Carlota, de vrouw die rozen at: Verwarrend, aangrijpend, tragisch

Carlota, de vrouw die rozen at

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ik ben Charlotte van België, dochter van Leopold I.
Ik ben Carlota, keizerin van Mexico.
Ik ben Charlotte, Amalia van België, de barones van de verdoemden.
De dienares van Michaël. De Keizerin van het grote Niets.

Ik ben de vrouw die rozen at.

Carlota, de vrouw die rozen at samenvatting

Charlotte van België, de dochter van koning Leopold I. Als dochter van de koning had ze een plicht te vervullen en is haar lot al lang voor haar bepaald. Toch is ze naast prinses ook een vrouw die op zoek is naar wat iedereen wil: liefde. Charlotte denkt die te vinden bij Maximiliaan, de aartshertog van Oostenrijk (en de broer van keizer Franz-Jozef). Maximiliaan wordt via een list naar Mexico gestuurd om daar het nieuwe rijk te dienen. Charlotte, die zich vanaf dat moment Carlota noemt, volgt. De revolutie is gaande en het gevaar dreigt aan alle kanten wanneer ze de oorlog lijken te verliezen. Carlota reist terug naar Europa in de hoop hulp te krijgen, maar het enige wat op haar wacht is verraad. Ze is ervan overtuigd dat iemand haar wil doden en ze is op zoek naar de moordenaar.

Dit prachtige boek biedt een kijkje achter deuren die lange tijd gesloten bleven: het koningshuis, de adel, het sprookjesachtige Mexico, maar bovenal die van de menselijke geest die door eenzaamheid en verlangen naar liefde, langzaam ten onder gaat aan de waanzin.

‘Carlota, de vrouw die rozen at’ bekijken

Over de auteur

Kristien Dieltiens heeft een heleboel werken geschreven voor verschillende doelgroepen. Zo schrijft ze veel voor de jeugd (Kelderkind in 2020 en Kortgeknipt in 2017 zijn twee bekende titels), maar ook voor volwassenen. Haar werk wordt gekenmerkt door grondig onderzoek en beschrijft ze graag de menselijke psyche.

Door haar pakkende vertelstijl heeft ze al veel nominaties op haar naam staan.

Dientiens heeft een aantal jaren voor de klas gestaan en is sinds een paar jaar fulltime auteur en illustrator. Haar boeken zijn vaak filmisch geschreven en de personages worden grondig uitgewerkt.

Carlota, de vrouw die rozen at beoordeling

Titel: Carlota, de vrouw die rozen at

Genre: Roman

Auteur: Kristien Dieltiens

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: B&L

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 27 January 2023

ISBN: 9789463935852

Aantal pagina's : 472

  • Verwarrend, aangrijpend, tragisch.
3

Summary

Een heel bijzonder boek waarin de lezer heen en weer wordt geslingerd tussen waanzin en helderheid. De verhaallijnen lopen soms door elkaar waardoor je tijdens het lezen ook telkens op je hoede bent: is wat ik lees nu de gekte die spreekt? Hierdoor wordt de angst die Carlota voelt weerspiegelt in jezelf. Je ervaart het wantrouwen zelf ook. Door de vertellende stijl kan je gewoon niet anders dan met haar mee te leven. Het is duidelijk merkbaar dat Dieltiens persoonlijk naar de beschreven plaatsen is afgereisd en dat vind ik zeker een toegevoegde waarde hebben. Een heerlijk historisch verhaal over een koningshuis, een prinses, exotisch Mexico, intriges, overspel, list en bedrog. Dit is voor mij een heel nieuw deel van de geschiedenis dat ik kon linken aan Sissi (mij weer wel bekend). Indrukwekkend verhaal. Het is pakkend en filmisch geschreven, hier en daar iets langdradig naar mijn smaak, maar zeker niet storend. Al met al vond ik dit boek weer een aanwinst om in de boekencollectie te voegen.

Pluspunten

  • Tragisch
  • Je leeft mee met Carlota
  • Vertellend geschreven

Minpunten

  • Soms iets langdradig

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: