Zelf heb ik altijd een interesse gehad in kunst en schilderijen. Voordat ik besloot docent te worden, heb ik kunstgeschiedenis gestudeerd. Boeken die schilderijen centraal hebben staan, trekken eigenlijk altijd direct mijn aandacht. Dus een blogje: boeken met schilderijen in de hoofdrol, wat moet je lezen? Ik geef je een paar tips!
De Da Vinci Code – Dan Brown
Als je het hebt over kunst in boeken, dan is er natuurlijk één naam die direct naar voren springt en dat is die van Dan Brown. Zijn eerste succes had hij met De Da Vinci Code, waarna zijn hoofdpersonage Robert Langdon nog meer spannende avonturen beleefde in de daaropvolgende delen.
Robert Langdon mist zijn afspraak met de curator van het Louvre. Die blijkt namelijk vlak daarvoor te zijn vermoord. Langdon is de hoofdverdachte omdat de curator vlak voor zijn dood de naam van Langdon met zijn eigen bloed op de vloer heeft geschreven. Langdon vlucht maar krijgt hulp van een agente (die de kleindochter van de vermoorde man blijkt te zijn). Samen ontdekken ze dat de curator hints heeft achtergelaten voor Langdon om zo bij het motief voor de moord te komen en de betrokkenheid van Opus Dei bloot te leggen. Het is een race tegen de klok want niet alleen de politie zit Langdon op de hielen, ook Opus Dei is niet blij met zijn onderzoek…
De avonturen van Robert Langdon zijn verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol.
Het puttertje – Donna Tartt
Donna Tartt is bekend van A Secret History.
Theo Decker (13) is met zijn moeder op bezoek in het museum als daar een aanslag wordt gepleegd. Op wonderbaarlijke wijze overleeft hij, maar zijn moeder niet. Zijn vader is een paar maanden eerder verdwenen dus er is niemand om voor hem te zorgen. Hij komt bij de familie van een rijke vriend terecht waar hij zich verwondert over de leefomgeving. Zijn klasgenoten vinden het lastig om zich een houding te geven rondom Theo en hij voelt zich erg alleen. Het enige dat hem troost biedt is het kleine voorwerp dat hij bij zich draagt: een klein en mysterieus schilderij.
Dit schilderij leidt hem uiteindelijk tot in de onderwereld van de kunst.
Het puttertje is een roman met enorm veel energie en een grote vertelkracht. De personages komen tot leven en Tartt weet spanning te combineren met diepgaande bespiegelingen over liefde.
Het puttertje is verfilmd.
De muze – Jessie Burton
Op een hete dag in juli, beklimt Odelle Bastien de trappen van de Skelton Gallery in Londen. Na een 5 jaar lange strijd om haar plaats te vinden in deze nieuwe stad, is het dan eindelijk zo ver. Ze heeft een baan aangeboden gekregen door de elegante Marjorie Quick. Niet alleen is zij verantwoordelijk voor een boost in haar carrière, maar geeft ze haar ook boost in haar zelfvertrouwen waardoor Odelle weer begint met schrijven. Maar wat is precies het verhaal van Marjorie Quick? Waarom is haar verleden gehuld in schaduwen? En wat heeft een verloren meesterwerk hiermee te maken? De waarheid gaat terug naar 1936, een landhuis in Spanje, waar Olive Schloss, de dochter van een kunsthandelaar uiting geeft aan haar ambities om zelf kunstenaar te zijn. Door de komst van revolutionair Isaac Robles en zijn zusje Teresa, wordt er meer ontketend dan inspiratie…..
Een prachtig verhaal, twee tijdperken, een geschiedenis.
The Picture of Dorian Gray – Oscar Wilde
Dorian Gray laat een portret van zichzelf maken. Hij is totaal in de wolken over het resultaat. Zelfs zo erg, dat hij zijn ziel inruilt om zijn eeuwige jeugd en schoonheid te kunnen behouden. Hierdoor wordt hij in een corrupt dubbelleven gesleurd, aangemoedigd door zijn vriend Henry Wotton. Hij leeft voor zijn verlangens, geeft overal aan toe, maar alles in het geheim. Overdag wil hij nog steeds de heer zijn die de samenleving kent. Alleen het portret laat hem de gevolgen van zijn decadentie zien.
The Picture of Dorian Gray is ook verfilmd met Ben Barnes als Dorian Gray en Colin Firth als Wotten.
De dame in het goud – Anne Marie O’Connor
Het waargebeurde verhaal achter het gouden schilderij door Gustave Klimt, het portret van Adele Bloch Bauer. Dit geroemde schilderij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen door de Duitsers. Het schilderij dat ooit aan een familie cadeau was gedaan, werd afgepakt. Na de oorlog is het werk in een museum in Wenen terecht gekomen zonder dat de familie dit werk terug in bezit kon nemen. Een van de erfgenamen is uiteindelijk toch de juridische strijd aangegaan. Het verloop van dit proces is te lezen in dit boek. Het is een boegbeeld geworden voor de restitutie van roofkunst.
Van dit boek is ook een mooie film gemaakt met de Engelse titel ‘The Lady in Gold’. Ryan Reynolds speelt de advocaat en Helen Mirren de aanklaagster.
Het meisje met de parel – Tracey Chevalier
Griet is zestien jaar wanneer ze haar familie in Delft verlaat nadat haar vader door een ongeluk blind is geworden en niet meer kan werken. Haar vader beschilderde tegels en was lid van het kunstenaarsgilde. Via die weg weet hij een werkplek voor Griet te vinden als dienstmeid in het huis van Johannes Vermeer. Dienstmeiden hebben een slechte reputatie en worden vaak verdacht van stelen, bespioneren en van het verleiden van hun werkgevers. Voor Griet is dit dus echt een stap terug. Wat alles nog lastiger maakt is dat Griet protestants is en de Vermeers katholiek.
In het huis raakt de bevriend met de oudste dochter van Vermeer, maar kan ze het met de vrouw des huizes niet goed vinden. Daarnaast moet Griet ook nog het vertrouwen winnen van Tanneke, de andere dienstmeid, die al jaren in dienst is bij de familie.
Griet raakt gefascineerd door de schilderijen van Vermeer. Vermeer ontdekt dat Griet ook voor de zaak heeft en betrekt haar beetje bij beetje bij de voorbereidingen van het schilderen. Ze mag helpen met het mengen van de kleuren en soms invallen als model. Dit leidt tot afgunst bij Tanneke omdat de klusjes blijven liggen en is de schoonmoeder van Vermeer is ook niet blij met deze situatie. Griet is echter op haar hoede….
Van dit boek is ook een prachtige film gemaakt met Scarlet Johansson en Colin Firth in de hoofdrollen.