Barry – Raymond Vis: Een geweldig debuut

Barry Raymond Vis recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Toen ik van Uitgeverij Palmslag de kans kreeg ik om boek uit te zoeken om een eerlijke recensie over te schrijven, ging mijn blik direct naar het boek Barry van Raymond Vis. Het boek is een coming-of-age verhaal dat zich afspeelt in de gabberscene van het conservatieve Amersfoort in de jaren negentig. Iets wat mij meteen trekt. Ik heb het bijna echt zo gebeurde verhaal van Barry uit het Amersfoortse Soesterkwartier gelezen. Hieronder lees je mijn bevindingen.

Over Barry

Barry, bijgenaamd ‘Aso’, groeit op in de roerige volkswijk het Soesterkwartier in Amersfoort. Hij is maar weinig op school te vinden. Hij heeft een voorliefde voor obscure feesten en het jongerencentrum, waar hij in aanraking komt met een extreemrechtse jeugdgroep. Barry heeft verschillende onbeduidende baantjes en raakt betrokken bij dubieuze handel. Hij komt in aanraking met onbetrouwbare huisbazen en belandt zelfs in gevechten die tot een arrestatie leiden. Ondanks zijn ruige levensstijl heeft Barry de wens om uit zijn huidige situatie te breken, maar de weg is onduidelijk. De vrienden van Barry ziet hij als zijn voorbeelden, maar hun invloed is zeker niet altijd positief.

€22,50
2 nieuw vanaf €22,50
1 tweedehands vanaf €51,83
Prijs gecheckt op 20 mei 2024 14:39
Amazon.nl
€22,50
Bol.com

Veel overeenkomsten tussen Barry en de auteur

In de roman is Barry een personage dat veel van de auteur, Raymond Vis, reflecteert. Beiden groeiden op in de volkswijk Soesterkwartier in Amersfoort tijdens de jaren negentig, een rauwe omgeving waar ze hun plek moesten vinden. Ze delen een liefde voor boeken en de bibliotheek, en een verlangen om te ontsnappen aan hun milieu. Echter, Barry is in veel opzichten extremer dan Raymond. Hij heeft een grotere bewijsdrang, gaat meer confrontaties aan. Hij kan zijn gevoelens beter onder woorden brengen. Terwijl Barry’s omgeving hem kleinhield en hem liever met zijn handen zag werken, zoals zijn vader, heeft Raymond zich weten te ontwikkelen. (bron)

Wie is Raymond Vis?

Raymond Vis, geboren in 1974 in Amersfoort, groeide op in de volkswijk Soesterkwartier tijdens de jaren negentig. Zijn jeugd in deze rauwe en beruchte wijk vormde hem tot een sterke persoonlijkheid, en inspireerde hem tot het schrijven van zijn debuutroman Barry. Ondanks dat hij weinig schrijfervaring had, volgde Raymond schrijflessen bij de schrijversacademie in Amsterdam en ontwikkelde een passie voor het vak. Zijn schrijfstijl kenmerkt zich door snelheid, branie en directheid, maar is tegelijkertijd gevoelig. Met Barry wil hij niet alleen de unieke cultuur van Amersfoort in de jaren negentig vastleggen, maar ook de boodschap overbrengen dat iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, het kan maken in het leven.

De Koppelpoort in Amersfoort - Barry Raymond Vis recensie
De Koppelpoort in Amersfoort

De finale

Het personage Aso heeft een voorliefde voor voetbal. Van het hoofdstuk over de Champions league finale van 1995 heb ik extra genoten 😉. Ik laat dan ook met alle liefde het onderstaande filmpje hier achter.

Quote uit het boek

De schrijfstijl van Raymond Vis is heerlijk direct, recht voor zijn raap. Ik heb geprobeerd een citaat uit het boek te halen waarbij je een goed idee krijgt over de schrijfstijl en de sfeer van het boek.

“Als ik vrijdagmiddag thuiskom van school liggen er een joet en een briefje op de keukentafel die ma  daar heeft neergelegd. Ze is aan het werk. Pa is er natuurlijk niet, het is meer de vraag of hij komt opdagen voor het avondeten, en in welke bui. Mijn zus Sophie is wereldkampioen negeren van het boodschappenbriefje”

Wist je dat: Een coming-of-age roman een literair genre is dat zich richt op de psychologische en morele groei van de hoofdpersoon, meestal van jeugd naar volwassenheid? Dit type verhaal legt de nadruk op het karakter en de emoties van de hoofdpersoon, en beschrijft vaak de overgang van onschuld naar ervaring, of van onwetendheid naar kennis. Het is een universeel thema dat in veel culturen en literaire tradities voorkomt. Voorbeelden zijn Hard Land van Benedict Wells en The Catcher in the Rye van J. D. Salinger.

Barry –  recensie

Barry Raymond Vis recensie

Titel: Barry

Genre: Roman, coming of age

Auteur: Raymond Vis

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Palmslag

Logo uitgever:

ISBN: 978 94 93245 85 3

Aantal pagina's : 278

5

Summary

Barry is een boek dat me vanaf de eerste pagina greep en niet meer losliet. Normaal gesproken lees ik niet erg snel en kan ik gerust een paar weken over een boek doen, maar Barry had ik binnen twee dagen uit. De schrijfstijl van Raymond Vis is heerlijk direct. Ik werd hierdoor echt in het verhaal gezogen. Dit is een boek waarvan ik de verfilming al voor me zag tijdens het lezen. Stiekem hoop ik van harte dat deze er ooit ook gaat komen.

Het verhaal van Barry is rauw en eerlijk. Het geeft je een ongefilterde blik op het opgroeien in een uitdagende omgeving. Je duikt in de gedachten van Barry en leert zijn vrienden echt kennen. Samen maken ze van alles mee:  van criminele activiteiten tot ontroerende verhalen. Het is een verhaal over liefde, teleurstelling en de kracht van vriendschap in moeilijke tijden. Op momenten deed het me denken aan Trainspotting van Irvine Welsh, met zijn onverbloemde weergave van het leven aan de rand van de samenleving.

Raymond Vis heeft met dit prachtdebuut een indrukwekkende prestatie geleverd. Ik hoop echt dat hij na dit succesvolle begin nog meer gaat schrijven. Ik ben zonder twijfel fan geworden.


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.

1 gedachte over “Barry – Raymond Vis: Een geweldig debuut”

  1. Dank je wel Edwin. Als ik ooit een fanclub begin wordt jij de voorzitter. Heel erg bedankt voor jouw mooie woorden. En ik duim met je mee, want ik zie een verfilming ook graag gebeuren.

Reacties zijn gesloten.

Deel dit artikel op: