De jongen in de gestreepte pyjama: recensie

De jongen in de gestreepte pyjama

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In De jongen in de gestreepte pyjama maken we kennis met Bruno. Een jongen van nog maar negen jaar oud. Hij snapt maar weinig van de oorlog en de politiek. Wat hij wel snapt is dat hij moet verhuizen en al zijn vriendjes moet achterlaten. Op zijn nieuwe adres zijn geen kinderen. Zijn zus voelt zich te goed om met hem te spelen en Bruno verveelt zich al snel. Hij gaat (ondanks dat hij dat niet mocht) op onderzoek uit in de buurt. Al snel ontdekt hij een vreemde boerderij waar alle mensen pyjama’s dragen. Zijn vraagtekens hierbij verdwijnen al snel wanneer hij Shmuel ontdekt, iemand om mee te spelen! 

De jongen in de gestreepte pyjama samenvatting

Bruno is pas negen jaar oud. Hij begrijpt maar weinig van de oorlog en hij heeft al helemaal geen idee van de rol die zijn vader speelt. Hij weet alleen dat hij uit Berlijn moet vertrekken, waar hij al zijn vriendjes had en waar hij het goed had, en moet gaan wonen in een afgelegen plek, vlak naast een vreemde boerderij.

Er is niemand om mee te spelen en Bruno mag het terrein niet af. Op een rebelse dag, gaat hij toch op onderzoek uit en hij ontmoet Shmuel, die aan de andere kant van het hek zit en een gekke gestreepte pyjama draagt. Langzaam begint het bij Bruno toch het gevoel te ontstaan dat er achter het hek iets niet pluis is…

Goed om te weten: Dit boek is zeer succesvol verfilmd! Het vervolg op dit boek is inmiddels ook uitgebracht: ‘Toen de wereld brak’.

‘De jongen in de gestreepte pyjama’ bekijken

Over de auteur

John Boyne is een Ierse auteur met een carrière van meer dan 30 jaar. In die tijd heeft hij 14 boeken voor volwassenen gepubliceerd, 6 boeken voor jongeren en een verzameling van korte verhalen.

Zijn meest bekende werk, ‘De jongen in de gestreepte pyjama‘, is het meest verkochte boek van een Ierse schrijver ooit geworden. Het is verfilmd, vertaald, er is een toneelstuk van gemaakt en wereldwijd zijn er meer dan 11 miljoen exemplaren van verkocht.

In 2012 won Boyne de ‘Hennessy Literary Hall of Fame Award’ voor zijn oeuvre. Dit was niet zijn enige onderscheiding, maar wel de meest bijzondere.

Zijn boeken zijn te lezen in 58 talen, waarmee hij niet alleen de meest verkochte, maar ook de meest vertaalde Ierse schrijver ooit is.

https://www.youtube.com/watch?v=9ypMp0s5Hiw&ab_channel=AndreaCaballero

Misschien ook interessant

Vond je dit boek leuk? Dan is ‘Zout van de zee’ van Ruta Sepetys misschien ook wel wat voor jou!

De jongen in de gestreepte pyjama
  • Net iets te onwaarschijnlijk om me helemaal te kunnen raken.
4

Summary

Wat mij het meest raakte aan dit boek is de realisatie hoe gevaarlijk de nazi-cultuur eigenlijk was en wat dit deed met kinderen. Kinderen die opgroeien in deze omgeving en oprecht niet beter weten. Dat ze worden volgestopt met onwerkelijke ideeën die ze volledig als waarheid beschouwen en wat dit voor gevolgen heeft voor hun latere volwassen leven. Met name de verandering van Gretel viel mij heel erg op. Daar tegenover staat juist de onwetendheid van Bruno, die natuurlijk een stukje jonger is en nog niet begrijpt wat er aan de hand is, maar door zijn onderzoekende karakter wel vragen stelt bij de informatie die hem gegeven wordt. Dat nou juist deze onderzoekende eigenschap hem fataal wordt, is natuurlijk een prachtige metafoor voor het feit dat als je niet meedeed met de nazi’s,  je automatisch tegen ze was en dat kostte je dan je kop. Waar ik moeite mee heb is de ongeloofwaardigheid van de vriendschap die Bruno en Shmuel hebben kunnen opbouwen. Dat het mogelijk was voor Shmuel om een beetje bij het hek rond te hangen zonder dat ook maar iemand het in de gaten had. Indien dit aspect iets geloofwaardiger zou zijn uitgewerkt, had dit boek zeker 5 sterren gekregen.

Pluspunten

  • Zeer interessante invalshoek voor een bekend thema

Minpunten

  • Tikkeltje ongeloofwaardig

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: