De schreeuw van de zeearend – Millennium 7

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De schreeuw van de zeearend is het eerste deel van de derde trilogie, en het zevende deel in de gehele reeks, die dit keer geschreven wordt door Karin Smirnoff. Wil je meer weten over de serie? Bekijk dan eerst onze blog.

De schreeuw van de zeearend: het verhaal

Hoog in het noorden van Zweden bevinden zich veel onontgonnen natuurlijke bronnen waar veel internationale bedrijven, maar ook goudzoekers en criminelen, door worden aangetrokken. Lisbeth Salander is niet daarvoor in het noorden aanwezig, maar wel omdat ze als voogd is aangesteld voor haar nichtje Svala, wiens moeder verdwenen is.

Mikael Blomkvist is ook op weg naar het noorden voor ongemakkelijke familiezaken: zijn dochter gaat trouwen. Mikael kent de bruidegom nauwelijks en hij heeft het gevoel dat deze wat probeert te verbergen. Als de familie bedreigd wordt, moet Mikael uitzoeken wat er aan de hand is om hen te kunnen beschermen. Lisbeth is zijn laatste hoop.

De schreeuw van de zeearend in de winkel bekijken

Over de auteur

Karin Smirnoff heeft als journalist gewerkt en is eigenaar van een houtbedrijf. Ze had haar debuut in 2018 met ‘Mijn broer’, het eerste deel van een succesvolle trilogie over Janna Kippo die in Zweden zeer goed verkocht.

Smirnoff is na David Lagercrantz de tweede auteur die de succesvolle serie van Stieg Larsson overneemt. Hierdoor moet ze haar eigen ideeën even in de wachtrij plaatsen maar dat vindt ze niet erg.

Millennium – het begin

Het begon allemaal met de oorspronkelijke Millennium-trilogie, geschreven dus door Stieg Larsson, een Zweedse journalist en auteur. Hij schreef deze boeken in zijn vrije tijd, als hobby. Voordat de boeken werden uitgegeven, overleed hij echter. In 2005 en 2006 werden in korte tijd alle drie de delen uitgegeven en kende ze direct een groot succes. Er werden verschillende prijzen toegekend.

Kort daarna werden de boeken vertaald in verschillende talen, waaronder het Nederlands. De eerste druk ervan kwam in 2008 in de Nederlandse schappen te liggen. Ook hier werden de boeken een regelrechte hit. In maart van 2010 stonden de drie delen tegelijk in de top 10 bestsellers.

Nu is er dus een nieuw deel uit: De schreeuw van de zeearend.

Informatie en beoordeling

Titel: De schreeuw van de zeearend

Genre: thriller

Auteur: Karin Smirnoff

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: AW Bruna

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 23 May 2023

ISBN: 9789056727505

Aantal pagina's : 432

  • Qua niveau ver verwijderd van de originele serie
2.5

Review

Dit boek ligt ver onder het peil dat door Stieg Larsson is bepaald. Uiteraard is dit een andere auteur en is het daarom lastig te vergelijken, maar door het gebruik van dezelfde hoofdpersonen kan je daar bijna niet omheen. Waar liep ik tegenaan? Ik vond de dialogen onnatuurlijk, ze werden afgekapt op vreemde momenten terwijl voor mij het gesprek nog niet klaar was. Er werden gedachtes/uitspraken tussendoor genoemd die in eerste instantie niets met het lopende dialoog te maken hadden waardoor dit verwarring schept. Het verhaal is, zeker aan het begin, heel erg van de hak op de tak. Korte fragmenten die samenhang missen. Hierdoor kwam ik totaal niet lekker in het verhaal. Binnen sommige hoofdstukken wordt er halverwege de tekst ineens gewisseld van perspectief, zonder dat dit verder wordt aangekondigd of verduidelijkt. Verwarrend! De schrijfstijl is over het geheel gezien erg oppervlakkig en kort door de bocht. Hierdoor is de opbouw van personages minimaal en is het voor de lezer lastig om je in te leven. Mikael Blomkvist is in dit boek wat mij betreft nauwelijks benut. Hij is genoemd maar ik merk weinig ontwikkeling, vooruitgang of überhaupt verandering en dat vond ik jammer. Het plot is achteraf gezien best aardig bedacht, een lekker actueel onderwerp. De uitvoering was echt niet op het niveau dat ik gewend was dus dat is absoluut jammer. Ik ben wel enorm fan van het personage Lisbeth Salander en dat is de reden dat ik op 2,5 ster uitkom.

Pluspunten

  • Lisbeth Salander is gewoon een gaaf personage

Minpunten

  • Oppervlakkige schrijfstijl die af en toe verwarrend is
  • Hak op de tak

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: