Beste mevrouw Eva: een boek met grote impact

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Beste mevrouw Eva vertelt over Elias. Hij woont met zijn ouders in een goede buurt van Leiden. Wanneer hij hoort dan zijn ouders een broertje of zusje verwachten, kan hij zijn geluk niet op. Maar als bij de geboorte blijkt dat zijn broertje Johannes een verstandelijke beperking heeft, komt de relatie tussen zijn ouders op scherp te staan. Johannes huilt veel en groeit niet op zoals normale kinderen dat doen. Zijn vader schaamt zich en hij reageert zijn woede en frustratie af op het gezin. Hij blijft steeds vaker weg, waardoor de moeder van Elias overal alleen voor komt te staan en zij meer en meer op Elias moet rekenen. Elias voelt aan dat het belangrijk is om tegenover de buitenwereld te doen alsof er niets aan de hand is, maar vanbinnen groeit de wanhoop.

Dan vindt hij een veilige plek: het houten huis, een paar straten verderop wordt bewoond door een ouder echtpaar. Mevrouw Eva ontvangt Elias en Johannes met open armen en er ontstaat een vertrouwensband. Langzaam begint Elias te vertellen en hij droomt van een leven in dit houten huis.

Beste mevrouw Eva in de winkel bekijken

Over de auteur

Valentijn de Heer is schrijver van opiniestukken. Beste mevrouw Eva is zijn debuut. Tijdens een interview met Zin heeft hij laten weten al bezig te zijn met zijn tweede boek.

Valentijn is naast schrijver ook zorgmedewerker. Hij werkt met mensen met een verstandelijke beperking en heeft van dichtbij kunnen zien wat het met een gezin kan doen. Hij is van mening dat er een eenzijdig beeld bestaat van de geboorte van kindjes met een beperking en hij wil daar zelf ook een ander beeld van laten zien: hoe de verhoudingen in een gezin kunnen veranderen, welke effecten het kan hebben en welke lasten het met zich meebrengt.

Het boek heeft een vleugje van autobiografische elementen. Valentijn geeft aan dat het decor waartegen het verhaal zich afspeelt ook werkelijk het decor is van zijn eigen jeugd. Ook de personages en de gebeurtenissen zijn gebaseerd op eigen ervaringen. Daarbij zegt hij dat er wel ook heel veel fictie aan is toegevoegd en dat hij door zo te geloven in zijn eigen verhaal, het ook als authentiek op papier heeft kunnen zetten.

Meer zoals dit

Donkerder van Ritzo ten Cate gaat over Rogier die inmiddels dakloos is. Het boek vertelt over zijn jeugd en waar het is misgegaan.

Informatie en beoordeling

Titel: Beste mevrouw Eva

Genre: roman

Auteur: Valentijn de Heer

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Uitgeverij Pluim

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 5 September 2023

ISBN: 9789493304628

Aantal pagina's : 190

  • Indrukwekkend, hartverscheurend en onbegrijpelijk. Wat een impact heeft dit verhaal.
5

Review

Mijn geloof in de mens is door dit boek aan de ene kant weer een beetje sterker geworden en tegelijkertijd heb ik me weer verbaasd over wat mensen elkaar kunnen aandoen. Schitterend om te lezen dat karma in het spel komt en dat mensen krijgen wat ze verdienen, in goede en in slechte zin. Ik voelde de last van Elias, het onvermogen om alles te kunnen doen en het schuldgevoel dat hij erbij ervoer omdat hij wist dat het niet goed genoeg was. Hij was nog maar een kind. Hij moest zijn cito maken. Ik wilde sommige personages wel door elkaar schudden! Zagen ze dan niet wat er aan de hand was? Kon niemand inspringen en Elias een handje helpen? Zagen buren niets? En hoe kan een vader zo tegen zijn eigen kinderen doen? Het is zonder meer een indrukwekkend verhaal. Het relatief dunne boek heeft een enorme impact op mij gehad. Na het lezen was ik er werkelijk even stil van. Sterk en gedurfd om het einde open te laten. Valentijn heeft weliswaar bekend gemaakt dat er een tweede boek aan komt maar ik heb geen idee of dit het vervolg zal zijn op Beste mevrouw Eva. Het einde is krachtig maar helaas kan ik hier niet te veel verklappen.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: