De avonturen van Tom Bombadil recensie en advies

De avonturen van Tom Bombadil recensie

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€7,99
Prijs gecheckt op 9 september 2023 08:58
Amazon.nl
€7,99
Bol.com

De avonturen van Tom Bombadil / The Adventures of Tom Bombadil is een verzameling van 16 gedichten, geschreven door J.R.R. Tolkien. Het is geen doorlopend verhaal, zoals veel andere boeken van Tolkien wel zijn. In drie gedichten staat de vrolijke Tom Bombadil centraal. Een markant figuur, die ook in de boeken van In de ban van de Ring zijn opwachting maakt. Hij is helaas door Peter Jackson niet in de films opgenomen.

Tom Bombadil is een van de meest mysterieuze personages in dit boek en in een aantal andere boeken die zich afspelen in Midden-Aarde. De oorsprong van Tom Bombadil is namelijk onbekend. In 🇳🇱Reisgenootschap van de Ring / 🇬🇧The Fellowship of the Ring verklapt hij in Hoofdstuk VII wel dat hij eerder dan de Lord of the Rings (De Heer van het Duister) op  Arda was.

Wist je dat: In de wondere wereld van Tolkien is Arda een Quenya benaming voor de hele wereld. Quenya is de fantasietaal die de elfen onderling spraken.

Sommige Tolkien-liefhebbers menen dat Tom misschien wel de eerste levende persoon op Arda was, maar hier durf ik zelf geen uitspraken over te doen. Ik denk namelijk van niet..

“Eldest, that’s what I am… Tom remembers the first raindrop and the first acorn… He knew the dark under the stars when it was fearless – before the Dark Lord came from Outside.”

—Tom Bombadil (The Lord of the Rings)

Boek lezen? Bekijk aanbiedingen

In de onderstaande prijsvergelijker is zowel de Nederlandse als Engelse editie opgenomen. De beste prijs staat bovenaan.

De avonturen van Tom Bombadil

In het boek lees je 16 gedichten. Drie van deze gedichten gaan over Tom Bombadil.  Hij is een uniek personage in het boek en heeft een opvallend uiterlijk. Tolkien beschrijft hem kleine, oude man met een ronde, rode gezicht en heldere blauwe ogen. Hij draagt vaak kleurrijke kleding, Op zijn hoofd draagt hij een hoed met een veer erin.

De avonturen van Tom Bombadil

Het karakter van Tom is ook heel anders dan dat van de meeste andere personages in het boek. Tom Bombadil is vrolijk, zorgeloos en vriendelijk tegen mens en dier. Hij staat bekend om zijn gezang en zijn liefde voor de natuur. Verder is hij totaal niet geïnteresseerd in macht of rijkdom. Hij houdt zich veel liever bezig met het beschermen van het bos waar hij woont en de wezens daar wonen. Hij lijkt zelfs vrij onaangedaan voor de duistere krachten die in Midden-aarde rondwaren.

De andere gedichten

De overige 13 gedichten hebben verschillende hoofdrolspelers. Zo is de vijfde vers geschreven door Bilbo Balings (Engels: Bilbo Baggins), die je zou moeten kennen van o.a. het boek de Hobbit. Ook de hobbit Sam Gewissies (Engels: Samwise Gamgee) heeft meerdere gedichten geschreven in het boek De avonturen van Tom Bombadil. Het gedicht Zwervend leven van Bilbo Balings is het langste gedicht uit het boek. Hij vertelt hij over de terugkeer van zijn reis, die hij in de Hobbit heeft gemaakt.

Over Tolkien

J.R.R. Tolkien was een Engels taalkundige, schrijver en universitair docent die vooral bekend is geworden door zijn boeken “The Hobbit” en “The Lord of the Rings”. Hij werd geboren op 3 januari 1892 in Bloemfontein, Zuid-Afrika en groeide op in Engeland. Tolkien was een expert op het gebied van oude talen en gebruikte deze kennis om talen te creëren voor zijn fictieve werelden. Hij had een enorme invloed op de fantasygenre en zijn werken zijn nog steeds enorm populair onder lezers van alle leeftijden.

Mijn mening over De avonturen van Tom Bombadil

3.5

Summary

Persoonlijk vind ik dit een van de minder interessante boeken van Tolkien. Gek, want Tom Bombadil is wel een van mijn favoriete karakters uit de boeken. Het boek is wat onsamenhangend, maar bevat wel bijzonder waardevolle informatie voor de échte Tolkien fan. Ben je dit niet? Dan mis je niets als je dit boek overslaat. Ik heb het wel gelezen, maar merkte dat ik sommige verzen mijn concentratie al snel verloor. Toch zou ik dit boek als Tolkien-fan niet willen missen. Vandaar dat ik het alsnog 3.5 ster geef.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.

Plaats een reactie