Clara, de eerste neushoorn in Nederland recensie

Clara, de eerste neushoorn in Nederland
€17,99
Bookspot.nl
€17,99
Bookspot.nl

In Clara, de eerste neushoorn in Nederland maken we kennis met Douwe Mout. Hij arriveert in Bengalen in het jaar 1740. Zijn leven zal voorgoed veranderen wanneer hij de kans van zijn leven krijgt: een aanbod om een jonge neushoorn te kopen. Hij neemt het dier mee naar Nederland waar het de eerste neushoorn ooit is. Hij heeft echter nog niet goed door wat hij zich op de hals gehaald heeft. Wel ontdekt hij al gauw dat er behoorlijk wat te verdienen valt aan deze neushoorn, een kans die hij niet ongelegen laat. Samen reizen Clara en Douwe door heel Europa.

Clara, de eerste neushoorn in Nederland samenvatting

Dit is het verhaal van Clara, maar ook het verhaal van Douwe Mout. Douwe werkt al zijn hele leven voor de VOC en krijgt op één reis twee kansen van zijn leven: hij wordt kapitein en hij krijgt de gelegenheid om een jonge neushoorn te kopen. Hij brengt haar mee naar Nederland en hij ontdekt al gauw dat er behoorlijk wat aan Clara te verdienen valt. Hij neemt ontslag bij de VOC en start met een tour door Europa. Ze trekt veel bekijks want de meeste mensen hebben nog nooit eerder zo’n bijzonder dier gezien.

“Even later zet ik mijn handtekening. Sichterman reikt me een vloeiblad aan. Terwijl ik het belangrijke document over het bureaublad naar hem toeschuif, juich ik vanbinnen: de neushoorn is van mij!”

Clara, de eerste neushoorn in Nederland in de winkel bekijken

Over de auteur

Agnita de Ranitz studeerde kunstgeschiedenis en egyptologie in Parijs en heeft een tijd gewerkt in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Nadat ze trouwde is ze in Frankrijk gaan wonen waar ze dertig jaar lang pianoles gegeven heeft. Daarnaast is ze ook beeldhouwster.

Haar debuutroman De vrouw op het perron verscheen in 2016.

Haar tweede roman ‘Kom Atir kom’ verscheen tijdens de Boekenweek van 2020. Ze bereidde zich voor op dit boek door naar Kenia af te reizen en daar giraffes in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Op 1 oktober 2022 verscheen de roman Clara de eerste neushoorn in Nederland

Clara, de eerste neushoorn in Nederland beoordeling

Titel: Clara de eerste neushoorn in Nederland

Genre: Historische fictie

Auteur: Agnita de Ranitz

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Uitgeverij de Brouwerij

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 1 October 2022

ISBN: 9789083114583

Aantal pagina's : 221

  • Luchtig en fascinerend.
4

Summary

Een luchtig boek, maar graag had ik meer willen weten over Clara. Nu lag de focus vooral op de persoon die haar bezat, Douwe Mout. Dit was even goed interessant maar niet helemaal wat ik ervan had verwacht. De bootreis van Clara wordt bijvoorbeeld bijna helemaal overgeslagen terwijl mij dat nu net verwonderde: hoe hebben ze het in hemelsnaam voor elkaar gekregen om Clara te verschepen? Door deze keuzes van de auteur zit er wel lekker veel tempo in het verhaal en dat is weer een pluspunt. Ergens had ik een beetje verwacht dat het een heel zielig verhaal zou zijn (want een neushoorn in een hok is nu eenmaal sneu), maar dit viel totaal mee! Misschien ook omdat de focus dus minder op Clara lag. Leuk dat beeldmateriaal uit de tijd is toegevoegd, dit geeft een mooi beeld van hoe men haar toen zag en hoe groot haar populariteit was.

Pluspunten

  • Toegevoegd beeldmateriaal
  • Interessant verhaal
  • Luchtig geschreven

Minpunten

  • Ik had graag meer over Clara willen weten.
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.