“Waar heb jij spijt van?” Deze vraag, die Bronnie Ware stelde aan mensen op hun sterfbed, vormt de basis van dit boek
- Autobiografisch
- Openhartig
- Zet je aan tot nadenken
Samenvatting
De schrijfster van het boek, Bronnie Ware, schrijft over haar ervaringen in het leven en hoe ze tot een carrière in de palliatieve zorg is gekomen. Hier heeft ze tientallen mensen bijgestaan in hun laatste dagen op aarde. Zij voerde talloze gesprekken met de patiënten, onder andere over het leven en dingen waar ze spijt van hebben. Uit deze gesprekken heeft Bronnie een top 5 gemaakt. Wat vooral opvalt is dat vrijwel alle mensen wel ergens spijt van hebben. In ‘Als ik mijn leven over mocht doen’ vertelt Bronnie Ware openhartig over haar eigen leven en over haar tijd in de palliatieve zorg.



Fragment uit ‘Als ik mijn leven over mocht doen’
“Ik was op een zeker moment tijdens een vakantie met een van mijn zussen, op een eiland in North Queensland verzeild geraakt. We waren daar naartoe gegaan omdat we ons duikbrevet wilden halen, en terwijl zij zich op onze duikinstructeur stortte, wat met het oog op het examen natuurlijk wel handig was, besloot ik een van de bergen op het eiland te beklimmen”
Waarom dit fragment: Je maakt goed kennis met de langere zinnen en tussenzinnen die Bronnie graag gebruikt. Ook krijg je een goed beeld van het verhaal: het gaat niet alleen maar over de top 5 dingen waar mensen op een sterfbed spijt van hebben, maar vooral over het leven van Bonnie.
‘Als ik mijn leven over mocht doen’ kopen
Je kan dit boek in het Nederlands en Engels kopen bij meerdere webwinkels. Het is beschikbaar als e-book en paperback. Hieronder zie je de beste prijzen en aanbiedingen van dit boek in één overzicht:




De auteur Bronnie Ware
Bronnie Ware is geboren op 19 februari 1967 in Australië. Ze solliciteerde op jonge leeftijd naar een baan in de palliatieve zorg. Ze werd tot haar grote verbazing aangenomen. Bronnie beschouwde haar werk in de stervensbegeleiding als erg dankbaar. De vele gesprekken die Bronnie voerde met patiënten vormden de basis van haar debuut; ‘als ik mijn leven over mocht doen’ (Top five regrets of the dying). Dit boek werd wereldwijd een groot succes. De gesprekken met patiënten vormden ook de basis voor haar tweede boek Het jaar van verandering (Your Year for Change: 52 Reflections for Regret-Free Living). Haar laatste twee boeken staan in teken van het kind dat ze heeft gekregen op 45-jarige leeftijd.
Mijn mening over ‘Als ik mijn leven over mocht doen’
Titel: 🇳🇱 Als ik het leven over mocht doen / 🇬🇧 Top Five Regrets of the Dying
Genre: non-fictie, spiritueel, autobiografie
Auteur: Bronnie Ware
Uitgave: 2014
Bindwijze: Paperback
Uitgeverij: Lev.
Logo uitgever:
Publicatiedatum: 26 March 2025
ISBN: 9789400501966
Aantal pagina's : 352
Summary
Ik vind het een vrij lastig boek om te beoordelen. Je zou het eigenlijk kunnen zien als twee boeken. In het ene deel beschrijft Bronnie Ware haar ervaringen met patiënten op hun sterfbed. Ze voert interessante gesprekken en heeft het over spijt in het leven. Hier komt ook de top 5 met dingen waar mensen achteraf gezien spijt van hebben goed naar voren. In het tweede deel lees je een autobiografie van Bronnie Ware. Dit gedeelte vond ik wat minder interessant. Toch leest het geheel goed weg en zijn de gesprekken die ze heeft gevoerd met patiënten in hun laatste levensdagen erg interessant, verdrietig en mooi tegelijk. Een indrukwekkend boek, waar het autobiografische en religieuze gedeelte wel wat minder lang van had mogen zijn.
Pluspunten
- Je leest er vlot doorheen
- Prachtige gesprekken met terminaal zieke mensen
- Mooie conclusie
Minpunten
- Iets teveel autobiografisch
Veelgestelde vragen over ‘Als ik mijn leven over mocht doen’
Wie heeft het boek vertaald naar het Nederlands?
De vertaling is gedaan door Annoesjka Oostindier.
Van welke vijf dingen hebben mensen spijt gehad als ze terugkijken op het leven?
Aan het einde van het boek somt Bronnie Ware een top 5 op met dingen waar mensen spijt van hebben. Ik zal deze niet verklappen 😉