De kleermaaksters van Auschwitz: Véél feiten.

De kleermaaksters van Auschwitz

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het indrukwekkende, nooit eerder vertelde verhaal over vijfentwintig moedige vrouwen die kleding maakten voor de nazitop in Auschwitz in de hoop de gaskamer te kunnen ontlopen. De kleermaaksters van Auschwitz is gebaseerd op grondig onderzoek, waaronder gesprekken met de laatst overlevende naaister, volgt dit verhaal het lot van de kledingmaaksters en verweeft Adlington dit moeiteloos met de context van het gruwelijke nazibeleid.

Samenvatting De kleermaaksters van Auschwitz

De kleermaaksters van Auschwitz is een krachtig werk over de vrouwen die hun vaardigheid met naald en draad hebben ingezet om de Holocaust te overleven. Prachtige kleding gecreëerd in het dodelijkste kamp van de oorlog.

Tijdens de piek van de Holocaust zijn vijfentwintig gevangenen geselecteerd om te werken in het naaiatelier van Auschwitz, waar deftige mode wordt gemaakt voor de nazi-vrouwen. Het zijn voornamelijk Joodse vrouwen en meisjes en zij hoopten dat het werk hun kon behoeden voor de gaskamer.

Het atelier was opgericht door Hedwig Höss, de vrouw van de kampcommandant. Hier werden de jurken gemaakt voor de hoogste klasse uit nazi-Berlijn.

Gebaseerd op gedegen onderzoek en vele bronnen, is dit het verhaal van deze vrouwen. Hun verhaal te midden van al het nazi-geweld en uitbuiting.

Bekijk ook eens:

De kleermaaksters van Auschwitz in de winkel bekijken

Over de auteur

Lucy Adlington is een Britse schrijfster en kledinghistoricus. Ze heeft gestudeerd aan Cambridge en York en ze heeft zich gespecialiseerd in kostuumgeschiedenis.

Eerder schreef ze Great War Fashion: Tales from the History Wardrobe en Fashion: Women in World War One.

Adlington woont op een boerderij in Yorkshire.

De kleermaaksters van Auschwitz recensie

Titel: De kleermaaksters van Auschwitz

Genre: Historische fictie, non-fictie

Auteur: Lucy Adlington

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Boekerij

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 17 January 2023

ISBN: 9789022590744

Aantal pagina's : 418

  • Véél feiten.
2

Summary

Ik vind het altijd lastig om reviews te schrijven over oorlogswerken omdat ik zelf altijd het idee heb dat je dit genre boeken goed moet vinden. ‘De kleermaaksters van Auschwitz’ is heus een interessant boek, maar totaal niet mijn cup of tea. De informatiedichtheid is zeer hoog, feiten worden op feiten gestapeld, waardoor er nauwelijks ruimte is voor een verhaal. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak want ik ken genoeg mensen die dit wel prettig vinden om te lezen. Mijn voorkeur heeft het echter niet en hierdoor voelde het als een worsteling om het boek door te komen, ondanks dat het onderwerp me zeer aanspreekt. Dat gezegd hebbende vind ik wel weer knap en bijzonder dat er nog steeds nieuwe verhalen opduiken uit een tijd die al zo veelvuldig is beschreven. Ik heb nog nooit eerder van deze groep vrouwen gehoord. Het boek deed me wat stijl betreft zeer denken aan T Hooge Nest – Roxanne van Iperen. Als je dat leuk vond, dan is ook dit helemaal in jouw straatje.

Pluspunten

  • Interessant onderwerp
  • Belangrijk onderwerp

Minpunten

  • Te hoge informatiedichtheid
  • Nauwelijks een lopend verhaal

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: