#93 Boekendief.nl top 100: Souvenirs – Ferry Zandvliet

Ferry zandvliet - beter na bataclan souvenirs recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Je kent het verhaal van Ferry Zandvliet misschien al. Zijn leven veranderde op een manier die niemand ooit zou willen ervaren. Souvenirs – Beter na Bataclan laat je kennismaken met een man die van een fysiotherapeut verandert in een inspirator. Je leest over de terroristische aanslag in concertzaal Bataclan en over hoe hij het trauma probeert te verwerken. Het boek begint met een keiharde klap. Ferry Zandvliet was bij het concert in het Parijse theater Bataclan op 13 november 2015. Een nacht waarop zijn leven en dat van vele anderen voorgoed veranderde. Souvenirs is verkozen door onze redactie voor onze Boekendief.nl top 100 boeken die je gelezen moet hebben.

Hoe om te gaan met een trauma

Ferry is niet iemand die de horror van die nacht achter zich laat. Hij gaat ermee aan de slag. Verwerking is een groot thema in dit boek. Je leert dat ook jij kunt omgaan met de meest verschrikkelijke gebeurtenissen in je leven. Het gaat niet om het vergeten, maar om het accepteren en het vinden van een nieuwe manier om te leven.

De aanslagen in Parijs op 13 november 2015

De terroristische aanvallen op 13 november 2015 in Parijs en de voorstad Saint-Denis schokten de wereld. Een van de meest gruwelijke gebeurtenissen vond plaats in de Bataclan, een bekende concertzaal aan de Boulevard Voltaire 50 in het 11e arrondissement van Parijs.

Drie mannen, uitgerust met automatische vuurwapens en explosieven, vielen de Bataclan binnen tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal. De terroristen begonnen willekeurig op de aanwezige mensen te schieten vanaf het balkon en riepen daarbij “Allahoe akbar” (God is groot). Sommige ooggetuigen meldden dat er ook handgranaten werden gebruikt. Na deze aanval van ongeveer tien tot twintig minuten, hielden de schutters zich verschanst op de eerste verdieping van het pand met een aantal gijzelaars.

De Franse politie was al snel massaal aanwezig buiten de concertzaal. Om 00:20 uur kreeg de politie het bevel om het pand binnen te vallen. Alle drie de terroristen kwamen tijdens de actie om het leven: een werd doodgeschoten door de politie, terwijl de andere twee zichzelf opbliezen met hun explosieven.

Ferry zandvliet - beter na bataclan souvenirs recensie

De aanslag resulteerde in de dood van 89 mensen, waaronder de drie aanvallers. De hulpdiensten konden daarna pas beginnen met het verzorgen van de overlevenden en het bergen van de doden. President François Hollande en premier Manuel Valls bezochten de plaats van de aanslag kort na het beëindigen van de gijzeling.

De daders waren deel van een grotere terroristische operatie die avond, met verschillende aanvallen op verschillende locaties in Parijs en Saint-Denis. Ze waren verbonden met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die later de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste.

Deze gruwelijke gebeurtenissen zijn diep ingebed in het collectieve geheugen, zowel in Frankrijk als wereldwijd. Ze markeren een keerpunt in de aanpak en beleving van terrorisme in West-Europa.

Meer lezen over deze aanslag?

Een stukje uit Souvenirs van Ferry Zandvliet

De proloog van het boek vond ik al enorm heftig:

‘Allahoe akbar!’ klinkt door de zaal. God is groot. Ik lig op mijn rug bovenop een stapeltje andere mensen. Hoeveel het er zijn, weet ik niet precies. Hoe lang lig ik hier al? Een minuut? Een uur? Geen idee. De tijd lijkt stil te staan. Het is doodstil. Het enige geluid dat ik hoor, is het zware ademen van de mensen die onder mij verstrengeld liggen. Je hoort de doodsangst. Je voelt hem ook. Dit is echt.

Souvenirs: Van fysiotherapeut naar inspirator

Wist je dat: Beroemdheden als Ellie Lust en Humberto Tan hebben hun bewondering voor dit boek en voor Ferry’s moed uitgesproken. En terecht. Reviews tonen aan dat dit boek een diepe indruk achterlaat.

Mijn mening over Souvenirs

Titel: Souvenirs - Beter na Bataclan

Genre: non-fictie

Auteur: Ferry Zandvliet

Bindwijze: Paperback

Logo uitgever:

ISBN: 9789493089990

Aantal pagina's : 368

5

Summary

Souvenirs van Ferry Zandvliet is een aangrijpend boek dat het persoonlijke verhaal vertelt van de auteur, die de aanslagen in de Bataclan in Parijs in 2015 overleefde. Het boek is opgedeeld in twee delen: Bataclan en Beter. Het boek gaat niet alleen over die bewuste avond, maar ook over de psychologische en emotionele nasleep. Zandvliet deelt hoe deze traumatische ervaring hem dwong om zijn leven op een andere manier te bekijken en hoe hij uiteindelijk een pad vond naar heling en positieve verandering. Het boek is een eerlijk en rauw verslag dat ook hoop en inspiratie biedt voor mensen die door moeilijke tijden gaan.

€18,99
Bookspot.nl
€19,95
2 nieuw vanaf €19,95
4 tweedehands vanaf €30,85
Prijs gecheckt op 20 juni 2024 12:18
Amazon.nl
€19,95
Bol.com


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: