De Hobbit: Een spannend verhaal, geschikt voor alle leeftijden

De Hobbit recensie
€4,49
Prijs gecheckt op 23 februari 2024 10:30
Amazon.nl
€11,95
Boekenbalie.nl

De Hobbit van Tolkien is een avontuurlijk verhaal over de hobbit Bilbo Baggins, die door de tovenaar Gandalf wordt meegenomen op een gevaarlijke reis om een schat te stelen van de draak Smaug. Een spannend verhaal, geschikt voor alle leeftijden.

Samenvatting van De Hobbit

De Hobbit is geschreven door J.R.R. Tolkien. In het verhaal maak je kennis met hobbits, een fantasy-ras in Midden-Aarde. Dit zijn kleine, vreedzame wezens die in de Gouw wonen. Je volgt het verhaal van Bilbo Baggins. Een hobbit die een rustig en comfortabel bestaan leidt in de Gouw. Op een dag krijgt hij onverwachts bezoek van de tovenaar Gandalf. Hij nodigt Bilbo uit op een reis. Iets waar Bilbo eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Uiteindelijk weten Gandalf en dertien dwergen, onder leiding van Thorin Oakenshield, Bilbo over te halen. Tijdens de reis moeten ze langs het mysterieuze Elfenbos, de gevaarlijke Nevelbergen en de uitgestrekte woestijn van de Wildernis. Ze ontmoeten diverse fantasy-wezens zoals Goblins, Wargs en elfen. De reis leidt uiteindelijk naar de draak Smaug, die een schat bewaakt.

Het boek lezen

De Hobbit is een prachtige start voor jouw reis door Midden-Aarde, zoals je in het artikel over de beste volgorde voor Tolkien-boeken kan lezen. Hieronder bekijk je het boek in de winkel.

In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.

De eerste zin uit de Engelse versie van het boek

De vondst van de ring

Tijdens de reis vindt Bilbo Baggins een mysterieuze gouden ring. Deze ring blijkt later een belangrijke rol te spelen in de wereld van Midden-aarde. Het verhaal van deze ring wordt als eerst geïntroduceerd in de Bijbel van Midden-Aarde genaamd De Silmarillion. In De Hobbit heeft Gandalf een veel groter doel voor ogen als hij Bilbo meevraagt op reis. Veel lezers denken dat dit te maken heeft met de ring die Bilbo vindt. Ik denk dat echter niet. In eerste instantie wil Gandalf niet dat Smaug (De draak) zich voegt bij Sauron (de Dark Lord). Pas als Bilbo de ring heeft gevonden gaat Gandalf op onderzoek uit en ontdekt hij dat de ring wellicht een grotere bedreiging vormt voor het voortbestaan van Midden-Aarde.

Wow: In 2015 werd een eerste editie van De Hobbit geveild voor $210.500. Bij dit boek zat ook een handgeschreven brief in het Evlish van J.R.R. Tolkien. (bron)

De hobbit
Een hobbithol (filmset)

Personages in het boek

In het boek maak je kennis met een aantal belangrijke fantasy-rassen, wezens en personages. Hieronder bespreek ik een aantal belangrijke personages:

  • Hobbits: Een klein ras (tussen de 90 en 120 centimeter lang). Ze hebben grote, harige voeten. Het is van oorsprong een vreedzaam ras. Hobbits wonen in de Gouw (Shire in het Engels). Ze houden van lekker eten, drinken en roken pijpjes. Verder zijn ze erg gesteld op hun comfort en veiligheid. Deze wezens beschikken wel over verrassend veel moed als het moet. Ook hebben ze een goed richtingsgevoel. In De Hobbit maken we kennis met Bilbo Baggins.
  • Tovenaars: In de wereld van J.R.R. Tolkien zijn de Tovenaars, ook wel bekend als de Istari, een orde van machtige en wijze wezens die naar Midden-aarde zijn gestuurd om te helpen in de strijd tegen Sauron. In totaal waren vijf Tovenaars naar Midden-aarde gekomen. Dit waren Saruman de Witte, Gandalf de Grijze, Radagast de Bruine, en de Blauwe Tovenaars Alatar en Pallando. In De Hobbit maken we kennis met Gandalf. Verder wordt Radagast wel benoemd in het boek, maar je maakt er geen kennis mee.
  • Dwergen: Moedige en trotse wezens. Resoluut en vastberaden in hun acties. Het zijn kleine wezens, die enorm sterk zijn. In de boeken hebben ze vaak baarden en snorren. Het dwergenras heeft een zeer rijke cultuur met prachtige tradities. In De Hobbit maak je echt goed kennis met dit fantasy-ras. Bilbo gaat op pad met 13 dwergen (Thorin, Balin, Dwalin, Fíli, Kíli, Dori, Nori, Ori, Óin, Glóin, Bifur, Bofur en Bombur).
  • Elfen: Dit zijn in de boeken van Tolkien elegante wezens die bekendstaan om hun schoonheid en wijsheid. Ze hebben puntige oren en een slanke lichaamsbouw en zijn zeer behendig en snel. In De Hobbit maak je o.a. kennis met Elrond. Een elf die in andere boeken van Tolkien ook een belangrijke rol speelt.
  • Mensen: Ik vind het zelf heel erg gaaf dat Tolkien ook een menselijk ras in de boeken heeft verwerkt. Dit ras is moedig en vastberaden, maar ook erg kwetsbaar en vatbaar voor manipulatie. Bilbo ontmoet veel mensen tijdens zijn reizen, zoals Bard de Boogschutter.
  • Orks: Dit zijn een kwaadaardig ras van wezens die afstammen van de Corrupte Elfen. Ze zijn meestal klein van stuk en hebben donkere huidskleur en een bijzonder slecht humeur. Zij zorgen voor de nodige spanning in De Hobbit. Het zijn echte jagers.
  • Draken: Smaug is een enorme, vuurspuwende draak in de Eenzame Berg. Hij bewaakt een gigantische schat, die van de dwergen is gestolen. Naast Smaug worden er ook andere draken in het boek genoemd, zoals de Ouderling. Het gaat in De Hobbit echter vooral over Smaug en de reis naar deze draak toe. Draken komen wel in andere boeken van Tolkien veel voor.

Verfilming van het boek in meerdere delen

De Hobbit van J.R.R. Tolkien is verfilmd als een trilogie, bestaande uit de films The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) en The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014). De verfilming werd geregisseerd door Peter Jackson, die ook verantwoordelijk was voor de succesvolle Lord of the Rings-trilogie. Hoewel de films zeer succesvol waren, vond ik het persoonlijk wel wat jammer dat een klein kinderboek zo enorm werd uitgerekt en verlengd tot 3 films. Toch ben ik blij met deze films. Ze hebben enorm bijgedragen aan de populariteit van de boeken en de prachtige wereld die Midden-Aarde heet.

Over Tolkien

J.R.R. Tolkien was een Engels taalkundige, schrijver en universitair docent die vooral bekend is geworden door zijn boeken “The Hobbit” en “The Lord of the Rings”. Hij werd geboren op 3 januari 1892 in Bloemfontein, Zuid-Afrika en groeide op in Engeland. Tolkien was een expert op het gebied van oude talen en gebruikte deze kennis om talen te creëren voor zijn fictieve werelden. Hij had een enorme invloed op de fantasygenre en zijn werken zijn nog steeds enorm populair onder lezers van alle leeftijden.

Mijn mening

Titel: De Hobbit

Genre: Fantasy

Auteur: J.R.R. Tolkien

Bindwijze: Paperback

Logo uitgever:

5

Summary

De Hobbit vind ik persoonlijk een echt tijdloos meesterwerk. In dit boek ontdekt Tolkien zelf ook de wondere wereld van Midden-Aarde. In eerste instantie is dit boek geschreven als kinderboek. Dat merk je ook. Dit is het meest eenvoudige verhaal van alle Tolkien boeken die ik heb gelezen. Toch is het een boek dat zowel volwassenen als kinderen aanspreekt. Als je op zoek bent naar een boek dat je aan het lachen maakt, je meesleept in een spannend avontuur en je aan het denken zet, dan is De Hobbit een absolute must-read. Ik durf te wedden dat je daarna nog veel meer boeken van Tolkien wil lezen.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.