Boeken met Griekse mythologie

Als ik denk aan boeken die gebaseerd zijn op Griekse mythologie, dan komt er eentje direct naar voren: Een lied voor Achilles. Maar wist je dat er nog veel meer van dit soort mooie boeken zijn? In deze blog introduceer ik er een paar. Wellicht zitten er een aantal titels bij die je al wel vaker voorbij hebt zien komen op Booktok, maar hopelijk ook een paar nieuwe!

Ariadne – Jennifer Saint

Ariadne is de dochter van de machtige koning Minos, de prinses van Kreta. Ze groeit op met het geluid van hoefgetrappel: de Minotaurus die in het labyrint onder het gouden paleis gevangen wordt gehouden, trappelt van ongeduld om vrijgelaten te worden. Dit wezen dat half mens en half stier is, is ook de broer van Ariadne. Het eist ieder jaar bloed. Wanneer Theseus, de prins van Athene, als offer voor het monster wordt aangedragen, wordt Ariadne verliefd op hem. Ze wil hem helpen maar dat kan alleen door haar land en haar familie te verraden. Ze weet dat dit niet zonder gevaren zal zijn. Zal de beslissing om Theseus te helpen haar verzekeren van zijn liefde? Of zal zij slechts een spil zijn in het grotere plan van Theseus?

Deze titel is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.

Circe – Madeline Miller

Van dezelfde schrijfster die ons Een lied voor Achilles bracht!

Circe is de dochter van Helios, de god van de zon. Circe is anders dan de anderen en ze wordt door haar familie verstoten. Ze vindt een plek bij de gewone stervelingen en ze ontdekt daar een kracht die voor goden niet is toegestaan: hekserij. Wanneer ze door de liefde aangedreven wordt om een duistere spreuk uit te spreken, wordt ze door Zeus naar een afgelegen eiland verbannen. Een vrouw alleen is niet veilig dus Circe moet beslissen of ze thuishoort bij de stervelingen van wie ze is gaan houden of bij de goden bij wie ze is geboren.

Deze titel is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.

Lore – Alexandra Bracken

Om de zeven jaar wordt de Agon gehouden: een week waarin negen Griekse godinnen een week lang als stervelingen op aarde moeten leven. Dit omdat een vroegere opstand bestraft moet worden. Ze worden in die week opgejaagd door de afstammelingen van de vroegere helden, die niet kunnen wachten om een god te doden en zo hun macht en onsterfelijkheid over te nemen. Er zijn nog slechts een paar oorspronkelijke Griekse goden over en het is bijna tijd voor de Agon.

Lore Perseus heeft gezworen om nooit meer mee te doen nadat haar hele familie is gedood. Ze heeft al die tijd de drang naar wraak kunnen onderdrukken. Maar wanneer de volgende jacht los gaat in New York City, wordt ze opgezocht door twee deelnemers. Eentje is een oude jeugdvriend van wie Lore heeft gedacht dat hij dood was, en door Athene, een van de laatste oorspronkelijke goden. Athene is ernstig gewond.

Lore krijgt een aantrekkelijk aanbod: als ze samenwerken, kunnen ze wraak nemen op de moordenaar van haar familie. Maar meedoen aan de jacht is niet zonder gevaren.

Deze titel is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar.

De blik van Medusa – Natalie Haynes

In een familie van Gorgonen is slechts één dochter sterfelijk: Medusa. Ze groeit op met twee zussen en ze beseft zich al gauw dat geen van allen ouder wordt of verandert, behalve zij.

Wanneer Poseidon een vreselijke misdaad begaat, neemt godin Athene wraak op een onschuldige. Haar toorn raakt Medusa, wiens leven voorgoed verandert. Haar krullen zijn vervangen door slangen en ze merkt dat ze met haar blik ieder levend wezen in steen verandert. Nooit kan ze nog haar geliefden aankijken zonder ze te doden. Gedoemd tot een leven in het halfduister. Maar dan begint Perseus aan zijn tocht om het hoofd van een van de Gorgonen te pakken te krijgen.

Elektra – Jennifer Saint

Als Klytaimnestra met Agamemnon trouwt, doet ze net alsof ze de verraderlijke roddels en geruchten over zijn familielijn niet hoort. Wanneer haar zus Helena door Paris naar Troje wordt gebracht en ze wordt verraden door Agamemnon op de vooravond van de Trojaanse oorlog, kan ze niet anders dan de strijd aan te gaan met de vloek die deze familie al zo lang teistert.

In Troje heeft prinses Kassandra de gave van voorspellen, maar is daarnaast ook vervloekt: niemand zal ooit geloven wat zij ziet. Wanneer zij ziet wat er met haar geliefde stad zal gaan gebeuren wanneer Agamemnon en zijn leger daar aankomen, is ze dus niet in staat dit te voorkomen.

Elektra is de jongste dochter van Klytaimnestra en Agamemnon en zij wil alleen maar dat haar geliefde vader terugkeert van de oorlog. Is er een andere weg voor haar? Een die niet een nieuw hoofdstuk in de bloederige geschiedenis van haar familie zal zijn? Of is haar lot getekend door de kleur van bloed?

Ook deze titel is zowel in het Nederlands als in het Engels te verkrijgen!

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.