De profeet en de idioot: luchtig, grappig, actueel

De profeet en de idioot recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een idioot, een doemprofeet en een influencer (van 76 jaar oud) zijn op weg naar Rome. Het is een race tegen de klok want ze hebben nog maar enkele dagen voor de atmosfeer instort en al het leven vernietigd zal worden. Zij reizen in een camper maar niets verloopt zoals gepland. Hun tocht leidt ze door Europa, Amerika en Afrika. Ze ontmoeten wereldleiders, vrienden en vijanden. Lukt het ze om op tijd bij de broer van de idioot te komen om hem in Rome eens goed de waarheid te zeggen?

De profeet en de idioot samenvatting

‘De profeet en de idioot’ is het nieuwste boek van Jonas Jonasson die bekend werd door ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’.

Het is 2011 en we zijn in Zweden. De zomer is bijna ten einde. Petra, een autodidactische astrofysicus, heeft berekend dat het einde der tijden er bijna is: op 21 september zal de atmosfeer instorten en zal al het leven verwoest worden. Daarom is deze doemdenker op pad met Johan, een getalenteerde kok (en in de ogen van zijn broer ook vooral een idioot), en met Agnes, een weduwe van 75 met lilakleurig haar die haar geld verdient via Instagram.

Het drietal heeft haast want ze moeten Rome zien te bereiken voor de aarde vergaat, zodat Johan zijn corrupte broer eens flink de waarheid kan vertellen. Helaas gaat natuurlijk niets zoals ze dat zouden willen en stuit het groepje op allerlei tegenslagen en tussenstops. Tijdens een bizarre roadtrip die door Europa, Amerika en Afrika leidt, laat Jonassen zien hoe corruptie op wereldniveau er uit ziet en dat familie uiteindelijk ook niet alles is.

De profeet en de idioot kopen

Over de auteur

Pär-Ola Jonas Jonasson is een Zweedse schrijver en journalist die vooral bekend is geworden door zijn boek: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Hij studeerde Zweeds en Spaans aan de universiteit van Göteborg en werkte tot 1994 als journalist voor het dagblad Smålandsposten in Växjö en voor het Zweedse avondblad Expressen. In 1996 richtte hij het succesvolle mediabedrijf OTW op.

De 100-jarige man was het debuut van Jonassen en dit boek was tegelijkertijd het best verkochte boek in Zweden in 2010. Dit boek is ook succesvol verfilmd.

Inmiddels heeft Jonasson 6 boeken op zijn naam staan. Al zijn werken worden wereldwijd vertaald.

Informatie en beoordeling

Titel: De profeet en de idioot

Genre: Humoristisch

Auteur: Jonas Jonasson

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Signatuur

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 15 November 2022

ISBN: 9789056727369

Aantal pagina's : 384

  • Heus vermakelijk, maar een beetje weer hetzelfde trucje.
3.5

Summary

Vooropgesteld: dit is een prima boek. Het is luchtig, grappig, actueel en stiekem ook wel maatschappijkritisch. Toch kon het me niet echt bekoren. Ik heb nu vijf van de zes boeken van Jonassen gelezen en ik vind echt dat hij te veel in herhaling valt. Het is hetzelfde trucje, steeds met nieuwe personages en dat is jammer. Ik heb zijn eerdere werken echt met meer plezier gelezen. Lees je dit boek dus als een van zijn eerste werken? Dan heb je daar geen last van!

Pluspunten

  • Luchtig
  • Grappig
  • Actueel

Minpunten

  • Meer van hetzelfde

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: