Aanbevolen volgorde van de Dune-boeken van Frank Herbert

Dune volgorde boeken

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als je nog nooit een Dune-boek hebt gelezen, dan weet je misschien niet zo goed waar je moet beginnen. Ik ben stiekem wel een beetje jaloers op je. Ik zou willen dat ik de Dune / Duin boeken opnieuw voor het eerst zou kunnen lezen! Je kan deze serie sciencefictionboeken op verschillende volgordes lezen. Hieronder zie je de volgorde van Dune boeken van Frank Herbert, en later zijn zoon, Brian Herbert, en co-auteur Kevin J. Anderson.

Aanbevolen volgorde van de Dune-boeken en korte samenvattingen

Als je het Dune-universum wilt verkennen, is het belangrijk om te weten waar je precies moet beginnen. Hieronder geef ik de beste volgorde. Per boek lees je een korte samenvatting.

Goed om te weten: In het Nederlands heet deze serie Duin. Ik heb – waar ik de officiële vertaling wist – de titel zowel in het Nederlands als Engels neergezet.

Dune / Duin

Dune is het eerste boek in de serie. Je krijgt een introductie over het universum, de planeet Arrakis, en maakt kennis met de jonge Paul Atreides. Hij wordt gedwongen te vluchten als zijn familie wordt verraden. Het boek legt de basis voor het complexe politieke en sociale landschap van de wereld.

€4,99
€10,99
Bol.com
€12,81
Bol.com
€14,45
Bookspot.nl

Paul of Dune / Duin Paul van Atreide

Dit boek vult de gaten tussen Dune en “Dune Messiah”. Het concentreert zich op Paul’s vroege heerschappij als Muad’Dib en behandelt zijn moeilijkheden bij het consolideren van macht.

Dune Messiah / Duin Messias

In dit vervolg worstelt Paul met de uitdagingen van de macht en wordt hij geconfronteerd met complotten en verraad. Het boek verkent de complexiteit van zijn nieuwe rol als heerser.

€9,99
€13,95
13 nieuw vanaf €9,99
2 tweedehands vanaf €7,16
Prijs gecheckt op 11 juli 2024 08:19
Amazon.nl
€9,99
Bol.com
€12,80
Bookspot.nl
€22,50
Bol.com

Winds of Dune

Dit boek speelt zich af na “Dune Messiah” en volgt de personages terwijl ze omgaan met Paul’s afwezigheid en de voortdurende onrust in het rijk.

Children of Dune / Kinderen van Duin

Pauls kinderen, Leto en Ghanima, nemen het centrale podium. Ze worden geconfronteerd met politieke intriges, religieuze extremisme en familiedrama.

God Emperor of Dune / God-Keizer op Duin

Leto II, de God-Keizer, heerst nu over het universum. Het boek behandelt thema’s van macht, onsterfelijkheid en het behoud van de menselijke soort.

Dune volgorde

Heretics of Dune / Ketters van Duin

Duizenden jaren zijn verstreken sinds de tijd van de God-Keizer. Het boek introduceert nieuwe personages en krachten die strijden om de controle over Arrakis en zijn grondstoffen.

Chapterhouse Dune / Kapittelhuis: Duin

Dit boek vervolgt het verhaal van de Zusters van de Bene Gesserit en hun pogingen om de mensheid te redden van een dreigend gevaar.

Hunters of Dune / Jagers van Duin

Gebaseerd op Frank Herbert’s notities, vormt dit boek een aanvulling op “Chapterhouse Dune”. Het volgt de zoektocht naar een nieuwe wereld om te koloniseren.

Sandworms of Dune / Zandwormen van Duin

Dit is het directe vervolg op “Hunters of Dune”, en het concludeert de verhaallijn die Frank Herbert begon, met een strijd die het lot van het universum zal bepalen.

€5,99
Bol.com
€15,13
€15,70
3 nieuw vanaf €10,92
Prijs gecheckt op 11 juli 2024 08:19
Amazon.nl
€45,00
Bol.com

Dune House Atreides, Dune House Harkonnen, Dune House Corrino

Deze trilogie dient als een prequel en geeft achtergrondinformatie over de huizen Atreides en Harkonnen vóór de gebeurtenissen in Dune.

The Butlerian Jihad, The Machine Crusade, The Battle of Corrin

Deze trilogie verklaart de opkomst en val van denkende machines, wat leidt tot de Butleriaanse Jihad, een belangrijk historisch moment in het Dune-universum.

Sisterhood of Dune, Mentats of Dune, Navigators of Dune

Deze boeken gaan over het ontstaan van de Bene Gesserit, de Mentats en de Navigators. Ze spelen zich af in de nasleep van de Butleriaanse Jihad.

Over Frank Herbert, de man achter Dune

Frank Herbert werd geboren in 1920 in Tacoma, Washington. Hij had vanaf jonge leeftijd een diepe liefde voor lezen en schrijven. Hij was een autodidact die een breed scala aan onderwerpen bestudeerde. Zijn brede interesse komt tot uiting in de complexiteit van de Dune-serie, waarin thema’s als ecologie, politiek en religie aan bod komen.

Carrière

Voordat hij beroemd werd met Dune, werkte Herbert in verschillende banen: hij was onder andere cameraman, radio-omroeper en journalist. Zijn journalistieke achtergrond is voelbaar in zijn gedetailleerde benadering van de wereldbouw in de Dune-serie.

Het ontstaan van Dune

Het idee voor Dune kwam gedeeltelijk voort uit een artikel dat Herbert aanvankelijk ging schrijven over de Oregon Dunes, een groot duinengebied in Oregon. Wat begon als een onderzoeksproject werd de inspiratie voor de complexe woestijnplaneet Arrakis en het ecosysteem dat hij daarvoor ontwierp.

Prijzen en erkenning

Frank Herberts Dune won in 1966 de Hugo Award en de Nebula Award, twee van de meest prestigieuze prijzen in de sciencefictionwereld. Zijn werk is vertaald in tientallen talen en heeft wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

Overlijden en nalatenschap

Herbert overleed in 1986, maar zijn invloed leeft voort. Niet alleen via zijn eigen boeken, maar ook door de latere werken van zijn zoon Brian Herbert en coauteur Kevin J. Anderson, die het Duin-universum hebben uitgebreid.

Een blijvende invloed

Frank Herberts werk heeft een blijvende impact gehad op het sciencefictiongenre en daarbuiten. De thema’s die hij in zijn boeken verkent – van machtsdynamiek en menselijke ambitie tot ecologische verantwoordelijkheid – blijven verrassend actueel.

FAQ: Veelgestelde vragen

Moet ik beginnen met het eerste boek Dune?

Ja, het is aan te raden om te starten met Dune omdat dit boek de basis legt voor de hele serie.

Is het nodig om alle boeken te lezen?

Nee, maar elke toevoeging aan de serie verdiept je begrip van het universum en de personages.

In welke volgorde moet ik de boeken lezen?

Er zijn verschillende aanbevolen volgordes, afhankelijk van of je je wilt focussen op de originele serie van Frank Herbert, de prequels of de latere toevoegingen. Raadpleeg de bovenstaande korte samenvattingen om te beslissen welke volgorde het beste voor je werkt.

Is de serie afgerond?

De originele serie door Frank Herbert eindigt met “Chapterhouse Dune”, maar zijn zoon en Kevin J. Anderson hebben de serie uitgebreid en verschillende verhaallijnen afgerond.

Zijn er verfilmingen of tv-series?

Ja, Dune is meerdere keren verfilmd en er zijn ook miniseries gemaakt. Deze adaptaties variëren heel erg sterk in hoe trouw ze zijn aan de boeken.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: