Beste e-reader: uitgebreide keuzehulp en informatie (2023)

E-reader kopen waar moet je op letten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ben je op zoek naar een nieuwe e-reader? Dan zit je hier goed! Als echte boekenliefhebbers hebben wij al honderden (misschien wel duizenden) boeken gelezen op onze e-readers. Natuurlijk lezen we ook nog genoeg papieren boeken, maar we ontkennen het gemak van een goede e-reader zeker niet. In dit artikel lees je alles wat je moet weten bij het kopen van een nieuwe e-reader in 2023. Zo lees je waar je allemaal op moet letten en geven we onze drie favoriete e-readers in een toplijst. Heb je nog vragen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel of via onze contactpagina.

Best getest door de redactie

Kobo Libra 2

Weegt slechts 215 gram

32GB intern geheugen

Wifi en bluetooth mogelijk

Leest erg fijn

In twee kleuren beschikbaar: Wit en Zwart (bekijk zowel wit als zwart in de winkel, soms kan de prijs verschillen!)

Top 3 e-readers (getest, review en ervaring)

We hebben recent weer onze ervaringen m.b.t. de beste e-readers 2023 met elkaar gedeeld. Daar is de volgende toplijst uit ontstaan:

Kobo Libra 2

Beste e-reader 2023 Kobo Libra 2

De Kobo Libra 2 is onze favoriete e-reader van dit moment. Het voldoet aan alles wat we verwachten van een top e-reader. Het is een hoogwaardige e-reader met een waterdichte behuizing. Het scherm van 7 inch valt onder middelgroot. Dankzij het lichte gewicht van 215 gram ligt de Kobo Libra 2 fijn in de hand. Qua formaat zit deze e-reader tussen de Kobo Clare HD (klein) en de Kobo Sage (groot) in. Verder heeft het ingebouwde schermverlichting, die zich automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Fijn is ook dat het blauw licht filtert, waardoor het prettig aan voelt aan de ogen. Wij kunnen echt uren lezen op deze e-reader. Dit model is ook geschikt om luisterboeken mee af te spelen via een bluetooth koptelefoon. De knoppen zitten aan de zijkant. Dit vonden we op het begin wel even wennen. Helemaal als je oude e-reader knoppen aan de onderkant heeft (zoals dit model). Toch went dit ook wel weer snel. Een topmodel e-reader voor een prachtige prijs.

Kobo Libra 2 aanbiedingen in de winkel

Kobo Sage

Kobo Sage e-reader review

Op twee staat bij ons de Kobo Sage. Dit is een e-reader die wellicht niet voor iedereen geschikt is wegens het grote formaat. Toch vinden wij dit wel een hele fijne e-reader. Het scherm is 8 inch groot en heeft een indrukwekkende resolutie van 1920 x 1440 pixels. Het wordt standaard geleverd met een indrukwekkende 32GB interne opslag, zodat je er duizenden boeken op kwijt kan. Het unieke HD E Ink Carta 1200-touchscreen voelt erg fijn aan de ogen. Het totale gewicht van dit model is 240,8 gram. Dit is ongeveer 35 gram meer dan de Kobo Libra 2, die we hierboven hebben beschreven.

Kobo Sage aanbiedingen in de winkel

Kindle Paperwhite

Kindle Paperwhite review

Net als de vorige twee modellen is de Kindle Paperwhite geheel waterdicht. Dit model is zelfs IPX8 gekwalificeerd. Je zou het dus een uur onder water kunnen houden en daarna rustig verder kunnen lezen. Het grote voordeel van dit model e-reader is dat je het scherm volledig zelf kan instellen qua kleurtemperatuur. De overige modellen doen dat alleen automatisch voor je. Het is toch prettig om hier zelf de controle over te hebben. Verder kan je de Kindle Paperwhite kopen in verschillende versies: 8 GB, 16 GB en 32GB. Voor de gemiddelde lezer is 8 of 16 GB echt wel voldoende. Hieronder bekijk je de beste prijzen en aanbiedingen in de digitale winkel

Kindle Paperwhite aanbiedingen in de winkel

Waar let je op als je een e-reader gaat kopen

Wie op zoek is naar een nieuwe e-reader voor zichzelf of als cadeau, moet rekening houden met diverse factoren. Een e-reader is namelijk geen hele goedkope (maar ook geen hele dure!) uitgave. Door je van tevoren goed in te lezen over e-readers, kan je een weloverwogen keuze maken. Hieronder bekijken we alle factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een e-reader.

Schermgrootte

Als je een e-reader wilt kopen, is de schermgrootte een belangrijke factor om rekening mee te houden. E-readers hebben vaak schermen die in inches worden aangegeven, terwijl we in Nederland gewend zijn om alles in cm te meten.  Daarom kan het handig zijn om te weten hoe je inches naar centimeters kunt omrekenen.  Om het omrekenen makkelijker te maken, hebben we een handige tabel gemaakt met inch-naar-cm-conversies voor e-readers. Hiermee kun je eenvoudig de schermgrootte van inches omzetten naar centimeters, of andersom.

InchCentimeter
512,7
615,24
717,78
820,32
922,86
1025,4

Je hebt grofweg drie soortenschermgroottes bij e-readers: Klein, middelgroot en groot. Hieronder bekijken we de diverse schermgroottes met daarbij de voordelen en nadelen. Ook zie je per categorie enkele voorbeelden direct uit de winkel.

Kleine e-readers

Schermgrootte rond de 15 cm, ongeveer 6 inch

Het handige van een kleine e-reader is dat je het makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en het met één hand kunt vasthouden. Een nadeel van deze compacte e-readers is dat het scherm niet veel groter is dan dat van een smartphone, waardoor de ruimte voor tekst beperkt is. Deze e-readers zijn ideaal als je veel onderweg bent of als je geen zin hebt om een zwaardere e-reader vast te houden. Ook ideaal voor mensen met kleine handen.

Middelgrote e-readers

Schermgrootte tussen de 17 – 20 cm

Dit formaat is bij ons favoriet. Het is compact genoeg om met één hand vast te houden. Je kan dit formaat goed meenemen onderweg, maar het scherm is ook groot genoeg voor comfortabel thuisgebruik. Hieronder zie je enkele voorbeelden van dit formaat e-reader in de winkel

Grote e-readers

Schermgrootte groter dan 20 cm, ongeveer tussen de 7 en 8 inch

Deze e-readers zijn erg groot qua formaat. Aan de ene kant vinden wij het wel handig omdat je minder vaak de bladzijdes hoeft om te slaan. Ook kan je goed het lettertype lekker groot zetten, waardoor dit type e-reader ook geschikt is voor mensen die het liefst met grote letters werken. Nadeel is wel dat je het niet echt makkelijk meer in één hand vast kan houden. Let ook extra goed op het totaalgewicht als je een e-reader koopt die in deze categorie valt.

Resolutie

De resolutie van een e-reader bepaalt de kwaliteit van het beeld. Het verwijst naar het aantal pixels dat het scherm heeft. Bij een nieuwe e-reader is het raadzaam om te zoeken naar een model met een minimale pixeldichtheid van 300 PPI

Een uitleg: Pixels zijn de kleine puntjes die samen een afbeelding vormen. Hoe hoger het aantal pixels, hoe scherper het beeld en hoe beter de resolutie. Bij e-readers zie je de pixeldichtheid (PPI) en pixels hoogte en breedte vaak in de specificaties staan.

Als je zelf de resolutie van een scherm wilt berekenen doe je dat op de volgende manier:

Vermenigvuldig de hoogte en breedte in inches met de PPI-waarde van de e-reader

Over het algemeen kan je stellen dat een hogere resolutie in pixels resulteert in een scherper beeld en een betere leeservaring. E-readers met een resolutie van minimaal 1448 x 1072 pixels bieden over het algemeen voldoende pixels voor de gemiddelde lezer. Dit komt overeen met een PPI-waarde van 300 voor een scherm van 6 inch.

Heb je echter qua formaat een grotere e-reader op het oog, zoals een 10-inch model, dan wil je wel een hogere resolutie in pixels hebben. Bijvoorbeeld: Je hebt een  10-inch e-reader met een resolutie van 300 PPI op het oog. Wij zouden dan aanraden om minimaal een resolutie van ongeveer 2160 x 1620 pixels te zoeken.  

De ideale resolutie per schermformaat

Schermformaat (inch)Schermformaat (cm)Ideale resolutie (in pixels)Ideale PPI
615.241448 x 1072300
717.781680 x 1260300
820.321920 x 1440300
922.862160 x 1620300
1025.42400 x 1800300

Mobiele gebruikers kunnen naar rechts swipen om de gehele tabel te bekijken

Geheugen van een e-reader

Je wilt natuurlijk een hoop boeken kopen en opslaan op de e-reader. Het geheugen is dan van groot belang. Toch is dit punt minder interessant dan veel mensen je eigenlijk wijsmaken. Een gemiddeld e-book is ongeveer 3MB groot. De kleinste geheugenkaart die wij ooit hebben gezien in een e-reader was 2GB groot. Op deze e-reader kan je dus prima nog 650 boeken opslaan. De meeste moderne e-readers hebben een minimaal geheugen van 8 GB. Hier heb je ruimte voor 2600 boeken. Dit moet zeker voldoende zijn. Zit de e-reader vol? Dan kan je de boeken ook tijdelijk op een laptop of pc zetten.

Tabel met aantal boeken per GB

In de onderstaande tabel zie je het aantal e-books dat je gemiddeld gezien kan opslaan op een e-reader. Dit is een zeer conservatieve schatting. Dit aantal past er 100% zeker op.

GeheugencapaciteitAantal e-books
2 GB650
4 GB1300
8 GB2600
16 GB5200
32 GB10400
64 GB20800
128 GB41600
  

Kanttekening: De e-reader gebruikt nooit de volle geheugenkaart voor boeken. Er is ook ruimte nodig voor firmware, apps en andere gegevens. Dit is per e-reader weer anders, maar nooit meer dan een paar MB.  

Batterijduur

In de specificaties van e-readers

mAh-batterijGeschatte leestijdGeschatte standby-tijd
100010 uur3 weken
150015 uur4 weken
200020 uur5 weken
250025 uur6 weken
300030 uur7 weken
350035 uur8 weken
400040 uur9 weken

Waterdichtheid

Een e-reader moet wat ons betreft altijd waterbestendig of zelfs helemaal waterdicht zijn. Er is eigenlijk geen reden waarom een e-reader dat niet zou moeten zijn. Je wilt met een e-reader misschien wel eens naar het strand, op vakantie, in bad zitten of ergens waar je het per ongeluk in het water zou kunnen laten vallen. De e-reader moet hier wel tegen kunnen. Dit is bij de meeste moderne e-readers wel het geval. Let bij de specificaties er goed op dat er een vinkje staat achter Waterbestendig.

Best getest door de redactie

Kobo Libra 2

Weegt slechts 215 gram

32GB intern geheugen

Wifi en bluetooth mogelijk

Leest erg fijn

In twee kleuren beschikbaar: Wit en Zwart (bekijk zowel wit als zwart in de winkel, soms kan de prijs verschillen!)

Waterbestendigheid in een IP-rating

In sommige gevallen wordt er ook wel gesproken over een IP-rating. Dit houdt het volgende in:

IP-ratingBetekenis
IPX0Geen bescherming tegen stof en water
IPX1Beschermd tegen druppelend water, verticaal geplaatst
IPX2Beschermd tegen druppelend water, schuin geplaatst
IPX3Beschermd tegen sproeiend water
IPX4Beschermd tegen opspattend water
IPX5Beschermd tegen waterstralen vanuit alle richtingen
IPX6Beschermd tegen krachtige waterstralen
IPX7Beschermd tegen onderdompeling in water tot 1 meter diep
IPX8Beschermd tegen onderdompeling in water op grotere dieptes
IP67Volledig beschermd tegen stof en onderdompeling in water tot een diepte van 1 meter gedurende maximaal 30 minuten
IP68Volledig beschermd tegen stof en onderdompeling in water op grotere dieptes gedurende langere perioden van tijd
Kobo 2 Liba e-reader review 2023
De Kobo Libra 2 kan je prima onder water houden! bron: productafbeelding Kobo Libra 2

Samengevat: Je bent dus op zoek naar een e-reader die minstens IPX7 heeft. Heb je de keuze? Dan hebben IPX8, IP67 en IP68 wel de voorkeur.

Connectiviteit en mogelijkheid om luisterboeken af te spelen

Om boeken en andere bestanden op een e-reader te zetten moet het apparaat beschikken over een vorm van connectiviteit. Bij e-readers gaat het meestal om Wifi en Bluetooth.

  • Wifi: Een goede e-reader moet wat ons betreft beschikken over een ingebouwde wifi-module. Je maakt zo eenvoudig verbinding met bijvoorbeeld het thuisnetwerk, zodat je boeken kan downloaden op de e-reader.
  • Bluetooth: Echt goede e-readers hebben de mogelijkheid om luisterboeken af te spelen. Dit werkt met een Bluetoothverbinding. Je maakt dan met de e-reader verbinding met geschikte Bluetooth oordopjes en koptelefoons om de boeken te beluisteren
  • Bekabeld: Soms wil je ook bestanden van internet, zoals gratis e-books, downloaden en op je e-reader zetten. Kijk goed of de e-reader die jij op het oog hebt geschikt is om bekabeld boeken over te zetten.

E-readers geschikt om luisterboeken mee af te spelen

Klik op de afbeelding om direct naar de winkel te gaan.

Gewicht

Tijdens het lezen heb je een nieuwe e-reader in je handen. Soms leg je het neer op een tafel tijdens het lezen, maar eigenlijk heb je het apparaat vaak gewoon vast zonder ergens op te steunen. Het is dan handig om te kijken naar het totale gewicht. In de onderstaande tabel zie je hoeveel gewicht wij per grootte van het scherm in inch en in cm. Dit is het gewicht wat wij nog fijn vinden om in de hand te houden. Het is natuurlijk wel logisch dat een groter scherm en een grotere e-reader meer gewicht heeft.

Schermgrootte (inch)Schermgrootte (cm)ideale Gewicht (gram)
512,7100-120
615,24150-200
717,78200-250
820,32250-300
922,86300-350
1025,4350-400

Mobiele gebruikers kunnen naar rechts swipen om de gehele tabel te bekijken

Prijs van een e-reader

Voordat je een e-reader gaat kopen is het handig om een totaal budget te bepalen. Wij raden aan om een e-reader te kopen in de prijscategorie 100 – 200 euro. Je hebt dan vrijwel alles wat je nodig hebt in een e-reader. De goedkopere prijsklasse blijft toch nog vaak hangen en het omslaan naar een nieuwe bladzijde werkt dan niet soepel. Hieronder zie je in een tabel wat je kan verwachten per prijsklasse.

PrijsklasseE-reader klasse
< € 50Eenvoudige e-reader met beperkte functies
€ 50 – € 100Basis e-reader met standaardfuncties
€ 100 – € 200E-reader met uitgebreide functies en scherm
€ 200 – € 300Hoogwaardige e-reader met groot scherm en opslag
€ 300+Professionele e-reader met extra functies

Ondersteunde bestandsformaten

Bij de specificaties van e-readers zie je vaak een enorme lijst staan met bestandsformaten die worden ondersteund. Niet alle formaten zijn noodzakelijk. In de onderstaande tabel zie je in één oogopslag de formaten, een uitleg en of deze noodzakelijk is voor jouw nieuwe e-reader.

BestandsformaatUitlegNoodzakelijkheid
EPUBEen open standaard die wordt ondersteund door de meeste e-readers en softwaretoepassingen.Noodzakelijk
PDFVeelvoorkomend formaat voor e-books, maar kan problemen veroorzaken met schaling op kleinere schermen.Noodzakelijk
AZWBestandsformaat van Amazon Kindle e-books met DRM-beveiliging.Niet noodzakelijk
BMPEen beeldformaat dat niet geschikt is voor e-books zonder conversie.Niet noodzakelijk
CBZBestandsformaat voor stripverhalen en manga, vergelijkbaar met ZIP.Niet noodzakelijk
DOCMicrosoft Word-formaat, niet geschikt voor e-readers zonder conversie.Niet noodzakelijk
GIFEen beeldformaat dat alleen geschikt is voor e-books met afbeeldingen en zonder tekst.Niet noodzakelijk
HTMLWebpagina-formaat, kan gelezen worden op sommige e-readers maar vereist soms conversie.Niet noodzakelijk
JPEGEen beeldformaat dat veel wordt gebruikt voor e-books met afbeeldingen en zonder tekst.Niet noodzakelijk
MobiPocketEen formaat dat voornamelijk wordt gebruikt voor e-books van Amazon.Niet noodzakelijk
MOBISpecifiek ontworpen voor gebruik op Amazon Kindle e-readers en de bijbehorende software.Niet noodzakelijk
PNGEen beeldformaat dat veel wordt gebruikt voor e-books met afbeeldingen en zonder tekst.Niet noodzakelijk
RTFEen tekstformaat dat kan worden gelezen op sommige e-readers maar vereist soms conversie.Niet noodzakelijk
TIFFEen beeldformaat dat niet geschikt is voor e-books zonder conversie.Niet noodzakelijk

Mobiele gebruikers kunnen naar rechts swipen om de gehele tabel te bekijken

Schermverlichting

Hier kunnen we kort over zijn: Ga je een nieuwe e-reader kopen? Dan moet deze sowieso beschikken over een vorm van schermverlichting. Hiermee pas je de helderheid aan van het scherm en kan je de e-reader zo instellen dat deze fijn aanvoelt voor jouw ogen. Je hebt twee soorten schermverlichting:

  • Front: Dit zit aan de voorkant van je scherm en schijnt rechtstreeks op je pagina. Deze technologie werd vroeger wel eens gebruikt, maar is (gelukkig) tegenwoordig uitgestorven. Je gaat dus op zoek naar een e-reader uit de volgende categorie.
  • Achtergrond: Dit licht bevindt zich achter het scherm en schijnt door het scherm heen. Dit is fijn voor de ogen en geeft een helder resultaat.

Let op: Als je het scherm enorm helder zet en de schermverlichting altijd hoog aan hebt staan, gaat dit wel ten koste van de batterijduur.

E-readers waarbij je de kleurtemperatuur mee kan regelen

Snel last van vermoeide ogen tijdens het lezen van een e-book? Dan kan je een e-reader overwegen waar je de kleurtemperatuur op aan kan passen. Er zijn een aantal top e-readers die de helderheid en kleurtemperatuur automatisch aanpassen en ook het blauw licht filteren. Ook zijn er modellen waarbij je zelf deze instelling kan regelen.

De digitale boekenwinkel die jouw voorkeur heeft

Als een van de laatste aandachtspunten is het goed om te kijken naar de digitale boekenwinkel. Niet alle e-readers ondersteunen alle boekenwinkels waarbij je direct online boeken kan downloaden. Andere e-readers doen dit wel, maar zijn wel volledig geïntegreerd met één soort boekenwinkel. Denk bijvoorbeeld aan Amazon Kindle, Kobo, Storytel, Google Play Books, Apple Books e.d. Wil je bijvoorbeeld graag je boeken via Amazon bestellen, dan raden we een Kindle aan. Wil je al je boeken gaan luisteren en lezen via Storytel, dan is de Storytel reader een uitstekende keuze. Wij zijn zelf erg fan van Kobo e-readers vanwege de prijs/kwaliteit en integratie met Kobo van bol.com. Ook e-books van andere winkels, bijvoorbeeld Libris.nl en Bookspot.nl kun je goed op een Kobo reader zetten.

Beveiliging van e-books

e-reader beveiliging

Uitgevers gebruiken vaak beveiligde bestandsformaten om te voorkomen dat e-books zonder toestemming worden gekopieerd of gedeeld. Een e-reader moet wel in staat zijn deze te lezen. Dit staat altijd netjes in de specificaties in de winkel. Dit zijn beveiligde formaten zoals Adobe DRM, MobiPocket en ePub.

  • Adobe DRM: Een speciale oplossing die veel wordt gebruikt in de boekenwereld. Denk bijvoorbeeld aan uitgevers en boekhandels. Het biedt een ruime ondersteuning om diverse bestandsformaten te beveiligen, waaronder EPUB en PDF.
  • MobiPocket: Een beveiligd bestandsformaat dat is ontworpen door Amazon. Het is voornamelijk bedoeld voor het beveiligen van e-books en andere bestanden die je met de Kindle e-reader en de Kindle app kan lezen. MobiPocket ondersteunt verschillende tekst- en beeldformaten, waaronder HTML, PDF, en MP3.
  • ePub: Een open bestandsformaat dat wordt ondersteund door veel e-readers. Het ondersteunt zowel beveiligde als onbeveiligde e-books. E-books in EPUB-formaat kunnen vaak worden gelezen met verschillende e-reader apps en software.

Tip: Zorg dat de reader die jij op het oog hebt sowieso het beveiligingsformat ePub kan lezen!

Garantievoorwaarden

Als laatste is het goed om te kijken naar de garantievoorwaarden. Hoe lang duurt de garantie? Wie handelt het defect af? Wat valt er onder deze garantie? Uit onze ervaring blijkt dat op de meeste goede e-readers een garantie van 2 jaar zit, waarbij je vrijwel alle belangrijke defecten die je niet zelf hebt veroorzaakt vergoed krijgt. Koop elektronica bij een winkel die jij vertrouwd en het liefst die ook zelf het defect afhandelt of in ieder geval de communicatie doet.

Best getest door de redactie

Kobo Libra 2

Weegt slechts 215 gram

32GB intern geheugen

Wifi en bluetooth mogelijk

Leest erg fijn

In twee kleuren beschikbaar: Wit en Zwart (bekijk zowel wit als zwart in de winkel, soms kan de prijs verschillen!)

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Welke e-readers vinden jullie het beste?

We begrijpen dat je misschien niet de tijd hebt om dit gehele artikel te lezen. Onze top 3 bestaat uit dit model van Kobo, dit model van Amazon en dit topmodel van Kobo.

Hoe zit het met de beveiliging van mijn e-books op mijn e-reader?

De meeste e-books zijn tegenwoordig beveiligd met Digital Rights Management (DRM). Dit om te voorkomen dat ze worden gekopieerd of gedeeld zonder toestemming van de uitgever. Controleer of de e-reader die je wilt gaan kopen compatibel is met het DRM-systeem.

Kan ik e-books kopen van verschillende online boekhandels en ze op dezelfde e-reader lezen?

Ja, de meeste e-readers ondersteunen verschillende bestandsformaten, waaronder EPUB, MOBI, PDF en meer.


Categorie: Informatie

Deel dit artikel op: