Angstige mensen: Grappig, origineel maar iets te veel absurditeit

Angstige mensen frederik Backman

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Angstige mensen is bijzonder verhaal waarin de meest bijzondere personages bij elkaar komen in de meest bijzondere situatie. De bezichtiging van een appartement verandert plotseling in een gijzeling wanneer een overvaller na een mislukte bankoverval op de vlucht is voor de politie en in dit appartement terecht komt. Een onwaarschijnlijke mengeling van personages die in een benarde situatie nader tot elkaar komen, met een flinke dosis humor en genoeg absurditeit.

Samenvatting van Angstige mensen

Van de auteur van ‘Een man die Ove heet‘.

Het bezichtigen van een huis lijkt ineens een levensbedreigende activiteit wanneer een bankrover na een mislukte overval het appartement gebruikt om zich te verstoppen. Precies op het moment dat er een bezichtiging plaats vindt. Dit leidt tot ‘Angstige mensen’.
Onder de kijkers bevindt zich een zevenentachtigjarige vrouw die niet zo makkelijk bang te krijgen is, een jong stel dat op het punt staat te bevallen, een mysterieuze man die zich heeft opgesloten op het toilet.

Wanneer de bezichtiging plots is veranderd in een gijzeling, leren de aanwezigen zich beter kennen en onthullen ze geheimen, herinneringen en verborgen waarheden over zichzelf. Ieder van hen heeft persoonlijk verdriet, passies waar ze zich voor schamen, problemen.

Wanneer de gijzelaars worden vrijgelaten en de gijzelnemer nergens meer te vinden is, volgt een reeks van verwarrende verhoren want niemand lijkt helder uit te kunnen leggen wat er nu precies in dit appartement is gebeurd.

… meer over Angstige mensen

Dit is een verhaal over een bankoverval, een open huis en een gijzeldrama. Maar misschien nog meer een verhaal over idioten. Maar misschien dat niet alleen, ondanks alles.

‘Angstige mensen’ is zowel hilarisch als aangrijpend. Vriendschap, mededogen, vergeving en hoop blijken een mens te kunnen redden, zelfs in angstige tijden.

Benieuwd naar meer van Fredrik Backman? Bekijk dan deze blog.

‘Angstige mensen’ bekijken

€9,99
Prijs gecheckt op 30 juni 2024 22:05
Amazon.nl
€9,99
€13,50
11 nieuw vanaf €9,99
3 tweedehands vanaf €6,00
Prijs gecheckt op 30 juni 2024 22:05
Amazon.nl

Nu op Netflix

Over de auteur

Fredrik Backman (1982) is een bekende blogger en columnist. Zijn debuutroman ‘Een man die Ove heet’ is een regelrechte hit. Dit boek is verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol.

Zijn boeken worden in meer dan vijftig landen verkocht.

Hij woont in Zweden met zijn vrouw en zijn twee kinderen.

Andere werken van Backman:

 • Een man die Ove heet
 • Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt
 • Britt-Marie was hier
 • Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld
 • En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer
 • Björnstad
 • Wij tegen jullie (Björnstad deel 2).

Informatie en beoordeling

Titel: Angstige mensen

Genre: Roman

Auteur: Fredrick Backman

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 18 November 2021

ISBN: 9789021462394

Aantal pagina's : 350

 • Grappig, origineel maar iets te veel absurditeit
4

Summary

Een lekker verhaal maar de vijfde ster is verloren gegaan door het volgende: de idioterie ligt er te dik bovenop. Backman benoemt meerdere malen dat het idioten betreft en dat is zonder deze benadrukking ook echt zeker wel duidelijk, maar hierdoor gaat dit verhaal iets te veel richting het absurde. Ieder personage is totaal incompetent terwijl ik dat op sommige momenten in het verhaal dan weer minder ervaar. Terwijl ik deze malligheid bij ‘Een man die Ove heet’ wel vond werken, deed het dat voor mij in dit boek niet. Het is een beetje te veel gewoon. Het verhaal en concept zijn leuk bedacht, ook mooi om te zien dat Fredrick echt met de tijd mee gaat en dat hij klassieke rollen omdraait. Hier kan ik niet te veel over zeggen zonder te veel weg te geven. De vergelijking met Jonas Jonasson kan bijna niet voorkomen worden, maar van de twee vind ik Backman toch echt wel beter! Bij Backman moet ik toch echt regelmatig hardop lachen om de rake uitspraken die hij zijn personages laat doen, en dat was in dit boek ook zeker weer aan de hand.

Pluspunten

 • Modern/actueel
 • Origineel
 • Grappig

Minpunten

 • Het tempo van het verhaal zakt regelmatig af
 • Iets te veel absurditeit

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: