De acht bergen, zet je aan het nadenken

De acht bergen

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€9,99
Prijs gecheckt op 25 augustus 2023 04:00
Amazon.nl
€9,99
Ebook.nl

De twee jeugdvrienden Pietro en Bruno kennen elkaar van de zomers in het Italiaanse bergdorp Graines. Ondanks de verschillende levenswijzen is er een hechte vriendschap ontstaan. Na een lange periode gaat Pietro weer terug naar het dorp en ziet hij zijn oude vriend Bruno weer. Langzaamaan pakken ze de vriendschap weer op

 • Ontwikkeling van een vriendschap
 • Natuur en bergen
 • Familie

Samenvatting ‘De acht bergen’

Beluister een audiofragment:

Wanneer de 11-jarige Pietro in de zomer samen met zijn ouders naar het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta gaat, raakt hij daar bevriend met de eveneens elfjarige Bruno. Jarenlang gaat Pietro samen met zijn ouders in de zomer naar deze regio in het bergdorp Graines (in de buurt van Monte Rosa) om te ontsnappen aan het leven in de grote stad Milaan. Ondanks dat de levens van Pietro en Bruno enorm van elkaar verschillen bloeit er een vriendschap op en gaan ze iedere zomer samen op ontdekkingstocht in de bergen. Na een lange periode van 10 jaar niet in het bergdorp te zijn geweest keert Pietro weer terug en ziet hij zijn oude vriend Bruno weer.

Fragment uit het boek “De acht bergen”

“Op de zeldzame dagen dat het woei, in de herfst of de lente, doemden aan het eind van de uitvalswegen in Milaan de bergen op. Het gebeurde plotseling, na een bocht, op een viaduct, en zonder dat mijn ouders elkaar erop hoefden te wijzen werd hun blik er meteen naartoe getrokken. De toppen waren wit, de lucht ongewoon blauw, het leek wel een wonder. Hier beneden had je fabrieken in beroering, overvolle sociale huurflats, straatrellen, mishandel­de kinderen en tienermoeders; daar boven sneeuw.”

>> Bekijk het boek in de webwinkel

Waarom heb ik gekozen voor dit fragment: In het boek lees je regelmatig over de ouders van Pietro die vroeger in de bergen woonden en later naar Milaan waren verhuisd. In de stad waren ze een stuk minder gelukkig dan toen ze nog een eenvoudig leven hadden in de natuur. Het doet mij nadenken over de term geluk. Zorgen in eenvoud en in de natuur leven voor geluk?

Verfilming van het boek “Le Otto Montagne”

Twee dagen voordat ik begon met het schrijven van deze review verscheen de trailer van de film “Le Otto Montagne” op YouTube. Le Otto Montagne is de Italiaanse titel (en tegelijkertijd de originele titel) van het boek “De acht bergen”. Op 22 december 2022 verschijnt de film van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch in de bioscopen. De film won op het filmfestival in Cannes de juryprijs.

Bekijk het boek in de winkel

Het boek “De acht bergen” van Paolo Cognetti, vertaald uit het Italiaans door Yond Boeke en Patty Krone is verkrijgbaar als Hardcover, Paperback, E-book en Digitaal luisterboek.

Over de auteur: Paolo Cognetti

Paolo Cognetti is een Italiaanse schrijver en documentairemaker geboren in Milaan op 27 januari 1978. Zijn doorbraak kwam met het verschijnen van “De acht bergen”. Dit boek is verschenen in 40 verschillende talen. In zijn boeken spelen de bergen een belangrijke rol. Zelf woont hij ook deels in de stad Milaan en deels in de bergen.

Bij de Nederlandse uitgeverij De Bezige Bij verschenen meer boeken van de hand van Paolo Cognetti:

Romans:

 • Sofia draagt altijd zwart
 • Het geluk van de wolf

Autobiografische boeken:

 • De buitenjongen
 • Zonder de top te bereiken

Op 4 mei 2023 wordt de nieuwe roman van Paolo Cognetti verwacht, het boek Antonia.

Prijzen

Met zijn werk won Paolo ook meerdere prijzen:

 • Premio Strega
 • Premio Strega Giovani
 • Prix Médicis étranger

Mijn mening over ‘De acht bergen’

Titel: 🇳🇱 De acht bergen / 🇬🇧 The eight mountains

Genre: literaire fictie, bildungsroman

Auteur: Paolo Cognetti

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: De Bezige Bij

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 2 October 2023

Illustrator: Moker Ontwerp

ISBN: 9789403173207

Aantal pagina's : 240

4.5

Summary

De meningen over dit boek lopen erg uiteen. Of je bent er weg van, óf (totaal) niet. Er is eigenlijk geen tussenweg. Ik vond dit boek heerlijk om te lezen en ik zal ook zeker andere boeken gaan lezen van deze schrijver. Wat veel mensen minder vinden aan het boek maar wat ik juist fijn vind is dat het verhaal een beetje “voortkabbelt”. Er gebeuren eigenlijk niet veel grote, spannende of verrassende dingen. Wel wordt er in het boek naar mijn mening heel goed een bepaalde sfeer neergezet. Een ander boek waarbij ik dat ervaar is in het boek Hard Land. Dit zorgt ervoor dat je met een kop thee op de bank even kan verdwijnen in een andere wereld.

Pluspunten

 • Zet je aan het nadenken over eenvoud en geluk
 • Er wordt een bepaalde sfeer neergezet in het boek waar je in kan verdwijnen
 • De omschrijvingen zijn goed waardoor je meteen een beeld voor je ziet

Minpunten

 • Het verhaal zelf is niet indrukwekkend, groots, meeslepend

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over het boek “De acht bergen” van Paolo Cognetti.

Wie heeft de omslag van het boek ontworpen?

Je herkent het boek “De acht bergen” meteen aan de omslag. Deze is gemaakt door Moker Ontwerp. Ook komen hier de ontwerpen van “De buitenjongen” en “Zonder de top te bereiken” vandaan. Door de ontwerpen herken je een Paolo Cognetti boek in de boekenwinkel al snel aan de kaft.

banner

Foto van auteur

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.

Plaats een reactie