De beste Romantasy van dit moment: 10 tips

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Allereerst: wat is eigenlijk romantasy? Romantasy is een genre binnen fictie waarin fantasy en romantiek met elkaar worden gecombineerd. Vaak gaat dit gepaard met pikante scènes, maar dat is niet altijd zo. Romantasyboeken hebben het internet bestormd en met name de Booktokfilmpjes staan er vol mee.

De moeder van de romantasy is Sarah J. Maas. Met haar A Court of Thorns and Roses heeft zij de weg geplaveid voor vele andere auteurs. Als je eens kennis zou willen maken met het romantasygenre, is dit een mooi startpunt. Je wordt als lezer niet direct met je neus in de romantiek geduwd, je wordt er rustig naartoe gebracht. De boeken van Sarah J. Maas zijn allemaal ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Romantasy tip 1: A Court of Thorns and Roses / Hof van doorns en rozen

Wanneer de 19-jarige Feyre een wolf doodt in het woud, krijgt ze bezoek van beangstigende schepsels die vergelding komen eisen. Feyre wordt meegesleurd naar een magische maar gevaarlijke wereld waar ze alleen door mythes en legendes van heeft gehoord. Haar bewaker Tamlin, blijkt niet slechts een waar monster, hij blijkt te regeren in een onsterfelijke wereld van fae. Dezelfde fae die ooit haar wereld regeerden. Hij neemt haar mee naar het hof: A Court Of Thorns and Roses.

Terwijl Feyre zich aan haar nieuwe leefomgeving aanpast, merkt ze dat er meer achter Tamlin schuilt dan de vijandige beestachtigheid en ze ontdekt dat alle verhalen over deze wereld geen recht doen aan de werkelijke pracht ervan. Toch blijkt er iets niet in de haak: een eeuwenoude schaduw groeit en Feyre moet een manier vinden om dit te stoppen, om te voorkomen dat Tamlin, en zijn wereld, voorgoed verdoemd zijn.

Van Sarah J. Maas. Een fantasievol en sensueel verhaal dat veel verder gaat dan een hervertelling van Beauty and the Beast.

Bekijk de review hier. Of als je wil weten op welke volgorde de boeken van SJM gelezen moeten worden, kijk dan hier.

Romantasy Tip 2: From Blood and Ash / Uit bloed en as – Jennifer Armentrout

‘Uit bloed en as’ gaat over Poppy, die nooit zeggenschap heeft gehad over haar eigen leven. Ze is uitverkoren als ‘Maiden’, maar ze leeft daardoor alleen. Niemand raakt haar aan, niemand kijkt naar haar om en niemand praat met haar. De toekomst van het rijk ligt in haar handen, want tijdens de Ascension moet blijken dat ze waardig wordt bevonden door de goden. Maar hoe kan zij ooit aan die verwachtingen voldoen?
Dan ontmoet ze Hawke, een bewaker die ervoor moet zorgen dat Poppy de Ascension zal volbrengen. Tegelijk is hij echter ook iemand die haar het hoofd helemaal op hol brengt.

Uit bloed en as is het eerde deel van de nieuwe Blood and Ash-serie. Dit boek heeft in 2020 de Goodreads Choice Award voor Best Romance gewonnen.

Bekijk de review hier.

Romantasy Tip 3: Kingdom of the Wicked / Prins van toorn – Kerri Maniscalco (pikant!)

In Kingdom of the Wicked lees je over Emilia en haar tweelingzus Vittoria: streghe – heksen die onder de gewone mensen leven. Op die manier hopen ze achtervolging en executie te voorkomen. Wanneer Vittoria plots een familiediner mist, ontdekt Emilia haar geschonden lichaam. Verscheurd van verdriet zweert Emilia de moordenaar van haar zus te vinden en wraak te nemen. Dan ontmoet Emilia Toorn (Wrath), een van de zeven prinsen van Zonden uit de hel. Emilia kent het gevaar: deze prinsen zijn de heersers van de onderwereld en met hen moet je niet sollen. Toorn beweert echter aan Emilia’s kant te staan en ook op zoek te zijn naar de moordenaar van Vittoria. Als Emilia zijn hulp besluit te accepteren, leidt dat al gauw tot meer dan ze van te voren had bedacht…Dit boek is het eerste deel van een trilogie.

Bekijk de review van dit boek hier. Deze serie bestaat uit drie delen die allemaal al in het Nederlands zijn vertaald, en een spin-off.

Romantasy Tip 4: Fourth Wing – Rebecca Yarros (de Tiktoksensatie van 2023)

Bij het openslaan van dit boek, stap je direct de wrede wereld binnen van een ‘war college’ voor drakenrijders. Violet Sorrengail is 20 jaar oud en zij had zichzelf altijd als bibliotheekmedewerker gezien waar ze een rustig en zorgeloos leven zou kunnen leiden. Maar de commanding-general (haar moeder) besluit anders: Violet zal zich kandidaat stellen om een drakenrijder te worden.

