Balas Perdidas recensie: In rake taal geschreven!

Balas Perdidas

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Balas Perdidas gaat over een doodgewoon gezin. Ze moeten op een onverwachte nacht huis en haard verlaten. Ze zijn op de vlucht voor de paracos die de controle over hun dorp willen hebben. Wat volgt is een vlucht door Colombia en moeten ze tegenslag na tegenslag verwerken. Houdt de familie zich staande? Kunnen ze ontsnappen aan het gevaar zonder de landsgrenzen over te steken?

Balas Perdidas samenvatting

Balas Perdidas (rondvliegende kogels) is een Engelstalig boek!

Elisa houdt van leren. Haar droom is te studeren en daarna de politiek in te gaan. Ze is vlakbij haar eindexamen wanneer ze ’s nachts door haar moeder wordt gewekt met de mededeling dat ze moeten vluchten. Ze moet samen met haar jongere broer Andrés snel een paar van hun bezittingen inpakken en met haar ouders mee. De paracos (rechtste paramilitairen) hebben het op hen gemunt en ze moeten hun leven achterlaten om zichzelf te redden. In hun zoektocht naar veiligheid die dwars door Colombia leidt, lijken ze juist keer op keer meer geweld tegen het lijf te lopen: kidnapping, rondvliegende kogels, verkrachtingen en uitbuiting.

Een gezin dat strijdt voor een plek om gewoon ergens te kunnen leven.

Balas Perdidas in de winkel bekijken

Over de auteur

Lily van den Broek is een socioloog en sociale geografe die zich altijd al druk heeft gemaakt over thema’s als ongelijkheid, conflicten en discriminatie. Balas Perdidas is oorspronkelijk geschreven als onderdeel van haar Master thesis. Ze is op reis geweest door Colombia om dar verhalen te verzamelen voor haar werk.

In dit boek combineert ze haar passie voor schrijven met haar diepgaande interesse voor het Spaanstalige gebied van Zuid Amerika.

Titel: Balas Perdidas

Genre: Roman

Auteur: Lily van den Broek

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Palmslag

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 22 October 2022

ISBN: 9789493245624

Aantal pagina's : 180

  • In rake taal geschreven!
4

Summary

Dit is het eerste en enige boek dat door Lily van den Broek is geschreven, maar ik hoop dat er nog meer mogen volgen. Ik vond het een zeer interessant thema en het boek heeft een meeslepend plot. Het verhaal (dat 170 bladzijden beslaat) is door mij dan ook in één zitting uitgelezen. Omdat het een voor mij relatief onbekend stukje geschiedenis is, is het prettig dat er uitleg wordt gegeven door middel van voetnoten. Heb je aan die uitleg geen behoefte, kan je natuurlijk ook gewoon doorlezen zonder jezelf te verdiepen! Dit doet me sterk denken aan ‘Vluchteling’ van Alan Gratz, maar dan echt met een eigen stijl, eigen flair en een eigen identiteit. Een heerlijk boek dat ik zou aanraden voor jongvolwassenen en volwassenen. Een recent stukje geschiedenis waar ik betrekkelijk weinig vanaf weet, heeft hier een pakkend boek opgeleverd.

Pluspunten

  • Meeslepend
  • Toegankelijk geschreven
  • Ontroerend
  • Interessant onderwerp

Minpunten

  • Er is geen Nederlandse versie beschikbaar

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: