Boeken met het hondenras Galgo Español in de hoofdrol

Boek galgo espagnol espanol

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Galgo Español is een bijzonder en elegant hondenras. Dit ras staat niet alleen bekend om zijn snelheid, maar helaas ook om zijn tragische levensverhaal. In dit artikel duiken we in de wereld van deze Spaanse windhonden en bekijken we diverse boeken over dit ras. Daarnaast staan we stil bij de hartverscheurende situatie waarin vele galgo’s verkeren. Er zijn niet veel boeken geschreven over dit ras. Wel een aantal informatieve boeken, maar weinig/geen fictieboeken waarin de Spaanse windhond een hoofdrol speelt. We vullen dit artikel regelmatig aan. Heb jij een tip? Laat dit gerust achter in de comments onder dit artikel.

Wat is een galgo?

De Galgo Español wordt ook wel Spaanse windhond of Spaanse galgo genoemd. Het is een eeuwenoud hondenras dat zijn oorsprong kent in Spanje. Het ras staat bekend om zijn slanke en sierlijke uiterlijk, dat doet denken aan andere windhonden zoals de Greyhound. Qua uiterlijk zijn ze ook erg bijzonder. Met hun lange poten, diepe borstkas en gestroomlijnde lichaam zijn Galgo’s gebouwd voor snelheid en behendigheid. Iets waar ook jagers dankbaar gebruik van maken…

Boeken over galgos

Leuk om te weten: een Galgo Español is eigenlijk geen greyhound, zoals je hier kan lezen. In het verleden zijn galgo’s echter wel veel gekruist met greyhounds, vandaar dat veel mensen deze twee termen door elkaar halen.

Boeken over of met galgo’s

Helaas zijn er maar weinig boeken over dit bijzondere hondenras. Fictieboeken zijn er in het Nederlands al helemaal niet te vinden. Hieronder staan een aantal boeken waarin de galgo een grote rol of hoofdrol speelt.  

From Heaven to Hell – The Story of the Galgo Espanol

From Heaven to Hell is een boek geschreven door Beryl Brennan. In het boek lees je het verhaal van de Galgo español. Je leest over de geschiedenis, karakter, ziekten, Europees recht, Spaans recht en nog veel meer. Het boek is alleen beschikbaar als e-book en kan je hier bestellen. Alle opbrengsten van de verkopen worden gedoneerd aan stichtingen die zich inzetten voor dit hondenras.

Een nobel hart van Elisabeth Janssen

Het boek Een nobel hart beschrijft de ervaringen van de auteur en haar partner met de Galgo español Milly, die ze adopteren nadat ze in een Nederlandse opvang terechtkomt. Het boek biedt een inkijk in de wereld van de Galgo en hoe deze honden na de jacht worden behandeld in Spanje. Het beschrijft ook de hechte band die Milly weet op te bouwen ondanks haar verleden, en hoe de auteur omgaat met verlies en rouw.

A Galgo’s Christmas Wish – Charlotte del Rio

Een kinderboek waarin galgo’s de hoofdrol spelen. Het boek zelf is niet heel erg boeiend, zowel qua tekst als illustraties vind ik het persoonlijk niet heel erg interessant. Wel leuk om te vermelden: de opbrengst van dit boek gaat direct naar een stichting in Spanje toe die zich inzet voor de welzijn van dit hondenras.

Stichtingen die zich inzetten voor de Galgo Español

Er zijn diverse stichtingen en organisaties die zich inzetten voor de bescherming en het welzijn van de Galgo Español. Deze organisaties werken aan de redding, rehabilitatie en herplaatsing van Galgo’s die in nood verkeren. Enkele voorbeelden van dergelijke stichtingen zijn:

  • Greyhounds in Nood Nederland
  • Stichting Greyhounds Rescue Holland.
  • Greyhoundsrescue

Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: