Ik heb tijdreizen altijd al een fascinerend concept gevonden. Vroeger keek ik op oude videobanden van mijn vader naar de serie Doctor Who, waar tijdreizen centraal staat. Later keek ik films zoals Terminator 2, Twelve Monkeys en natuurlijk alle films in de Back to the Future franchise. Ik verslond ook boeken in het genre sciencefiction, waar tijdreizen vaak een grote rol speelt. Ik heb voor dit artikel een lijst met boeken die gaan over reizen door de tijd verzamelt. Ben je fan van sciencefiction en vind je tijdreizen ook zo’n fascinerend iets om over te lezen en na te denken? Dan vind je deze lijst zeker interessant!
De tijdmachine – H.G. Wells
Op de eerste plaats mag natuurlijk de grondlegger van het genre tijdreizen niet ontbreken. 🇬🇧The Time Machine / 🇳🇱De Tijdmachine werd in 1895 uitgebracht. In deze roman van Herbert George Wells lees je het verhaal over een wetenschapper uit London. Hij heeft een machine ontworpen waarmee hij door de tijd kan reizen. De wetenschapper belandt in het jaar 802.701. Hier ontdekt hij een toekomst waarin de mensheid is opgesplitst in twee verschillende soorten, de Eloi en de Morlocks. De Eloi zijn op het eerste gezicht een vredelievende samenleving, bestaande uit elf-achtige mensen die niet werken en alleen maar fruit eten. Ze komen op de tijdreiziger onverschillig en niet heel slim over. Al snel leert de reiziger dat er nog een soort mens leeft: de Morlocks. Zij leven onder grond en komen in de nacht naar boven om te eten.
Een korte geschiedenis van de tijd – Stephen Hawking
De wereldberoemde Stephen Hawkings was een natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. In het non-fictie boek 🇬🇧Brief History Of Time / 🇳🇱Een korte geschiedenis van de tijd beschrijft een van de grootste denkers die ooit heeft geleefd ingewikkelde concepten zoals de algemene relativiteitstheorie, wormgaten en zwarte gaten op een toegankelijke manier. Hij bespreekt ook het ontstaan van het heelal en de plek die de mens inneemt in de kosmos. Een must-Read voor mensen met interesse in het concept achter tijdreizen.
Wormgaten: De bekendste theorieën over tijdreizen gaat over wormgaten. Volgens de relativiteitstheorie van Einstein zouden wormgaten namelijk mogelijk kunnen zijn. In veel series en boeken wordt deze theorie gebruikt als basis voor het reizen door de tijd. Er zijn helaas nog geen directe waarnemingen van wormgaten gedaan. Als ze er wel zouden zijn, zijn deze gaten totaal niet stabiel of groot genoeg zijn.
Slachthuis vijf, of De Kinderkruistocht – Kurt Vonnegut
Billy Pilgrim, een optometrist uit New York, raakt los van de tijd en wordt een tijds-spasticus. Hij kan reizen tussen willekeurige momenten in het verleden en de toekomst. Billy belandt op gegeven moment ongewapend midden in de Slag om de Ardennen (Ardenneoffensief in de Tweede Wereldoorlog), waar hij uiteindelijk gevangen wordt genomen. 🇬🇧Slaughterhouse-Five, or The Children’s Crusade / 🇳🇱Slachthuis vijf, of De Kinderkruistocht is een klassieker als het gaat om boeken over tijdreizen. Dit boek is verfilmd in 1972.
Outlander – Diana Gabaldon
Outlander is een boek geschreven door Diana Gabaldon. Het eerste boek werd in 1991 uitgegeven en kreeg de naam 🇬🇧Outlander / 🇳🇱Outlander. In totaal is de auteur van plan om 10 boeken in deze serie te schrijven. Je leest het verhaal van Claire Randall, een verpleegster uit de 20e eeuw die terug in de tijd wordt geslingerd. Ze belandt in het Schotland van 1743. In die tijd ontmoet ze de jonge Schotse strijder Jamie Fraser en raakt ze verwikkeld in een gepassioneerde romance. De boeken zijn in 2014 omgezet naar een televisieserie. Outlander is een prachtig voorbeeld van het genre historische fictie en boeken over tijdreizen.
Naar de toekomst: Reizen naar de toekomst in theorie mogelijk is? Als je zou reizen met een snelheid die de snelheid van het licht benadert, zou je tijd kunnen bevriezen en in de toekomst kunnen reizen. Je moet dan wel een duizelingwekkende snelheid van 300.000 km/s banaderen. Het snelste voertuig nu haalt niet eens een snelheid van 165 km/s. Het blijft dus vooralsnog een hele mooie theorie, maar meer ook niet.
11/22/63 – Stephen King
11/22/63 is een roman van de wereldberoemde schrijver Stephen King. Het gaat over een docent Engels die de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy probeert te voorkomen. Jacob Epping ontdekt via een kennis een tijdportaal. Samen met de kennis lossen ze enkele misdaden in het verleden op en redden ze enkele mensen, zoals een jong meisje dat per ongeluk door een jager wordt neergeschoten. Jacob settelt zich vervolgens in het verleden, een tijd voordat Lee Harvey Oswald de president zou neerschieten. Zal het hem lukken om de moord te voorkomen en hoe zal de toekomst er uit zien als Jacob mensen redt en veel aanpast in het verleden?
