De dag dat de walvis kwam: een verhaal over de goedheid van de mens

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

‘De dag dat de walvis kwam’ speelt zich af in een piepklein en onbekend dorpje, dat voor de buitenwereld bijna verscholen ligt. Er dreigt een pandemie. Dit is het verhaal over de mensheid.

De dag dat de walvis kwam, begon met de ontdekking van een aangespoelde jongeman. Hij leeft nog en hij wordt met spoed opgelapt. Dan ineens spoelt er ook een walvis aan, de walvis die de eerder aangespoelde jongeman heeft gered. 307 inwoners komen samen op het strand om de walvis te helpen. Ze voelen dat er iets bijzonders gaat gebeuren, maar wat niemand kon vermoeden is dat hun gemeenschap bedreigd zal worden met een dodelijk virus. Joe Haak, die gevlucht is uit Londen, waarschuwt ze. Zijn digitale uitvinding genaamd ‘Cassie’ heeft hem deze voorspelling gedaan; hij kan zich voorbereiden op wat er komen gaat.

Zijn de angsten die Joe heeft wel gegrond? Kan de machine vertrouwd worden? Waarom is Joe eigenlijk uit Londen vertrokken? En hoe zit dat met die walvis die ineens aanspoelde?

‘De dag dat de walvis kwam’ is een warme roman die de lezer laat zien waar een gemeenschap toe in staat is, hoe een crisis overwonnen kan worden met solidariteit.

‘De dag dat de walvis kwam’ in de winkel bekijken

Over de auteur

John Ironmonger is geboren in Nairobi, Kenia waar hij ook is opgegroeid en heeft gestudeerd. Hij is daarna naar Nottingham en Liverpool gegaan om zoölogie te studeren. Zijn promotieonderzoek ging over de ecologie van zoetwaterbloedzuigers. Hij heeft een tijdje les gegeven aan de universiteiten in Nigeria voordat hij in de VK aan het werk ging in de (digitale) zorg. 

In 2017 verhuisde John en zijn vrouw Sue naar Parkgate in Cheshire, waar ze nu nog steeds wonen. Ze hebben twee kinderen.

John Ironmongers eerste boek was The Good Zoo Guide, een kritische review van meer dan 130 dierentuinen in het Verenigd Koninkrijk. Het is uitgebracht in 1994.

Zijn eerste roman, The Notable Brain of Maximilian Ponder, is uitgekomen in 2012, zijn tweede boek kwam uit in 2014: The Coincidence Authority waarmee hij in Frankrijk een aantal prijzen won.

Not Forgetting the Whale (De dag dat de walvis kwam) is de derde roman van zijn hand, een semi-apocalyptisch werk dat zich afspeelt in Cornwall. Dit boek is zeker in Duitsland goed ontvangen.

Een vierde boek. ‘The Many Lives of Heloise Starchild’, kwam uit in 2020 en in 2021 kwam er nog een novelle uit: ‘ The Year of the Dugong’. 

Meer zoals dit

Het eeuwige leven – Matt Haig

Remarkably Bright Creatures – Shelby Van Pelt

Angstige mensen – Fredrik Backman

Ik ben Eleanor Oliphant en met mij gaat alles goed- Gail Honeyman

Informatie en beoordeling

Titel: De dag dat de walvis kwam

Genre: roman

Auteur: John Ironmonger

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Signatuur

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 19 October 2020

ISBN: 9789056726850

Aantal pagina's : 464

  • Je moet even langs de walvis, maar daarna heeft het verhaal je echt te pakken
4

Review

Een verfrissende aanpak van de dystopische roman. Een knus dorpje met warmhartige mensen, een gekke wiskundige die een bizarre voorspelling doet, een bijna magische walvis. Het verhaal heeft een prettig tempo, er gebeurt weinig en tegelijkertijd ook heel veel. Er zijn veel personages maar die zijn allemaal goed te onthouden door de levendige manier waarop ze op papier gezet zijn. Bijbelse elementen die op een moderne manier worden verstopt in een hedendaags verhaal. Je zal van Joe en de dorpelingen gaan houden tijdens het lezen van dit boek! Je moet wel eerst even langs de walvis.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: