Boekenweek 2023: Thema, Boekenweekgeschenk en meer

Boekenweek 2023

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Van 11 maart tot en met 19 maart 2023 is de Boekenweek 2023. Dit is hét moment om een nieuw boek aan te schaffen. Bijvoorbeeld om cadeau te geven of voor jezelf. Wanneer je voor meer dan €15 uitgeeft aan één of meerdere boeken krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau. Het thema van de Boekenweek 2023 is ‘Ik ben alles’.   

Thema Boekenweek 2023

Het thema van de Boekenweek 2023 is ‘Ik ben alles’. Met dit thema wordt de pluriformiteit van onze identiteit gevierd. Het gaat hier om alle rollen die we vervullen zowel online als offline. Ook gaat het over verdieping in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten en leefwijzen. Echt een thema dat past bij deze tijd. Tijdens het lezen van een boek kan je even in de huid kruipen van iemand anders.

Het Boekenweekgeschenk 2023

Wanneer je voor meer dan €15 aan boeken koopt krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau. In 2023 is het Boekenweekgeschenk geschreven door de schrijfster Lize Spit. Het heet ‘De eerlijke vinder’ en gaat over Jimmy die helemaal opleeft wanneer er een Kosovaarse jongen naast hem komt te zitten in de klas. Wanneer de familie van de Kosovaarse jongen na een jaar uitgewezen worden verzint Jimmy een plan.

Boekenweekessay 2023

Voor een kleine prijs koop je het Boekenweekessay. Hierin vind je een actuele kijk van de schrijver Raoul de Jong op het thema van de Boekenweek 2023. Het essay heet Boto Banja en gaat over meerdere schrijvers die zich niet lieten beperken door de rol die ze toegewezen kregen door anderen.

Boekenweekgedicht

Het boekenweekgedicht 2023 is geschreven door Tsead Bruinja en verschijnt zowel in het Nederlands als in het Fries. Het gedicht is gedrukt op een linnen tas die je cadeau krijgt in de boekhandel en in de bibliotheek tijdens de Boekenweek. Bij bioscopen en in de horeca vind je kaarten met het Boekenweekgedicht erop.

Leuk weetje: Tsead Bruinja zal in 2023 een plek innemen in de jury van de P.C. Hooftprijs. Dit is een literaire prijs in het Nederlands taalgebied.

Boekenweekfestival

In 2023 wordt het eerste Boekenweekfestival georganiseerd. Dit festival vindt plaats op vrijdagavond 17 maart 2023 in Rotterdam. Op verschillende locaties in Rotterdam worden 10 leesclubs tegelijkertijd georganiseerd. Voor het festival krijg je een boek toegestuurd dat je tijdens die avond met 24 anderen en een gespreksleider gaat bespreken. In Worm, Rotterdam worden de twee boekenweekauteurs geïnterviewd. Na dit interview is er een groot feest in Worm, Rotterdam waar alle leesclubgangers zich dan ook verzamelen. Aan het festival en de leesclubs doen ook 10 verschillende auteurs mee.

Boekenbal

De Boekenweek start altijd met het Boekenbal. Dit is een exclusief feest voor schrijvers, uitgevers en media. Wil jij er ook bij zijn? Dan kan je boekenbalkaarten winnen met een speciale Boekenweekschrijfwedstrijd van Stichting CPNB en lezerscommunity Hebban.nl.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.
Deel dit artikel op: