Het was voor Anjet Daanje deze week opnieuw feest. Nadat ze eerder al de Libris Literatuurprijs won en ook de Boekenbon Literatuurprijs, is ze deze week verkozen tot winnaar van de Constantijn Huygens-prijs.
De hoogste tijd om meer over haar te weten te komen!
Biografie
Anjet Daanje (58) heeft wiskunde gestudeerd en rondde in 1991 haar doctoraal af. Tijdens haar studie begon ze al met het schrijven van romans. ‘Pianomuziek in de regen’ was haar eerste werk en dat werd in 1993 uitgebracht. Toen schreef zij nog onder de naam ‘Anjet den Boer’. Bij het uitbrengen van haar tweede roman, ‘De blinde fotograaf’, nam zij de achternaam van haar moeder aan als haar schrijversnaam. Sindsdien publiceert ze nog altijd onder de naam ‘Daanje’.
Films
In 2002 is haar gevraagd om een deel van haar roman ‘Suikerbeest’ te verwerken tot een scenario voor een korte film (Dajo). Dit vormde de start van een carrière in de wereld van de filmscenario’s. Ze schreef in totaal scenario’s voor vijf korte films. Onder andere voor de film ‘Raak’ die een Gouden Beer won op het Internationaal filmfestival in Berlijn (2007) en voor de speelfilm ‘Schemer’ die in 2010 de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek won op het Nederlands Filmfestival.
In totaal werden de films en de series waarvoor Anjet Daanje het scenario schreef bekroond met meer dan vijftien internationale filmprijzen.
Prijzen
Anjet Daanje is veelvuldig bekroond met prijzen.
2004 – Belcampo Stipendium (waarvoor Daanje in opdracht De Mei-jaren schreef)
2020 – Beste Groninger Boek, categorie fictie (voor De herinnerde soldaat)
2020 – F. Bordewijk-prijs (voor De herinnerde soldaat)
2022 – Boekenbon Literatuurprijs (voor Het lied van ooievaar en dromedaris)
2023 – Beste Groninger Boek, categorie fictie (voor Het lied van ooievaar en dromedaris)
2023 – Libris Literatuur Prijs (voor Het lied van ooievaar en dromedaris)
2023 – Constantijn Huygens-prijs (voor haar oeuvre)
‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ heeft haar veel erkenning opgeleverd wat erg bijzonder is. Het gebeurt niet vaak dat een auteur met één boek meerdere prijzen in de wacht sleept.
De Constantijn Huygens-prijs is een oeuvreprijs die gepaard gaat met een geldbedrag van 12.000 euro. Het Literatuurmuseum organiseert de uitreiking van de prijs in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited op zondag 21 januari 2024.
“Anjet Daanje debuteerde in 1993 met de roman ‘Pianomuziek in de regen’. Daarna bouwde zij aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent. De jury is onder de indruk van de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre.”(www.literatuurmuseum.nl)
Marion Bloem, Peter Verhelst, Guus Kuijer en Stefan Hertmans zijn enkele van de namen die haar al zijn voorgegaan.
Het lied van ooievaar en dromedaris
Eliza May Drayden leeft niet meer wanneer het verhaal begint. De roman start in 1847, in het dorpje Bridge Fowling. Per hoofdstuk wordt er een sprong in de tijd gemaakt zodat het verhaal langzaam onze tijd inhaalt. Het is geen verhaal over het leven van Eliza May, maar juist een verhaal over haar leven na de dood. Haar verhaal wordt verteld via andere personages. Zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman die tijdens haar leven niet goed werd ontvangen, maar naarmate de tijd verstrijkt toch steeds meer erkenning krijgt. Over het leven van Eliza May is weinig bekend, het is een mysterie hoe ze stierf en haar werk is eigenlijk het enige dat achter bleef.
Emily Brontë vormde een inspiratiebron voor het schrijven van dit boek en heeft een voorbeeld genomen aan ‘Wuthering Heights’. In ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ komen elf vertellers aan het woord die de lezers meenemen in een verhaal dat zich uitstrekt over drie eeuwen.
Met 656 pagina’s is dit een flink boekwerk, maar na alles wat ik er over heb gelezen, ben ik ook erg nieuwsgierig geworden. Jij ook? Kijk dan hier: