De avond is ongemak: Dit was voor mij iets te veel ongemak

De avond is ongemak recensie
€9,99
Ebook.nl
€12,99
Luisterrijk.nl

De avond is ongemak gaat over een streng gereformeerd gezin, Ze krijgen onverwacht de dood van een kind te verwerken. Terwijl de ouders lam zijn van verdriet, glijden de andere kinderen in het gezin langzaam af. Een verhaal door de ogen van de tienjarige Jas.

Winnaar van de International Booker Prize in 2020!

De avond is ongemak samenvatting

De avond is ongemak is het verhaal over een gereformeerd gezin dat het verlies van een kind moet zien te verwerken. We kijken mee door de ogen van Jas, geen kind maar ook geen volwassene. De familieleden gaan ieder op hun eigen manier om met het verlies: vader en moeder zijn helemaal lamgeslagen door het verdriet en zien niet hoe hun andere kinderen (Jas, Hanna en Obbe) steeds verder afglijden en meer en meer ontsporen.

Een boek dat is doorspekt van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.

De avond is ongemak in de winkel bekijken:

Over de auteur


Marieke Lucas Rijneveld (1991) wordt als een van de grootste Nederlandse talenten gezien. Haar debuut (Kalfsvlies) werd bekroond met de C. Buddingh-prijs voor beste poëziedebuut. Hierna volgden nog meer en meer prijzen.
Zelf groeide Rijneveld op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant. Tegenwoordig woont ze in Utrecht. Naast schrijver werkt Rijneveld op een melkveebedrijf.

De avond is ongemak verscheen in 2018, dit was de eerste roman die door Rijneveld geschreven is. Het werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist voor de Libris Literatuurprijs in 2019. De Engelse vertaling ontving de prestigieuze International Booker Prize in 2020. In november dat jaar verscheen een tweede roman: ‘Mijn lieve gunsteling’. Ook dit boek is internationaal verkocht.

De avond is ongemak recensie

Titel: De avond is ongemak

Genre: Roman

Auteur: Marieke Lucas Rijneveld

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Atlas Contact

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 24 February 2024

ISBN: 9789025463854

Aantal pagina's : 272

  • Dit was voor mij iets te veel ongemak
1

Summary

Waar te beginnen? Ik ben werkelijk met stomheid geslagen. Na alle lovende kritieken en wereldwijde faam, lagen de verwachtingen natuurlijk torenhoog. Maar wat ik aantrof was iets van totaal andere orde….Het is bizar, shockerend, absurd. Wat mij tegenstond was de frictie tussen het gevoel van vervlogen tijden ten opzichte van het feit dat het wel in het heden plaatsvindt. De uitgebreide metaforen en gedachtegangen waren voor mij lastig te rijmen met de hoofdpersoon die namelijk pas tien jaar oud is, en dat een aantal dieren het toch wel moeten ontgelden in dit verhaal vond ik ook erg lastig. Wanneer een boek iets in je losmaakt, betekent het dan dat het een goed boek is? In dat geval zou ik namelijk mijn sterren moeten herzien want wat het losmaakte was walging.  In de fantasie moet alles kunnen, in boeken en verhalen is alles mogelijk, maar wat hier gebeurde vond ik eigenlijk wel zorgwekkend. Ik vraag me oprecht af wat dit boek nou zo “goed” maakt dat het internationaal applaus heeft weten te krijgen? Toch blijf ik bij mijn mening: dit is een raar boek. Ik begrijp dit gewoon niet.

Pluspunten

Minpunten

  • Raar
  • Absurd
  • Shockerend
  • Wrijving
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.