gevoelens voor Susannah zorgen ervoor dat hij zich aanpast aan zijn nieuwe leven.
  • Donald Callahan: Deze voormalige priester maakte zijn debuut in het boek ‘ezeten stad. Na een confrontatie met een vampier en zijn daaropvolgende zelfmoord, komt hij terecht in de Al-Wereld. Callahan heeft een speciale gave om vampieren te herkennen.
  • Susannah Dean: Ze komt uit het New York van 1964 en had oorspronkelijk twee persoonlijkheden: Odetta Holmes en Detta Walker. Door Roland worden deze persoonlijkheden geïntegreerd tot Susannah Dean. Ze mist haar benen en heeft een complexe persoonlijkheid.
  • Jake Chambers: Deze elfjarige jongen uit New York belandt in de Al-Wereld na een fataal ongeluk. Roland laat hem een keer vallen voor zijn missie, maar redt hem later weer. Jake wordt vergezeld door Oy, een dier met mensachtige trekjes.

Leuk om te weten: Het karakter van Roland Deschain is gedeeltelijk geïnspireerd op Clint Eastwood’s personage in de film The Good, The Bad, and The Ugly. King heeft meerdere keren gezegd dat hij zich Roland voorstelde als een soort van middeleeuwse cowboy, vergelijkbaar met Eastwood.

Over Stephen King

Stephen King is geboren op 21 september 1947 in Portland, Maine. Hij groeide op in moeilijke omstandigheden: zijn vader verliet het gezin toen Stephen nog maar twee jaar oud was. Zijn moeder voedde hem en zijn broer David alleen op. Ondanks de tegenslagen ontwikkelde King al op jonge leeftijd een passie voor lezen en schrijven.

King studeerde Engels aan de Universiteit van Maine en werkte daarna verschillende banen om rond te komen. Zijn doorbraak als schrijver kwam in 1974 met het boek Carrie. Dit boek werd zo’n groot succes dat King zich volledig op het schrijven kon richten. Sindsdien is hij een van de meest productieve en succesvolle schrijvers ter wereld. Zijn werk omvat een breed scala aan genres, maar hij is vooral bekend vanwege zijn horrorverhalen.

Met meer dan 60 romans, honderden korte verhalen en talloze prijzen op zijn naam, is Stephen King een icoon in de literatuur. Zijn werken zijn vertaald in meer dan 50 talen en er zijn honderden miljoenen exemplaren van verkocht. Ook zijn veel van zijn boeken en verhalen verfilmd of bewerkt voor televisie.

King woont, samen met zijn vrouw Tabitha, in Maine. Ze hebben drie kinderen en meerdere kleinkinderen. Naast het schrijven is King ook bekend om zijn liefde voor muziek en zijn betrokkenheid bij verschillende goede doelen.

Mijn mening over De donkere toren

4.5

Summary

Toen ik jaren geleden door Australië op reis was zag ik deel 1 van De donkere toren liggen in een tweedehands boekenwinkel. Ik heb het toen gekocht. De eerste keer dat ik het las had ik wel wat moeite om in te komen. De wereld die King heeft bedacht is echt gigantisch groot en soms wat moeilijk te begrijpen. Ik heb het boek toen ook weer weggelegd.

Pas jaren na mijn reis kocht ik de hele serie voor op mijn e-reader. Deze keer las ik er wel een stuk vlotter doorheen. Binnen een paar maanden had ik alle boeken gelezen. Het is duidelijk dat dit een van de belangrijkste werken in het oeuvre van King is. Erg leuk dat veel karakters uit andere boeken (en zelfs King zelf!) terugkomen in het boek. Hoewel het bij vlagen nog steeds wat verwarrend is, geef ik de reeks nog steeds 4,5 ster. De Donkere Toren-reeks valt onder meerdere genres, waaronder fantasy, sciencefiction, horror en western. Fan van een van de deze genres? Probeer deze reeks boeken dan echt eens!

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.