Dit is voor Violet echter lastiger dan voor de anderen. De opleiding is in veel gevallen dodelijk. Violet heeft daarbij nog een extra hindernis: ze is kleiner, haar lichaam is broos en de dood is altijd vlakbij. Draken kiezen alleen de sterkste rijders uit om zich aan te verbinden…

Er zijn minder draken dan rijders dus dat levert onderling een hoop frictie op: hoe minder concurrentie je hebt, hoe groter de kans op een eigen draak. Het uitschakelen van de klasgenoten is dus meer dan aantrekkelijk. Het feit dat de moeder van Violet zich tijdens de opstanden niet populair heeft gemaakt bij verschillende bevolkingsgroepen, zorgt ervoor dat ze niet bepaald veilig is binnen de opleiding. Zo heeft bijvoorbeeld Xaden Riorson, de meest beruchte en meedogenloze rijder van de school, zijn zinnen gezet op wraak. Violet moet alles op alles zetten om weer een dag te kunnen overleven. Maar met iedere dat dat dit lukt, groeit de omvang van de oorlog die gaande is, en kost dit dagelijks meer en meer levens. Violet begint langzaam te vermoeden dat er geheimen zijn die niet met de bevolking worden gedeeld…

Vriendschap, vijanden, geliefden. Iedereen op Basgiath War College heeft een geheime agenda, maar vergeet niet: wanneer je binnenstapt heb je nog maar twee opties: slagen of sterven.

Lees de review hier. Er is ook een vervolg uitgrebacht: Iron Flame.

Romantasy Tip 5: The Crimson Moth – Kristen Ciccarelli

Enemies-to-lovers: een heks en een heksenjager die verliefd worden.

Op de nacht dat het leven van Rune voor eeuwig veranderde, liep het bloed door de straten. Nu in de nasleep van een vernietigende revolutie, zijn de heksen teruggebracht tot uitschot. Ooit heersten ze, nu worden ze opgejaagd wegens hun afnemende magie. Rune moet verbergen wat ze is.

Ze spendeert haar nachten als The Crimson Moth, een burgerwacht die haar soort probeert te behoeden voor uitroeiing. Wanneer een reddingsactie verkeerd loopt, besluit ze de beruchte (maar knappe) heksenjager Gideon Sharpe het hof te maken om zo informatie te vergaren die ze hard nodig heeft. Maar wat ze niet had kunnen voorzien is dat ze daadwerkelijk wat voor hem begint te voelen.

Gideon haat alles waar Rune voor staat, maar wanneer hij er achter komt dat de Crimson Moth de schepen van Rune heeft gebruikt om heksen uit de republiek te smokkelen, zoekt hij toenadering en doet hij alsof hij haar ook het hof maakt. Maar al snel ontdekt hij dat er achter haar schoonheid een hele intelligente en krachtige vrouw schuilt die aanvoelt als zijn perfecte match. Maar wat als zij nou precies de prooi is waar hij al die tijd al op jaagt?

Romantasy Tip 6: Divine Rivals – Rebecca Ross

In dit boek ligt de nadruk iets meer op het romantische dan op het fantasy-aspect.

Divine Rivals is een ware sensatie op Tiktok, er is een schitterende limited edition van uitgegeven. Deel twee, ‘Ruthless Vows’ komt uit in januari.

Divine Rivals gaat over twee jonge aspirant journalisten die strijden om een felbegeerde plaats binnen het team van The Gazette, een vooraanstaande krant. Het is oorlog: twee goden die eeuwenlang in slaap zijn geweest, zijn ontwaakt en hebben hun strijd hervat.

Iris Winnow is achttien jaar oud en ze heeft veel talent. Haar broer vecht aan het front, haar vader leeft niet meer, haar moeder is geen knip voor haar neus meer waard door een verslaving aan drank. Het is aan Iris om de familie bij elkaar te houden, om te zorgen voor brood op de plank. Haar broer lijkt vermist te zijn. Hij reageert nooit op haar brieven en ze maakt zich ernstig zorgen.

Roman Kitt komt van goede huize, hij heeft rijke ouders, weinig problemen gekend in zijn leven (tenminste, zo lijkt het). Ook hij is een talentvolle schrijver en hij aast op dezelfde baan als Iris.

Om haar zorgen van zich af te zetten, begint Iris brieven te schrijven en ze schuift deze onder de deur van haar kast door, net zoals ze vroeger deed. Haar brieven verdwijnen en komen tevoorschijn bij Roman, haar rivaal. Hij begint haar anoniem terug te schrijven en op die manier ontstaat een diepgaande band. Deze connectie leidt ze naar de loopgraven aan het front waar Iris meer hoopt te ontdekken over haar broer, over het lot van de mensheid, maar ook over liefde.

Divine Rivals is een heerlijk boek over liefde, goddelijke oorlog, verlies en moed. De review lees je hier. Het vervolg is ook al uit: Ruthless Vows.

Romantasy Tip 7: Twin Crowns – Catherine Doyle en Katherine Webber

Wren Greenrock weet al van kleins af aan dat ze op een bepaald moment de plaats van haar zus in het paleis moet overnemen. Ze is vanaf haar geboorte getraind om terug te keren naar de plaats waar haar beide ouders om het leven zijn gebracht om daar de troon in te pikken. Ze zal alles doen om aan de macht te komen en om de heksen te beschermen van wie ze afkomstig is. Maar een van de paleiswachten is zo aantrekkelijk, dat Wren haar gedachten er niet altijd even goed bij heeft en ze zo nu en dan slordig om gaat met haar magie…

Prinses Rose Valhart weet dat macht verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ze zal trouwen met een prins uit een wreed koninkrijk en het feit dat ze ineens wakker wordt midden in de woestijn, in de armen van een onbekende kidnapper, zal dat huwelijk niet in de weg staan. Maar het leven buiten het paleis is veel wilder en mooier dan ze ooit had kunnen denken en de heksen waar ze altijd zo bang voor was, blijken de familie te zijn die ze nooit heeft gehad.

Twee zussen die vanaf hun geboorte gescheiden zijn en zijn opgegroeid in totaal verschillende werelden, leren elkaars leven beter kennen. Maar hoe dichter de kroningsdag nadert, en beide zussen bezig zijn met het toe-eigenen van hun geboorterecht, hoe vastbeslotener Willen Rathborne, de sinistere Kingsbreath, wordt om geen van beiden in hun plan te laten slagen. Wie draagt nu uiteindelijk de kroon?

Lees de review hier! Het wordt een serie van drie boeken. Het laatste deel is al aangekondigd en komt bijna uit. De eerste twee delen zijn al in het Nederlands verkrijgbaar en het derde deel zal ook spoedig na het Engelse in het Nederlands uitgebracht worden.

Romantasy Tip 8: Once Upon a Broken Heart – Stephany Garber

Zolang ze zich kan herinneren heeft Evangeline Fox geloofd in de liefde. Totdat ze erachter komt dat de liefde van haar leven met iemand anders zal trouwen.

Ze probeert wanhopig de bruiloft tegen te houden en om haar gebroken hart te helen, sluit ze een deal met de charismatische maar duivelse Prince of Hearts. In ruil voor zijn hulp, vraagt hij om drie kussen, te geven op een plek en een tijd die door hem worden bepaald.

Maar na de eerste beloofde kus, komt Evangeline erachter dat onderhandelen met een onsterfelijke een gevaarlijk spel is, en dat de Prince of Hearts meer van haar wil dan ze heeft toegezegd. Hij heeft plannen voor Evangeline, plannen die haar of het gelukkig einde brengen waar ze zo op hoopt, of een fantastische tragedie zullen ontketenen.

Once Upon a Broken Heart is het eerste deel van een trilogie, die al afgerond is.

Romantasy Tip 9: A Touch of Darkness – Scarlett St. Clair

A Touch of Darkness is het eerste deel in een fantasy-serie over Hades en Persephone, geschreven door Scarlett St. Clair en gaat over een verboden leven tussen twee goden.

Persephone is de godin van de Lente maar ze doet haar naam geen eer aan: bloemen sterven wanneer zij ze aanraakt. Ze besluit te verhuizen naar New Athens in de hoop daar een onbezorgd leven te kunnen leiden als normaal mens, een doodgewone journalist. Daar ontmoet ze Hades, de god van de Dood. Van hem krijgt ze de onmogelijke keuze: leven scheppen in de onderwereld of voor altijd haar vrijheid kwijt zijn. Wanneer haar gevoelens voor Hades sterker worden, dreigen haar geheimen onthuld te worden…

Deze serie is onder dezelfde titels ook in het Nederlands verkrijgbaar!

Romantasy Tip 10: Gild – Raven Kennedy (pikant!)

Goud. Gouden vloeren, gouden meubelen, gouden kleding. In Highbell, het kasteel dat is gebouw in bevroren bergen is volledig gemaakt van goud. Zelfs ik.

Koning Midas heeft me gerud, heeft me opgegraven uit de sloppenwijken en mij op een voetstuk gezet. Hij noemt me zijn ‘schat’, zijn ‘favoriet’. In ben de vrouw die hij ‘Gold-Touched’ om aan iedereen te laten zien dat ik van hem ben. Om te laten zien hoe machtig hij is. Hij gaf mij bescherming, ik gaf hem mijn hart. Ik ben veilig.

Totdat de oorlog naar het koninkrijk komt en er een deal wordt gesloten.

Plotseling is mijn vertrouwen geschonden en wordt mijn liefde getest. Ik realiseer me dat alles wat ik over Midas dacht, wellicht niet waar is. Er zijn tralies, weliswaar van goud, met desalniettemin vormen ze wel een kooi. Maar de monsters aan de andere kant zorgen ervoor dat ik wenste dat ik nooit vertrokken was.

Wil je meer pikant? Bekijk dan onze smut top 50 eens.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: