Als de hemel genoeg ruimte heeft: Hoogdravend, wollig en vaag.

Als de hemel genoeg ruimte heeft recensie

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€12,99
Prijs gecheckt op 1 oktober 2023 11:37
Amazon.nl
€12,99
Ebook.nl

Twee vrienden, een reis. Elias en Magnus zijn samen onderweg. Ze zijn totaal verschillend: Magnus ziet het leven zonnig en eenvoudig in, Elias zit meer in zijn eigen hoofd. Tijdens hun reis komen ze voor belangrijke beslissingen uit hun leven te staan. Een verhaal over een tocht door een bevreemdend landschap, een uitgestippelde route en een vooraf bepaalde bestemming. Hoe dicht je ook bij iemand kunt komen, je gedachten zijn altijd voor jou alleen.

  • Zelfinzicht
  • Literair
  • Vervreemdend

Samenvatting

In ‘Als de hemel genoeg ruimte heeft’ vertelt Splinter Chabot een vervreemdend verhaal waarin twee jonge vrienden op reis zijn. Magnus en Elias zijn onderweg. Ze zijn elkaars tegenpolen maar ook elkaars verlenging. Magnus is op zoek naar avontuur terwijl Elias juist meer terughoudend is. De bestemming van de reis staat al vast, wat jou lezer door het boek heen helpt. Een onvermijdelijk einde.

Een reis die je samen maakt, terwijl je jezelf toch heel alleen kunt voelen. Een literair verhaal van een andere slag dan ‘Confettiregen’.
Bij dit boek zou ik vooral zeggen: lees en oordeel zelf!

Over de auteur: Splinter Chabot

Splinter Chabot is geboren op 3 maart 1996, in Den Haag. Hij is de derde zoon van Bart Chabot (ook schrijver). Hij studeerde politicologie en theaterwetenschappen en heeft een tijdje in de politiek gewerkt. Hij heeft echter laten weten dat hier niet zijn ambities lagen.

Zijn eerste boek, ‘Confettiregen‘, verscheen op zijn verjaardag in 2020. Hoewel de hoofpersoon een andere naam heeft gekregen, spreekt Splinter hier wel van een autobiografisch verhaal over zijn eigen coming-out. In november datzelfde jaar bracht Chabot een bundel uit met daarin de reacties die hij ontving van zijn lezers, genaamd ‘Roze brieven’. In deze bundel wilde hij de mensen steunen en een plaats aanbieden die dezelfde worsteling als hij hebben moeten doormaken. Hiermee wil hij de kwestie van ‘jezelf ontdekken’ een meer zichtbare plaats geven.

In april vorig jaar is bekend gemaakt dat er een verfilming van Confettiregen gemaakt zal worden door Michiel van Erp.

In 2022 heeft Splinter Chabot nog een nieuw boek uitgebracht: Als de hemel genoeg ruimte heeft.

Als de hemel genoeg ruimte heeft kopen

Beoordeling van ‘Als de hemel genoeg ruimte heeft’:

Titel: Als de hemel genoeg ruimte heeft

Genre: Literatuur, roman

Auteur: Splinter Chabot

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Podium

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 14 April 2022

ISBN: 9789463811262

Aantal pagina's : 576

  • Hoogdravend, wollig en vaag.
1

Summary

Na ‘Confettiregen’ verheugde ik me op het nieuwe werk van Splinter Chabot. Maar wat een tegenvaller was dit! Ik heb het boek niet eens uit kunnen lezen, zo erg stond het me tegen. Het wollige taalgebruik riekt naar “ik wil erbij horen en erkend worden als Schrijver” (met hoofdletter), waardoor het juist het verhaal voorbijschiet. Het gebruik van moeilijke en wollige taal lijkt een doel op zich, in plaats van dat het ondergeschikt is aan het verhaal. Hierdoor werd ik als lezer ernstig afgeleid. Dit is precies wat mij tegenstaat aan Nederlandse literatuur: het geforceerde en gekunstelde aan het plichtmatig gebruik van Mooie Taal.

Mooie taal moet een verhaal dienen en er moet niet een verhaal verzonnen worden als excuus om mooie taal te gebruiken. De taal moet passend zijn! Splinter Chabot heeft in dit boek een ketting geregen van metaforen, bijvoeglijk naamwoorden en beeldspraak. Het is gewoon veel te veel. Dan het plot: de achterkant belooft een verhaal over twee vrienden die op reis zijn en onderweg moeilijke keuzes moeten maken. Nou, die twee vrienden heb ik wel ontdekt, de reis niet zozeer. Maar goed, ik ben dan ook niet zo heel ver gekomen in het boek. Ik hou zelf niet al te erg van zeer abstract geschreven werken, en dat is hier toch zeker wel aan de hand. Iets waar ik niet op gerekend had, op basis van mijn positieve review van ‘Confettiregen’. De vriendschap niet beschreven wordt op de achterkant voelt aan als meer.

We lezen mee vanuit Elias die beschrijvingen van Magnus geeft die voor mij toch wel veel verder gaan dan vriendschap. Ellenlange beschrijvingen die opzettelijk ook weer wazig worden gehouden (waarom de ‘Bevriende Bakker’ en niet gewoon ‘Jan’?) vertragen het toch al niet zo vlot lopende plot nog meer waardoor ik dus ben afgehaakt. En dat doe ik niet gauw. Helaas niet meer dan 1 ster.

Pluspunten

  • Mooie kaft

Minpunten

  • Wollige taal
  • Traag plot
  • Abstract
  • Heel anders dan zijn eerdere werk
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.

Plaats een reactie