Op aanraden van Imke ben ik De ondergrondse spoorweg gaan lezen. Ik ben erg blij dat ik dat heb gedaan. Door een unieke combinatie van historische feiten en magisch realisme neemt Whitehead de lezer mee op een beklijvende reis langs de vluchtroutes van een jonge slavin, Cora. Het boek is razend spannend en leest heerlijk weg. In deze recensie lees je wat je precies kan verwachten van het boek met daaronder mijn mening en beoordeling (al kan je die na deze hele enthousiaste inleiding misschien wel raden 😉).
De ondergrondse spoorweg samenvatting
In De Ondergrondse Spoorweg van Colson Whitehead ontvlucht Cora, een slavin uit Georgia, een dreigend, grimmig lot op de katoenplantage waar ze werkt. Ze besluit te vluchten en maakt hierbij gebruik van een letterlijke ondergrondse spoorweg, een geheim netwerk dat slaven helpt ontsnappen, in plaats van de historische routes en schuilplaatsen. Tijdens haar reis richting het vrije Noorden wordt Cora voortdurend achtervolgd door slavenpatrouilles en geconfronteerd met toenemende en afschuwelijke vormen van racisme en geweld in elke zuidelijke staat die ze doorkruist. Whitehead verweeft magisch realisme met historische fictie en schildert zo een beklijvend portret van de black struggle in een alternatieve Amerikaanse slavernijgeschiedenis.
Goed om te weten: Naast slavernij en racisme behandelt het boek ook thema’s als vrijheid, identiteit, en de Amerikaanse droom. Het laat zien hoe verschillend deze concepten kunnen zijn afhankelijk van iemands achtergrond en situatie. Iets waar ik – ruim een half jaar na het lezen van het boek – nog steeds af en toe over nadenk.
In de winkel bekijken
Wil je dit meeslepende boek lezen? Bekijk De ondergrondse spoorweg dan in de winkel.
Bestond de ondergrondse spoorweg echt?
Nee. De spoorweg bestond in het echt niet zoals het in het boek wordt beschreven. De Ondergrondse Spoorweg was niet daadwerkelijk ondergronds en het was ook geen echte trein. In plaats daarvan was het een netwerk van zowel blanke als vrije zwarte mensen die samenwerkten om gevluchte slaven te helpen reizen naar de noordelijke staten en naar Canada, waar slavernij illegaal was. Het was een geheime operatie die sterk leunde op vertrouwen, moed en samenwerking om mensen te helpen aan de gruwelen van de slavernij te ontsnappen. De mensen die hielpen werden ook wel conducteurs genoemd. Wil je er meer over weten, lees dan dit uitgebreide artikel op National Geographic Kids.
Wist je dat: Niemand weet echt waar de term Railroad of Spoorweg vandaan komt. De meeste experts denken dat de term is ontstaan omdat de gevluchte slaven een soort route volgden.
Over Colson Whitehead
Colson Whitehead, geboren als Arch Colson Chipp Whitehead op 6 november 1969 in New York City, is een vooraanstaand Amerikaanse schrijver en auteur van acht romans. Twee van zijn meest prominente werken, “The Underground Railroad” (2016) en “The Nickel Boys” (2019), hebben hem elk een Pulitzer Prize for Fiction opgeleverd. Naast zijn fictie heeft Whitehead twee non-fictieboeken gepubliceerd en is hij bekend vanwege zijn essays en recensies in vooraanstaande publicaties.
Zijn carrière begon na zijn afstuderen aan Harvard in 1991, toen hij voor The Village Voice schreef. Zijn werk varieert in thema en stijl, van historische fictie tot post-apocalyptische verhalen. Naast zijn literaire prestaties heeft Whitehead ook gedoceerd aan diverse gerenommeerde universiteiten en heeft hij een column over taal geschreven voor The New York Times Magazine. Een echt multi-talent dus!
De ondergrondse spoorweg recensie
Titel: De ondergrondse spoorweg / The underground railroad
Genre: Fictie
Auteur: Colson Whitehead
Uitgave: 1
Bindwijze: EBook
Logo uitgever:
ISBN: 9789025449124
Aantal pagina's : 352
Summary
Ik heb De ondergrondse spoorweg een half jaar geleden al uitgelezen en wow, wat een boek! Colson Whitehead heeft echt een pareltje afgeleverd. Het verhaal sleepte me mee van begin tot eind en de personages voelden zo echt aan. Het is niet zomaar een verhaal over het verleden. Het zet je echt aan het denken over de wereld van vandaag. Als je op zoek bent naar een boek dat je niet loslaat, dan is dit het wel. Meeslepend, tragisch en hoopvol. Ik las een recensie van iemand die het een triest en uitzichtloos boek vond, en daarom 2.5 ster gaf. Ik vind persoonlijk dat dit trieste en uitzichtloze het boek zo relevant en sterk maakt.