Boeken verkopen: Hoeveel is mijn boek waard? + voorbeelden

Boeken verkopen

Waarschijnlijk ben je op dit artikel gekomen via de zoekmachine, omdat je interesse hebt in het verkopen van boeken. Misschien heb je wel een aantal gave oude boeken liggen die je op een veiling wilt zetten. Het is dan handig om goed te kijken hoeveel het boek waard is. Je wilt het niet voor teveel geld op bijvoorbeeld Marktplaats of Catawiki een veiling plaatsen, want dan krijg je geen leuk bod. Aan de andere kant wil je het natuurlijk niet te goedkoop wegdoen. Geld mislopen is nooit leuk. Helemaal niet als je jouw boeken verkopen gaat. In dit artikel bekijk ik wat je allemaal moet weten om de waarde te bepalen van een boek. Ik geef daarbij ook voorbeelden uit mijn eigen collectie.

Boeken verkopen: hier moet je allemaal op letten

Ik hoef je niet uit te leggen dat het erg belangrijk is om de waarde van een boek te weten voordat je deze gaat verkopen. Voor sommige boeken is het misschien niet nodig. Heb je bijvoorbeeld De Da Vinci code liggen van Dan Brown, paperback uit 2005, zonder bijzonderheden? Dan is de waarde nihil. In een gemiddelde Kringloop zie ik enorm veel exemplaren staan dit boek. Hetzelfde geldt voor boeken De vliegeraar van Khaled Hosseini (2007) en een paperback van Noorderlicht van Suzanne Vermeer. De waarde? €1,00 tot maximaal €5,00. Al zie ik deze boeken vaak ook gratis op Marktplaats staan.

Heb je een Deluxe Edition van Lord of The Rings, een gesigneerd exemplaar van De uitvreter van Nescio, of een ander boek waar je over twijfelt? Dan is het misschien wel de moeite waard om eerst wat onderzoek te doen! Hieronder zie je alle punten waar je op moet letten als je de waarde gaat bepalen van een boek. Onder al deze punten heb ik een stappenplan gemaakt, waarin ik een voorbeeld geef uit eigen collectie.

Leeftijd van het boek

Hoewel de leeftijd van een boek een rol kan spelen bij het bepalen van de waarde, is het zeker niet de enige factor. Niet elk oud boek is automatisch veel waard. Het is echter wel zo dat bepaalde oude boeken, vooral die uit bepaalde tijdperken of van specifieke auteurs, waardevoller kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan boeken van Tolkien, Jane Austen, William Shakespeare, Charles Dickens, Mark Twain of George Orwell.

Goed om te weten: De leeftijd van een boek garandeert niet automatisch zijn waarde: oude boeken zijn niet noodzakelijk veel geld waard en nieuwe boeken kunnen wel degelijk waardevol zijn.

Zeldzaamheid en beschikbaarheid

Dit is vaak een van de meest invloedrijke factoren. Hoe zeldzaam is het boek? Als er maar een paar exemplaren van een bepaald boek bestaan, kan de waarde aanzienlijk stijgen. Denk bijvoorbeeld aan boeken die in beperkte oplage zijn gedrukt of aan uitgaven die uit de circulatie zijn genomen. Een aantal voorbeelden van zeldzame boeken zijn bijvoorbeeld:

 • Eerste editie van Tamerlane and Other Poems van Edgar Allen Poe (heeft ooit $662,500 opgebracht in een veiling)
 • Eerste editie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Hoewel dit een nieuwer boek is, is het erg veel waard.
 • Een oudere editie van The Birds of America van John James Audubon, bekend van de prachtige illustraties in het boek.
 • Eerste editie van The Hobbit van J.R.R. Tolkien met handtekening van de auteur zelf

Fysieke staat en conditie

Hoe een boek eruit ziet, is essentieel bij het bepalen van de waarde. Een boek dat eruitziet alsof het net uit de drukkerij komt, zal meestal meer waard zijn dan een versleten exemplaar, zelfs als het om dezelfde editie gaat. Kijk naar aspecten zoals de staat van de kaft, de rug van het boek, de pagina’s en eventuele markeringen of beschadigingen. Als ik naar mijn eigen collectie kijk, merk ik zeker dat de boeken in topconditie vaak een hogere waarde hebben dan vergelijkbare exemplaren die sporen van slijtage vertonen. Als verzamelaar van boeken neem ik de conditie soms voor lief, als ik bijvoorbeeld een editie heel graag wil hebben.

Boeken verkopen waarde

Eerste edities en bijzondere uitgaven

Eerste edities van boeken, vooral van bekende auteurs of populaire werken, kunnen veel waard zijn. Als je bijvoorbeeld een eerste editie van een bekende klassieker in je bezit hebt, is de kans groot dat verzamelaars hierin geĂŻnteresseerd zijn. Maar niet alleen eerste edities zijn in trek; bijzondere uitgaven, zoals rijk geĂŻllustreerde exemplaren of jubileumversies, zijn ook zeer gewild. Dergelijke uitgaven staan vaak bekend als ‘collector’s editions’ of ‘deluxe editions’.”

Handtekeningen, inscripties en aantekeningen

Een handtekening van de auteur kan de waarde van een boek aanzienlijk verhogen. Zeker als het gaat om bekende auteurs of personen. Maar wees voorzichtig: niet elke handtekening voegt waarde toe. Inscripties en persoonlijke aantekeningen kunnen zowel positief als negatief zijn voor de waarde, afhankelijk van wie ze heeft geschreven en wat er staat. In veel oude boeken zie ik bijvoorbeeld de naam staan van de persoon die het boek in bezit heeft gehad. Dit vermindert in veel gevallen de waarde. Het gaat voornamelijk om handtekening van auteurs zelf.

Let op: Op dit punt wordt veel gefraudeerd. Een handtekening is vaak eenvoudig na te maken. Alleen een expert zal het verschil zien. Een tip van mijn kant: Kijk allereerst naar de jaartal van druk en naar de dag van overlijden van de auteur. Een auteur, overleden in 1974, kan een exemplaar uit 1999 natuurlijk nooit voorzien hebben van een handtekening. Je zal verbaast zijn hoe vaak ik dit tegenkom.

Boeken verkopen gesigneerd

Vraag, aanbod en trends

Economische principes zoals vraag en aanbod zijn natuurlijk ook van toepassing op de boekenmarkt. Hoe hoger de vraag naar een specifiek boek en hoe beperkter het aanbod, hoe hoger de waarde kan oplopen. Dit is een fundamenteel principe dat in bijna elke markt speelt. Boeken vormen hierop geen uitzondering.

Vraag

De vraag naar een boek kan beïnvloed worden door verschillende factoren. Een plotselinge heropleving van interesse in een bepaalde auteur, wellicht door een nieuwe film of serie, kan ervoor zorgen dat oude werken van deze auteur weer in de schijnwerpers komen te staan. Bijvoorbeeld, toen de serie Stranger Things populair werd op Netflix, was er veel vraag naar de Player’s Handbooks van Dungeons & Dragons. Als verkoper kan je hier slim op inspelen. Zie je een aankondiging van een serie, bijvoorbeeld toen Killing Eve op Videoland kwam? Dan weet je zeker dat de Codename Villanelle-romans van auteur Luke Jennings heel erg in trek gaan zijn. Verzamel deze en verkoop ze als volledige set.

Aanbod

Aan de andere kant kan het aanbod van een boek beperkt zijn door verschillende redenen. Dit kan zijn omdat er in het verleden maar weinig exemplaren van zijn gedrukt, of omdat veel exemplaren in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Ook kan een heruitgave van een bepaald boek in sommige gevallen het aanbod van originele edities beĂŻnvloeden.

Trends

Net zoals in de mode of technologie, zijn er ook trends in de wereld van boeken. Sommige genres of thema’s worden populairder gedurende bepaalde periodes. Zo kunnen bijvoorbeeld dystopische romans in trek raken tijdens maatschappelijk onrustige tijden, of kunnen boeken over mindfulness en zelfzorg populairder worden in stressvolle perioden. Ga je boeken verkopen? Dan is het dus essentieel om op de hoogte te blijven van de huidige trends in de literaire wereld. Wat vandaag in trek is, kan morgen weer uit de mode zijn, en vice versa.

Een boek uit een collectie van de auteur zelf of van een familielid

Het bezitten van een boek dat ooit eigendom was van de auteur zelf of van een direct familielid kan de waarde aanzienlijk verhogen. Waarom? Deze boeken bieden een uniek perspectief, alsof je een stukje van de geschiedenis of de persoonlijke wereld van de auteur in handen hebt. In sommige boeken zit een tekst of sticker met daarop “Uit de persoonlijke collectie van:”. Als dit een bekend persoon is? Dan is het een goed idee om nog meer onderzoek te doen naar de waarde van het boek.

Dust cover / Dust Jacket / Cover / stofwikkel

Dust jacket boek verkopen wheel of time rad des tijds voorbeeld

Mooie dust jackets kunnen zeker de waarde van boeken verhogen, zoals hierboven bij deze super-super-super-deluxe set van Wheel of Time (rad des tijds) van Robert Jordan.

Bij oudere boeken en speciale edities is de dust cover enorm belangrijk. Deze heeft als doel om het boek te beschermen. Het wordt bij veel hardcover boeken gebruikt. Zit bij een ouder boek de originele dust jacket nog bij het boek? Dan verhoogt dit de waarde. Helemaal als de conditie goed is.

Een vergelijking qua prijs

De eerste Nederlandse editie van de In de ban van de ring trilogie uit 1957 kan je zonder dust jacket / omslag kopen voor ongeveer €145,00. Heb je een versie met de originele stofomslag, en is deze in goede staat? Dan kan je hier tot wel €750,00 voor vragen. Een flink verschil dus!

Stap voor stap de waarde van een boek bepalen

In het onderstaande stappenplan zal ik samen met jou stap-voor-stap de waarde van een boek uit mijn collectie gaan bepalen. Recent kocht ik in de Kringloop Ă©Ă©n van mijn lievelingsversies van het boek De Hobbit. Deze heeft een kaft gemaakt door Nederlands grafisch ontwerper (1919 – 1986) Kees Kelfkens. Hij ontwierp voor meerdere Tolkien-boeken de cover. Die van De Hobbit vind ik echt erg leuk. Deze kan ik nooit laten liggen. Ik heb er wel een paar dubbel. Dus ik heb besloten dit boek te verkopen. Ik onderneem de volgende stappen om de waarde te bepalen.  

Boek verkopen

Stap 1: Leeftijd bepalen

Ik kijk eerst naar het colofon, titelpagina of de copyrightpagina van De Hobbit. Hier moet een datum of een jaar van uitgave staan. Op de derde pagina van het boekje zie ik staan: Eerste druk 1960. Tiende druk 1973. Het gaat eigenlijk altijd om het onderste jaartal. Deze versie van De Hobbit komt dus uit 1973. Het is een ouder boek, maar geen eerste druk. De waarde gaat daardoor achteruit. Een eerste druk is veel meer waard dan een tiende druk. Ook is het boek in het Nederlands, waardoor het meestal minder waard is dan een Engelse editie.

Boek verkopen druk bepalen

Tip: Ik zie wel eens mensen de fout maken door het jaartal van copyright te nemen als datum van druk. Dit is onjuist. Het gaat echt om de druk of impressie.

Stap 2: Bijzonderheden in het boek opzoeken

Ik blader (zorgvuldig) door het boek om bijzonderheden te bekijken. Dit doe ik altijd voordat ik een boek verkopen ga. Op het titelblad staat (helaas) geen mooie handtekening van de schrijver. Er staan in het boek ook geen aantekeningen of andere tekst. Wel is het fijn dat er niet een willekeurige naam in het boek staat van de persoon die het boek ooit in bezit heeft gehad. Dit vind ik persoonlijk de waarde verminderen. Er zit wel een originele kaart bij. Dit verhoogt de waarde weer iets. Het boek is dus – voor zover ik nu weet – compleet.

boek waarde bepalen

Stap 3: Op internet gelijkwaardige boeken zoeken / vergelijken

Aangezien ik de naam van het boek, schrijver, jaartal van eerste uitgave en datum van mijn druk weet, kan ik erg gericht op zoek. Ik weet zelfs wie de omslag heeft ontworpen. Ik zoek op Google naar: De Hobbit Tolkien 1974 Nederlands. Ik krijg direct een aantal goede resultaten. Ik klik hier rond en bekijk de waarde van de boeken en hoe duur ze zijn. Ik kijk dan ook meteen naar de staat van het boek. Ik zie dat er een versie uit 1974 aangeboden wordt voor €15,00, ergens anders zie ik €25,00. Een versie (eerste druk) uit 1960 staat zelfs voor €150,00 te koop. Helaas voor mij dus!

Stap 4: Staat van het boek bepalen

Ik kan mijn boek bijna gaan verkopen. Nu moet ik de staat van het boek nog eerlijk gaan beoordelen. Ik controleer De Hobbit op slijtage, beschadigingen, verkleuringen en markeringen. Een boek in ‘zo goed als nieuw’ staat is uiteraard meer waard dan een exemplaar met veel slijtage. Ik zie dat de rug van het boek wat beschadigingen heeft en de bladzijdes wat geel zijn geworden in de loop der jaren. Dit noteer ik voor mij de verkoopadvertentie.

Hobbit boek waarde bepalen

Stap 5: Vraag, aanbod en trends

Recent is op Amazon Prime de serie The Rings of Power online gegaan. Deze serie speelt zich af in de wereld van Midden-Aarde. Het is dus een trend geworden. Je kan dit ook controleren door enkele relevante zoekwoorden in te vullen op https://trends.google.com/trends/. In mijn geval: Hobbit, Lord of the Rings, In de ban van de ring, Kees Kelfkens. Is er een trend? Dan kan ik de prijs wat opschroeven. In mijn geval is het ook de moeite waard om te kijken naar het buitenland. Tolkien boeken zijn immens populair. Helemaal als deze een bijzondere kaft hebben. Een keuze zou dus zijn om het boek op een buitenlandse website te verkopen, zoals Ebay, Amazon en mindere maten Vinted. Dit gebeurt echter niet vaak met Nederlandse boeken.

Stap 6: Waardebepaling zelf of door anderen?

Ben je nog niet zeker van de waarde? Schakel dan iemand in. Dit kan goed via bijvoorbeeld Catawiki of een lokale boekhandelaar met antiquariaat. Ik heb wel een goed idee gekregen van de waarde van het boek. Ik zet het te koop in een veiling op een buitenlandse website, waarbij men kan bieden vanaf €20,00.  

Stap 7: Te koop zetten

Ik heb de volgende opties. Er zijn natuurlijk wel meer opties, maar met deze ben ik bekend en vertrouw ik 100%. Dat is ook erg belangrijk!

Nederland:

 • Marktplaats.nl: De meest populaire Nederlandse tweedehands website.
 • Bol.com Tweedehands Boeken: Bol.com heeft een platform voor particulieren om tweedehands boeken te verkopen.
 • Boekwinkeltjes.nl: Een online platform gespecialiseerd in tweedehands boeken.
 • Antiquariaten: Er zijn diverse antiquariaten waar je zeldzame of antieke boeken kunt aanbieden.
 • Catawiki: Een online veilingplatform waar je bijzondere boeken kunt veilen.

Internationaal:

 • eBay: Een van ’s werelds grootste online marktplaatsen.
 • AbeBooks: Een internationaal platform gespecialiseerd in zowel nieuwe, gebruikte als zeldzame boeken.
 • Amazon Marketplace: Hier kunnen particulieren hun boeken verkopen naast de reguliere aanbiedingen van Amazon.
 • Alibris: Dit platform biedt zowel nieuwe als tweedehands boeken aan.
 • BookFinder: Hier kun je boeken vergelijken en verkopen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe bepaal ik de waarde van mijn boek voordat ik het verkoop?

De waarde van een boek hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, zeldzaamheid, staat en of het een eerste editie is. Je kunt de waarde schatten door soortgelijke boeken op online platforms te vergelijken, gespecialiseerde boekwaarderingsgidsen te raadplegen of advies in te winnen bij een antiquair.

Is het beter om mijn boek op een Nederlands of een internationaal platform te verkopen?

Dit hangt af van het boek. Voor algemene titels kan een Nederlands platform als Marktplaats.nl of Bol.com volstaan. Voor zeldzamere boeken of edities kan een internationaal platform zoals AbeBooks of eBay een groter publiek bereiken.

Moet ik verzendkosten in rekening brengen of deze opnemen in de prijs van het boek?

Dit is een persoonlijke keuze. Sommige verkopers kiezen ervoor om de verzendkosten apart te vermelden, terwijl anderen gratis verzending aanbieden en de kosten opnemen in de prijs van het boek. Overweeg wat concurrerend is binnen het platform waarop je verkoopt. Verkoop je het boek via bijvoorbeeld Marktplaats, Vinted of Ebay, dan is het gebruikelijk dat de koper de verzendkosten voor rekening neemt.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn boek opvalt tussen alle andere boeken die te koop worden aangeboden?

Zorg voor duidelijke en kwalitatieve foto’s, een gedetailleerde beschrijving en benadruk bijzondere kenmerken of edities. Een eerlijke prijsstelling en goede klantrecensies kunnen ook helpen.

Wat moet ik doen als mijn boek niet verkoopt?

Overweeg de prijs te verlagen, verbeter de kwaliteit van de foto’s of beschrijving, of probeer het op een ander verkoopplatform te plaatsen. Het kan ook helpen om feedback te vragen aan potentiĂ«le kopers over waarom ze niet geĂŻnteresseerd zijn.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.