Book nook: Een miniatuurwereld op je boekenplank (uitleg + voorbeelden)

Book nook

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Stel je voor, je bent in een kamer vol boekenkasten met prachtige boeken, je blik glijdt over de planken en dan opeens stuit je op een magisch tafereel verstopt tussen twee boeken. Een klein, gedetailleerd wereldje dat oplicht en je aandacht trekt alsof je een kijkje neemt in een geheel andere dimensie. Dat is een book nook. Een geknutseld werkje dat je tussen de boeken zet. Je kan dit helemaal zelf maken of kopen als book nook kit. Het is een enorme rage. Zoek maar eens op Tiktok, X of Instagram naar #booknook. Je krijgt dan de meest prachtige taferelen te zien! In dit artikel bekijk ik alles wat te maken heeft met book nooks.

Wat is een book nook?

Een book nook is een miniatuur diorama ontworpen om tussen de boeken in een boekenkast te worden geplaatst. Deze kleine, gedetailleerde scènes zijn doorgaans voorzien van verlichting en kunnen een breed scala aan thema’s en stijlen vertegenwoordigen, van realistische stadsgezichten tot fantasiewerelden. Het heeft qua hoogte het formaat van een boek. Het past altijd tussen de boekenplanken in. In de breedte verschillen book nooks qua maat. Hieronder zie je voorbeelden van book nooks.

Kant-en-klare book nook kit kopen

Als je nu al zin hebt om je boekenkast op te fleuren met een book nook, maar niet goed weet waar te beginnen, dan zijn kant-en-klare book nook kits wellicht iets voor jou. Deze kits bevatten alle benodigde materialen en instructies om je eigen miniatuurdiorama te bouwen, zonder dat je zelf allerlei verschillende winkels af moet om het juiste hout, de juiste verf of de juiste LED-lampjes te vinden. Je kan het zien als een soort startpakket.

Klik op het plaatje voor de prijs en informatie in de webwinkel

Wat zit er in een kit?

In een goede book-nook kit zit vaak het volgende:

 • Een standaard kant-en-klare book nook kit bevat doorgaans de volgende elementen:
 • Voorgesneden houten of kartonnen panelen voor de structuur
 • Miniaturen zoals meubels, mensen of dieren
 • Verlichtingselementen zoals LED-lampjes
 • Verf, lijm en andere benodigdheden
 • Een gedetailleerde handleiding (vaak is dit wel in het Engels bij de meeste merken!)

Tip: Je kan natuurlijk altijd de kant-en-klare starterskit nemen als basis en daar zelf dingen aan toevoegen!

Voorbeelden en inspiratie voor een book nook

Een book nook kan variëren van een eenvoudig stadsgezicht met een paar miniatuurmensen en gebouwen tot een complex, gedetailleerd tafereel rechtstreeks uit een fantasiewereld. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een smalle steeg in een historische Europese stad met ouderwetse lantaarns en geplaveide straatjes.
 • Een miniatuurversie van Diagon Alley (Wegisweg) uit de Harry Potter-serie, compleet met toverstokwinkels en uithangborden.
 • Een klein stukje bos met realistische bomen, beekjes en wat dieren
 • Een miniatuur boekenkast met miniatuurboeken
 • Een scene uit een boek, zoals de hobbits die in tonnen de rivier afvaren, Gandalf die “You cannot pass” schreeuwt tegen de Balrog, of de vliegende Ford Anglia in de beukwilg van Zweinstein.

Leuk om te weten: Ik ben zelf op het moment bezig met het maken van mijn eigen book nook. Ik zal hier binnenkort natuurlijk uitgebreid over gaan schrijven met een stappenplan en foto’s.  

Zelf een book nook maken?

Je kan ook zelf een eigen boekenhoekje gaan ontwerpen. Het is dan belangrijk dat je een goed plan maakt. Denk daarbij aan het formaat, het materiaal en de details. Als je met verlichting wilt werken, is het belangrijk om dit mee te nemen in je plan. Teken eventueel eerst even uit hoe je het allemaal voor je ziet. Bedenk daarna de materialen die je wilt gebruiken. Hoe maak je de buitenkant? Dit kan van (stevig!) karton, multiplex of dikker hout. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Je kan miniatuurfiguren en landschappen zelf uitprinten (of laten printen) met een 3dprinter, maar ook online kopen. Op AliExpress staat het vol met goede miniaturen!

Wist je dat: je ook geld kan verdienen met het maken en verkopen van book nooks? Kijk bijvoorbeeld eens op Etsy. Dit is een uitstekend platform voor het verkopen van handgemaakte items, zoals book nooks. Zorg voor goede foto’s, een duidelijke beschrijving en wees eerlijk over de levertijd. Ook kun je op marktplaatsen als eBay of op gespecialiseerde hobbyfora je creaties aanbieden. Een hele mooie book nook kan zelfs tussen de 100 en 200 euro opleveren.

Geschiedenis van book nooks

De oorsprong van book nooks is moeilijk precies te dateren, maar de fascinatie voor miniatuurwerelden is zo oud als de menselijke cultuur zelf. Modeltreinen, poppenhuizen en diorama’s zijn al decennia, zo niet eeuwen, populair. Book nooks lijken de evolutie te zijn van deze liefde voor het kleine, gecombineerd met een passie voor lezen en boeken.

De term ‘book nook’ zelf is relatief nieuw en is vooral populair geworden in het digitale tijdperk, waar sociale media en online platforms als Tiktok, Reddit en Pinterest de mogelijkheid gaven om deze creaties te delen met een breder publiek. Echter, het maken van kleine taferelen of kunstwerken die in boekenkasten kunnen worden geplaatst, is veel ouder en kan worden gezien als een moderne interpretatie van de kunst- en rariteitenkabinetten die in de Renaissance populair waren.

Ontwikkeling door de jaren heen

In de loop der jaren zijn book nooks geëvolueerd van eenvoudige taferelen naar complexe kunstwerken. Innovaties in materialen, zoals duurzame LED-verlichting en 3D-prints, hebben nieuwe mogelijkheden geopend voor creativiteit en design. De gemeenschap van book nook-makers is gegroeid, met talloze online forums, tutorials en zelfs wedstrijden.

Modeltreinen book nook

Waar kan je book nooks mee vergelijken?

Miniatuurbouw is natuurlijk niet nieuw. Mensen doen dit al jaren, in allerlei vormen en maten.

 • Modeltreinen en Landschappen: Net zoals mensen gedetailleerde landschappen creëren voor modeltreinen, kun je een book nook zien als een miniatuurwereld tussen je boeken.
 • Poppenhuizen: Ze zijn vergelijkbaar met poppenhuizen in de zin dat ze beiden gedetailleerde ruimtes representeren, maar book nooks zijn vaak meer gericht op een specifiek thema of scène.
 • Aquariuminrichtingen: Sommige mensen besteden veel zorg aan het inrichten van hun aquarium met kleine landschappen en decor. Een book nook heeft een soortgelijk doel: een omgeving creëren, maar dan voor boeken.
 • Kerstdorpen: Veel mensen bouwen gedetailleerde miniatuurdorpen als kerstdecoraties. Een book nook kan gezien worden als een soortgelijke decoratieve uiting, maar dan het hele jaar door.
 • Vitrinekastjes voor verzamelaars: Net zoals je een vitrinekastje kunt hebben voor je verzameling van bijvoorbeeld miniatuurauto’s of beeldjes, zo geeft een book nook een ‘showcase’ voor een klein tafereel.
 • Theaterdecors: In zekere zin zijn book nooks vergelijkbaar met de sets die in het theater worden gebruikt om een scène te creëren, alleen dan op veel kleinere schaal.

Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Wat is een book nook eigenlijk?

Een book nook is een miniatuur diorama dat speciaal is ontworpen om tussen boeken op een boekenplank te passen. Het is een combinatie van kunst en decoratie, bedoeld om een boekenkast visueel aantrekkelijker te maken en een specifieke sfeer of thema te benadrukken.

Welke materialen heb ik nodig om een eigen booknook te maken?

De materialen kunnen variëren afhankelijk van je ontwerp, maar enkele basismaterialen zijn vaak karton of hout voor de structuur, verf, miniatuurmeubels of -figuren, en Ledverlichting voor de ambiance. Gereedschap zoals een mes, lijm en schroevendraaiers kunnen ook nuttig zijn.

Hoe lang duurt het om het te maken?

De tijd die nodig is om een eigen miniatuur te maken, hangt af van de complexiteit van het ontwerp en je ervaringsniveau. Een eenvoudig ontwerp kan in een paar uur worden voltooid, terwijl een ingewikkelder project dagen of zelfs weken kan vergen.

Kan ik mijn creatie ook verkopen?

Ja, er zijn verschillende platforms zoals Etsy waar je je handgemaakte book nooks kunt verkopen. Je kunt ook freelance opdrachten aannemen of samenwerken met boekwinkels en andere instellingen.

Zijn er elektrische vaardigheden nodig voor de verlichting?

Basiskennis van elektriciteit kan handig zijn, vooral als je LED-verlichting of andere elektronische componenten wilt integreren. Er zijn echter veel handleidingen en kits beschikbaar voor beginners, dus je hoeft geen expert te zijn om een verlicht element toe te voegen aan je book nook

Prijzen en aanbiedingen bekijken


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: