De bijenhouder van Aleppo recensie

De bijenhouder van Aleppo
€11,99
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 19:56
Amazon.nl
€11,99
Ebook.nl

In de De bijenhouder van Aleppo lees je over Nuri en Afra. Zij moeten vluchten uit Syrië. In Groot-Brittannië wacht een familielid op ze, maar dan moeten ze daar wel eerst geraken. Een emotionele en heftige reis waarin ze voor de grootst denkbare verschrikkingen komen te staan.

De bijenhouder van Aleppo samenvatting

Voor fans van ‘Zolang de citroenbomen bloeien‘.

De bijenhouder van Aleppo’ van Christy Lefteri vertelt het aangrijpende verhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra. Wanneer hen alles is ontnomen, besluiten Nuri en zijn vrouw Afra weg te gaan uit Aleppo. Ze reizen door een wereld die kapot is en worden onderweg geconfronteerd met het grootst denkbare verlies: de dood van hun zoon Sami. Het enige dat ze doet voortbewegen is de wetenschap dat de neef van Nuri op hen wacht in Groot-Brittannië.

“Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.”

De bijenhouder van Aleppo in de winkel bekijken

Over de auteur

Christy Lefteri is geboren in 1980. Haar ouders zijn Grieks en ze verhuisden naar Londen in 1974. Ze heeft een opleiding afgerond in Engels en Creative Writing. Ze heeft Engels onderwezen aan anderstalige leerlingen en was basisschooldocent voordat ze promoveerde en begon met schrijven. Ze is ook bezig met een studie om psychotherapeut te worden.

De bijenhouder van Aleppo beoordeling

  • Een combinatie van rauwe details in een tegelijkertijd sprookjesachtig gevoel

Summary

Nuri en Afra hebben het allerergst denkbare meegemaakt en toch moeten ze een manier vinden om te blijven leven, om door te gaan, om te óverleven. Nuri moet zijn vrouw overtuigen dat de reis de moeite waard is, maar hoe doe je dat met iemand die een gebroken geest en een gebroken hart heeft? De gevaarlijke reis die ze maken door landen die niet weten wat ze met de vluchtelingen aan moeten, door een web van bureaucratie en door hun eigen verdriet, zet de lezer echt aan het denken. Het is merkbaar dat Lefteri weet waar ze het over heeft. Ze heeft zelf met vluchtelingen gewerkt en weet daarom uit eerste hand hoe het voor deze mensen is. Dit sijpelt door het verhaal heen en maakt de beleving ervan alleen maar intenser. Haar liefde voor deze mensen is tastbaar. De manier waarop Nuri is uitgewerkt zorgt ervoor dat je als lezer van hem gaat houden en niets dan bewondering voor hem hebt: hoe kan hij de moed houden voor hemzelf én voor Afra en ervoor zorgen dat ze bij hun bestemming aankomen? Hoe hij praat, dingen beschrijft, zorgen ervoor dat er een soort sprookjeswereld ontstaat midden in een zee van verschrikkingen. Ook dit boek dat mij bijblijven.

Pluspunten

  • Sprookjesachtig
  • Rauw
  • Belangrijk
  • Intens

Minpunten

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.