De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger
Dit is een van de beste boeken die ik heb gelezen met als onderwerp reizen door de tijd. 🇬🇧 The Time Traveler’s Wife / 🇳🇱De vrouw van de tijdreiziger is een meeslepende, emotionele roman, die je echt niet weg kan leggen. Het boek is geschreven door Audrey Niffenegger en uitgebracht in 2003. Het boek vertelt het verhaal van Henry DeTamble, een man met een zeldzame genetische aandoening waardoor hij onvrijwillig door de tijd reist. Hij ontmoet in het begin Clare Abshire, waar hij mee trouwt. et verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van zowel Henry als Clare.
Grootvaderparadox: Een van de meest bekende paradoxen rond tijdreizen is het grootvaderparadox. Het idee is dat als je terug in de tijd zou reizen en je grootvader zou vermoorden voordat hij kinderen kreeg, je nooit geboren zou zijn om terug in de tijd te reizen en de moord zou kunnen plegen.
Verbonden – Octavia Butler
Verbonden is een uniek en krachtig boek dat tijdreizen gebruikt om de rauwe realiteit van slavernij in het Amerika van de 19e eeuw te verkennen. De Afro-Amerikaanse schrijfster Octavia E. Butler vertelt het verhaal van Dana, een jonge vrouw uit 1976 die plotseling terug in de tijd wordt geworpen. Ze belandt op een plantage in Maryland. Dana wordt daar geconfronteerd met de gruwelijke omstandigheden van het leven als slaaf in de 19e eeuw. In 🇬🇧Kindred / 🇳🇱Verbonden leert Dana ook meer over haar eigen familiegeschiedenis
Replay – Ken Grimwood
Ik ben wel eens aan het dagdromen over tijdreizen. Hoe zou het zijn als ik twintig jaar terug in de tijd zou kunnen reizen, maar dan nog zou weten wat ik nu allemaal weet? Het boek Replay beschrijft precies deze fantasie. Replay is een sciencefictionroman uit 1986, geschreven door de Amerikaanse auteur Ken Grimwood. Het gaat over Jeff Winston, een 43-jarige radiojournalist die plots sterft aan een hartaanval. In plaats van dat zijn leven eindigt of dat hij in het hiernamaals belandt, ontwaakt hij als 18-jarige in 1963. Al zijn herinneringen en kennis van zijn leven hiervoor zijn nog volledig in tact. Met de kennis van toekomstige gebeurtenissen, zoals de uitkomst van sportevenementen en de aandelenmarkt, wordt Jeff al snel rijk en succesvol. Al snel ontdekt hij echter dat rijk zijn helemaal niet betekent dat je gelukkig bent. Het boek won in 1988 de World Fantasy Award for Best Novel.
John Titor: In 2000 was er plots een persoon die (online) beweerde een tijdreiziger te zijn uit het jaar 2036. Hij stelde zich voor als John Titor. Hoewel de meeste mensen geloven dat het een hoax was, zijn er nog steeds mensen die gefascineerd zijn door de verhalen en voorspellingen van Titor. Hij deed meerdere voorspellingen, die vanaf het jaar 2014 uit zouden komen. Tot op de dag van vandaag zijn er echter 0 voorspellingen van hem uitgekomen.
Flashforward – Robert J. Sawyer
Flashforward is een uniek boek waar mensen niet echt reizen door de tijd, maar wel een glimp van de toekomst zien. Het verhaal speelt zich af in het CERN-laboratorium in Genève, waar wetenschappers een experiment uitvoeren met een deeltjesversneller. Tijdens het experiment gebeurt er iets onverwachts: de hele mensheid verliest plotseling het bewustzijn voor ongeveer twee minuten. Alle mensen krijgen in die twee minuten een visie te zien zichzelf 21 jaar in de toekomst. Een prachtig concept! Dit boek is ook omgezet naar een serie. Helaas is deze serie (VOLLEDIG ONTERECHT) na één seizoen van 22 afleveringen stopgezet. Ik had hier graag nog veel meer seizoenen van gezien.
Zwarte winter– Connie Willis
🇬🇧 Doomsday Book / 🇳🇱Zwarte winter is een sciencefictionroman uit 1992. Het is geschreven door de Amerikaanse auteur Connie Willis. Dit boek won tal van prijzen, waaronder de Hugo Award, Nebula Award en Locus Award. Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst, waar tijdreizen mogelijk is. Het wordt zelfs gebruikt voor historisch onderzoek. De hoofdpersoon, Kivrin Engle, is een jonge geschiedenisstudent die terugreist naar de 14e eeuw om de middeleeuwse samenleving te bestuderen. Echter, door een reeks onvoorziene omstandigheden, belandt Kivrin in het Engeland van 1348, net op het moment dat de Zwarte Dood, de builenpest, het land teistert.