Een term die ons tegenwoordig regelmatig om de oren vliegt is ‘Dark Academia’. Met nam op Tiktok en Instagram is dit inmiddels een bekend fenomeen. In deze blog praat ik je helemaal bij over alles wat je moet weten over deze nieuwe trend. Uiteraard geef ik je ook goede leestips!
Wat is ‘Dark Academia’?
Allereerst leg ik uit wat dit nou precies is. Het is in de eerste plaats een esthetiek die van Instagram afkomstig is. Binnen deze esthetiek wordt alles dat te maken heeft met het academische leven op een mooie en romantische manier in beeld gebracht. Warme koffietjes drinken tijdens het studeren in een knusse bibliotheek terwijl buiten de herfstbladeren dwarrelen…
Binnen de boekenwereld kan deze esthetiek eigenlijk een op een worden overgeheveld. In de verhalen uit dit genre is er heel veel aandacht voor het omschrijven van sfeer en uiterlijk. Tweed, schooluniformen, het hoger onderwijs, leren en studeren. Architectuur van de universiteit, lessen over klassieke architectuur of klassieke literatuur, filosofie, het vormen van hechte studentengroepen.
Wat maakt het dan ‘dark’ ? Naast het vergaren en delen van kennis wordt er ook behoorlijk gedweept met de meer duistere onderwerpen: depressie, dood, sterfelijkheid, verslaving en obsessie. Deze duistere ondertoon zorgt ervoor dat de academia dus ‘ dark’ genoemd wordt.
Wat heeft een dark academia boek nodig?
- Het speelt zich af in een academische setting.
- Karakters leven geheimzinnige en/of zelfdestructieve levens.
- Belangrijke onderwerpen zijn: geheime genootschappen, studeren, en mysterie.
- Het moet er donker, mysterieus en klassiek uitzien.
- Het moet draaien om klassieke literatuur, het streven naar zelfontdekking en een passie voor kennis en leren.
Welke boeken raad ik aan?
Het referentieboek binnen dit genre is zonder twijfel het werk van Donna Tartt. In The Secret History (1992) beschrijft ze een groep studenten die aan een zeer elitaire universiteit studeren, daar worden toegelaten tot een nog elitairder verkozen gezelschap om klassieke literatuur te bestuderen maar wat uiteindelijk leidt tot de moord op een van de studiegenoten.
Dit boek wordt vaak aangewezen als de geboorte van dit subgenre en mag daarom bijna niet ontbreken in je TBR. Voor mij was dit boek ook mijn eerste kennismaking met Dark Academia en na door het eerste begin doorgebeten te hebben, werd ik ook echt meegesleurd in dit verhaal! Het boek is ook in het Nederlands vertaald en verkrijgbaar onder de titel ‘Verborgen geschiedenis’.
Dit boek wordt het meest vergeleken met The Secret History van Donna Tartt en ik snap precies waarom. Een groep studenten die aan een gerenommeerde school voor theater studeren en zich bijna uitsluitend bezig houden met Shakespeare. Duistere opvoeringen op het strand, een strenge selectie, hoge prestatiedruk en één van de groepsleden die langzaam in zichzelf keert en de anderen van de groep het leven zuur begint te maken. Iemand eindigt in de gevangenis, maar wie en vooral: waarom? Wat is er gebeurd?
Dit boek is verkrijgbaar onder de Nederlandse titel: ‘Als wij schurken waren’.
Dit is een fantasyboek maar ook echt absoluut te scharen onder Dark Academia. Galaxy, liever bekend als Alex, is het meest ongewone lid van de nieuwe lichting studenten aan Yale. Alex is vroeg gestopt met school, ging het verkeerde pad op via een rist foute vriendjes uit de drugswereld, had uitzichtloze baantjes. Het toppunt bereikte ze wanneer zij als enige overbleef na een groepsmoord die nog altijd niet opgelost is. Terwijl Alex bijkomt in het ziekenhuis krijgt zij de kans om haar leven om te gooien en om aan een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld te studeren. Maar wat is het addertje onder het gras? Wat steekt hier achter? Al gauw blijkt dat haar opdracht bestaat uit het monitoren van een van de meest geheimzinnige verenigingen aan Yale. De occulte activiteiten die daar uitgevoerd worden blijken niet bepaald onschuldig maar staan in het teken van één doel: het opwekken van de doden.
Dit boek is ook in het Nederlands te verkrijgen onder de titel ‘Het negende huis’. Het vervolg op dit deel is in het Engels al uit: Hell Bent, maar de Nederlandse vertaling laat nog even op zich wachten.
- 4. A Deadly Education – Naomi Novak
Dit is er weer eentje van Tiktok: A Deadly Education van Naomi Novak is het eerste deel in een trilogie (die al helemaal compleet is!). Een school vol magie, waar iedere vriendschap puur strategisch is, er zijn geen docenten, geen vakanties. De enige mogelijkheid om de school te verlaten is door te slagen. De andere manier is in een doodskist. El Higgins is perfect voorbereid voor alle gevaren die de school te bieden heeft en hoewel ze zonder medestanders is, bezit zij een donkere kracht die sterk genoeg is om bergen omver te blazen. Maar, dan zou ze ook de andere studenten vermoorden en dat is niet de bedoeling. Terwijl El er alles aan doet om deze magie binnen te houden, wordt ze keer op keer op de proef gesteld door deze magische school.
Deze serie is in het Nederlands te vinden onder ‘Een dodelijke opleiding’.
- 5. Babel door R.F Kuang
Ook al zo’n Tiktoksentatie! ‘Babel’ van R.F. Kuang. Deze heb ik zelf nog niet gelezen (wel al gekocht, uiteraard) maar ik ben er absoluut nieuwsgierig naar.
An act of translation is always an act of betrayal.
Het verhaal speelt zich af in 1828. Robin Swift, een wees dankzij de cholera, wordt naar Londen gebracht door een mysterieuze professor. Daar krijgt hij een jarenlange training in Latijn, Oud-Grieks en Chinees. Alles ter voorbereiding op de dag dat hij zich zal aanmelden aan de meest prestigieuze opleiding voor vertalen: Oxford’s Royal Institute of Translation, ook wel bekend als ‘Babel’. Het is het centrum van de wereld, maar ook het centrum van magie.
Voor Robin is het een utopie waarin hij zich kan toeleggen op het vergaren van kennis, maar kennis luistert naar macht. Als Chinese jongen die is groot gebracht in Londen, realiseert hij zich dat het dienen van Babel betekent dat hij zijn moederland moet verraden. Hoe verder zijn studie vordert, hoe meer hij klem komt te zitten tussen Babel en de sinistere Hermet Society, een organisatie die uitbreiding van kolonisatie wil stoppen. Robin moet gaan kiezen…
Wil je weten wat ik van dit boek vond? Bekijk de review hier.
Om alvast in de sfeer te komen
Volgens mij ben je zo helemaal bijgepraat! Veel plezier met lezen!