Toen ik van Uitgeverij Palmslag de kans kreeg ik om boek uit te zoeken om een eerlijke recensie over te schrijven, ging mijn blik direct naar het boek Barry van Raymond Vis. Het boek is een coming-of-age verhaal dat zich afspeelt in de gabberscene van het conservatieve Amersfoort in de jaren negentig. Iets wat mij meteen trekt. Ik heb het bijna echt zo gebeurde verhaal van Barry uit het Amersfoortse Soesterkwartier gelezen. Hieronder lees je mijn bevindingen.
Over Barry
Barry, bijgenaamd ‘Aso’, groeit op in de roerige volkswijk het Soesterkwartier in Amersfoort. Hij is maar weinig op school te vinden. Hij heeft een voorliefde voor obscure feesten en het jongerencentrum, waar hij in aanraking komt met een extreemrechtse jeugdgroep. Barry heeft verschillende onbeduidende baantjes en raakt betrokken bij dubieuze handel. Hij komt in aanraking met onbetrouwbare huisbazen en belandt zelfs in gevechten die tot een arrestatie leiden. Ondanks zijn ruige levensstijl heeft Barry de wens om uit zijn huidige situatie te breken, maar de weg is onduidelijk. De vrienden van Barry ziet hij als zijn voorbeelden, maar hun invloed is zeker niet altijd positief.
Veel overeenkomsten tussen Barry en de auteur
In de roman is Barry een personage dat veel van de auteur, Raymond Vis, reflecteert. Beiden groeiden op in de volkswijk Soesterkwartier in Amersfoort tijdens de jaren negentig, een rauwe omgeving waar ze hun plek moesten vinden. Ze delen een liefde voor boeken en de bibliotheek, en een verlangen om te ontsnappen aan hun milieu. Echter, Barry is in veel opzichten extremer dan Raymond. Hij heeft een grotere bewijsdrang, gaat meer confrontaties aan. Hij kan zijn gevoelens beter onder woorden brengen. Terwijl Barry’s omgeving hem kleinhield en hem liever met zijn handen zag werken, zoals zijn vader, heeft Raymond zich weten te ontwikkelen. (bron)
Wie is Raymond Vis?
Raymond Vis, geboren in 1974 in Amersfoort, groeide op in de volkswijk Soesterkwartier tijdens de jaren negentig. Zijn jeugd in deze rauwe en beruchte wijk vormde hem tot een sterke persoonlijkheid, en inspireerde hem tot het schrijven van zijn debuutroman Barry. Ondanks dat hij weinig schrijfervaring had, volgde Raymond schrijflessen bij de schrijversacademie in Amsterdam en ontwikkelde een passie voor het vak. Zijn schrijfstijl kenmerkt zich door snelheid, branie en directheid, maar is tegelijkertijd gevoelig. Met Barry wil hij niet alleen de unieke cultuur van Amersfoort in de jaren negentig vastleggen, maar ook de boodschap overbrengen dat iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, het kan maken in het leven.
De finale
Het personage Aso heeft een voorliefde voor voetbal. Van het hoofdstuk over de Champions league finale van 1995 heb ik extra genoten 😉. Ik laat dan ook met alle liefde het onderstaande filmpje hier achter.
Quote uit het boek
De schrijfstijl van Raymond Vis is heerlijk direct, recht voor zijn raap. Ik heb geprobeerd een citaat uit het boek te halen waarbij je een goed idee krijgt over de schrijfstijl en de sfeer van het boek.
“Als ik vrijdagmiddag thuiskom van school liggen er een joet en een briefje op de keukentafel die ma daar heeft neergelegd. Ze is aan het werk. Pa is er natuurlijk niet, het is meer de vraag of hij komt opdagen voor het avondeten, en in welke bui. Mijn zus Sophie is wereldkampioen negeren van het boodschappenbriefje”
Wist je dat: Een coming-of-age roman een literair genre is dat zich richt op de psychologische en morele groei van de hoofdpersoon, meestal van jeugd naar volwassenheid? Dit type verhaal legt de nadruk op het karakter en de emoties van de hoofdpersoon, en beschrijft vaak de overgang van onschuld naar ervaring, of van onwetendheid naar kennis. Het is een universeel thema dat in veel culturen en literaire tradities voorkomt. Voorbeelden zijn Hard Land van Benedict Wells en The Catcher in the Rye van J. D. Salinger.
Barry – recensie
Titel: Barry
Genre: Roman, coming of age
Auteur: Raymond Vis
Bindwijze: Paperback
Uitgeverij: Palmslag
Logo uitgever:
ISBN: 978 94 93245 85 3
Aantal pagina's : 278
Summary
Barry is een boek dat me vanaf de eerste pagina greep en niet meer losliet. Normaal gesproken lees ik niet erg snel en kan ik gerust een paar weken over een boek doen, maar Barry had ik binnen twee dagen uit. De schrijfstijl van Raymond Vis is heerlijk direct. Ik werd hierdoor echt in het verhaal gezogen. Dit is een boek waarvan ik de verfilming al voor me zag tijdens het lezen. Stiekem hoop ik van harte dat deze er ooit ook gaat komen.
Het verhaal van Barry is rauw en eerlijk. Het geeft je een ongefilterde blik op het opgroeien in een uitdagende omgeving. Je duikt in de gedachten van Barry en leert zijn vrienden echt kennen. Samen maken ze van alles mee: van criminele activiteiten tot ontroerende verhalen. Het is een verhaal over liefde, teleurstelling en de kracht van vriendschap in moeilijke tijden. Op momenten deed het me denken aan Trainspotting van Irvine Welsh, met zijn onverbloemde weergave van het leven aan de rand van de samenleving.
Raymond Vis heeft met dit prachtdebuut een indrukwekkende prestatie geleverd. Ik hoop echt dat hij na dit succesvolle begin nog meer gaat schrijven. Ik ben zonder twijfel fan geworden.
Dank je wel Edwin. Als ik ooit een fanclub begin wordt jij de voorzitter. Heel erg bedankt voor jouw mooie woorden. En ik duim met je mee, want ik zie een verfilming ook graag gebeuren.