Aroma – een meeslepend debuut

Aroma
€17,99
Prijs gecheckt op 24 februari 2024 10:33
Amazon.nl
€17,99
Bol.com

Het verhaal

Aroma speelt zich af in 1978 in Venetië. Alba Amato is een jong weesmeisje, in dienst genomen door Roberto Raffa. Alba is pas zeventien als ze bij hem komt werken maar hij biedt haar de perfecte kans: een woning boven het koffiehuis waar ze als serveerster kan gaan werken, een plek om het vak te leren en ze kan het weeshuis verlaten.

Maar al gauw wordt Alba’s leven gedomineerd door deze man die zo’n goed hart leek te hebben. Hij speelt een luguber machtsspel met haar waar ze geen uitweg uit weet te vinden. Het lot wil dat Raffa plots de dood vindt en Alba in zijn testament als enige erfgename wordt genoemd. Maar hier zit een voorwaarde aan verbonden die Alba niet lichtvoetig kan accepteren. Gaat ze een fortuin aannemen of blijft ze trouw aan zichzelf?

De keuze blijkt bepalend voor het verloop van dit verhaal. Een familiegeschiedenis komt bloot te liggen en het zet de lezer aan tot nadenken over vervlogen mogelijkheden: wat als ik mijn leven anders had geleid?

Aroma in de winkel bekijken

Over de auteur

Ann Galland is oorspronkelijk vertaler, bedrijfsstrateeg en marketeer van verschillende internationale bedrijven. Ze woont onder andere in Gent en Rome. Haar grote liefde voor Italië heeft ze tot uiting weten te brengen in deze schitterende roman en is direct een van de meest verkochte boeken van Vlaanderen geworden.
Ann is momenteel druk bezig met een tweede boek, dat zich eveneens afspeelt in Italië.

Aroma is haar debuut.

Aroma

Vond je dit een mooi boek? Dan is De bijenhouder van Aleppo misschien ook wat voor jou!

Informatie en beoordeling

Titel: Aroma

Genre: Roman

Auteur: Ann Galland

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 2 July 2023

ISBN: 9789463939171

Aantal pagina's : 400

  • Meeslepend en ingenieus debuut
4

Review

Een ijzersterk debuut en Ann Galland is bij deze een auteur geworden die ik op mijn radar heb geplaatst. Waarom? Ik vertel het je. Het Venetië wordt zo beschreven dat je jezelf er werkelijk waant. Ik heb dit boek dan ook heerlijk in de zon gelezen waardoor de atmosfeer van deze lievelingsstad helemaal voelbaar werd. Ik werd getransporteerd en volledig in beslag genomen door het verhaal, maar ik weet zeker dat het boek dusdanig overtuigend is dat het op een winterse en donkere dag nog steeds erin zal slagen je mee te nemen naar het zuiden. De schrijfstijl en ik moesten elkaar even leren kennen aan het begin van dit boek waardoor de opstart enigszins stroef was (ik vond het een beetje hak op de tak en zakelijk) maar dit was al heel gauw over en toen waren de remmen los. Ik heb er twee dagen over gedaan om dit boek uit te lezen, simpel omdat ik moest werken. Anders had ik het moeiteloos in één ruk uitgelezen. De personages zijn toegankelijk, eigenzinnig, sterk, menselijk en tot in de puntjes uitgewerkt. Ze maken allemaal groei en ontwikkeling door, ze leren van elkaar en van de gebeurtenissen in het boek. Ze zijn beeldend omschreven, evenals de omgeving. Ze wandelen als het ware op het toneel van je verbeelding rond en ze spelen zelfstandig hun verhaal. Ze hebben allemaal hun eigen momenten binnen dit verhaal, maar de vele lijnen en familierelaties komen allemaal bij elkaar en dienen allemaal een doel. Er blijven geen losse flodders achter. Ann Galland heeft dit op een ingenieuze doch natuurlijk aanvoelende manier op papier weten te vatten. Waarom dan niet de volle vijf sterren na al deze complimenten? Ik vond dat het einde meer potentie had en dit voelde enigszins geforceerd afgerond. Het begin en het midden van het boek hebben een rustig tempo, we staan uitgebreid stil bij allerlei zaken en gevoelend. Aan het einde lijkt de tijd op te zijn maar er was naar mijn mening echt nog een boel te vertellen. Het liefst had ik daarom gezien dat Ann Galland een 100 extra pagina’s had toegevoegd aan dit boek om zo in alle rust het einde eraan te breien.

Pluspunten

  • Beeldend geschreven
  • Meeslepend verhaal
  • Slim uitgezette verhaallijnen

Minpunten

  • Graag meer rust voor het einde
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.