De Silmarillion: Reis door de geschiedenis van Midden-aarde

De Silmarillion kopen tolkien

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Silmarillion is gebaseerd op de teksten van J.R.R. Tolkien, samengesteld en uitgegeven door zijn zoon. In dit boek lees je over het eerste tijdperk van de prachtige wereld van Tolkien. Het beschrijft het verhaal van Morgoth, de eerste Dark Lord in Midden-aarde, die met de Elfen in oorlog was.

Samenvatting van het boek

De Silmarillion van Tolkien is een boek dat het verhaal vertelt van de schepping van de wereld en de verschillende rijken van de elfen, dwergen en mensen. Het beschrijft ook de eeuwige strijd tussen goed en kwaad en de zoektocht naar de Silmarillen, kostbare juwelen die door de elfen zijn gemaakt. Het boek bevat vele personages, waaronder machtige goden, heldhaftige helden en slechte wezens, en hun avonturen en conflicten. Het is een uitgebreide en complexe mythologie die de geschiedenis van Midden-aarde verkent, waarin gevechten, liefde, vriendschap en verraad centraal staan. Dit verhaal speelt zich ver voor de vertellingen van De Hobbit en In de ban van de Ring.

Goed om te weten: Hoewel de teksten afkomstig zijn van J.R.R Tolkien, kan je dit boek zeker niet vergelijken met de overige werken van Tolkien, zoals De Hobbit en Lord of the Rings. De Silmarillion is een verzameling verhalen die zich over een veel grotere periode en met veel meer personages verspreidt. Het bevat ook minder humor en is over het algemeen veel ernstiger en filosofischer van toon dan The Hobbit en The Lord of the Rings. Je zou het kunnen zien als een soort bijbel van Midden-Aarde.

Dit boek lezen?

Heb je nog nooit een boek van Tolkien gelezen? Dan is het zeker niet aan te raden om met dit boek te beginnen. Bekijk dan eens het artikel over In welke volgorde moet je de boeken van Tolkien over Midden-Aarde lezen? Ben je al bekend met de boeken van Tolkien? En heb je de Hobbit en In de ban van de Ring al gelezen? Dan is de Silmarillion wel een prachtige aanvulling. Hieronder bekijk je de beste prijs in de winkel:

Wist je dat: J.R.R. Tolkien had vier kinderen. Eén van zijn zoons heette Christopher Tolkien (1924-2020). Christopher was een belangrijke literaire uitvoerder van zijn vader en heeft veel van Tolkiens ongepubliceerde werken uitgebracht, waaronder De Silmarillion, The Children of Húrin en Beren and Lúthien. Hij was ook verantwoordelijk voor het beheren van de nalatenschap van zijn vader en het behouden van Tolkiens literaire erfenis voor toekomstige generaties

De verhalen in De Silmarillion

Het boek bestaat uit meerdere verhalen die samen de geschiedenis van de wereld van Midden-Aarde vertellen.

Ainulindalë

Het verhaal van de Ainur, machtige goddelijke wezens die door de Ene, de ultieme schepper, werden geschapen. Je kan dit zien als het scheppingsverhaal van Midden-Aarde

Valaquenta

Je leest over de Valar, de Ainur die de fysieke wereld hebben gemaakt. De Valar worden beschreven als heersers over verschillende aspecten van de wereld, zoals water, wind en vuur. Valaquenta vertelt ook over de kwade machten van Melkor, een van de oorspronkelijke Ainur die zich afzonderde van de andere en kwaad begon te zaaien in de wereld van Midden-aarde. Melkor wordt later in het verhaal omgedoopt tot Morgoth.

Quenta Silmarillion

Dit is het grootste en meest uitgebreide deel van het boek. Het vertelt het verhaal van de Silmarillen, drie prachtige juwelen die door de elf Fëanor zijn gemaakt. De juwelen bevatten het licht van de Twee Bomen van Valinor, Telperion en Laurelin. Het verhaal gaat over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, waarbij de Silmarillen het doelwit worden van de duistere heerser Morgoth. In Quenta Silmarillion volg je de avonturen van vele personages, waaronder Fëanor en zijn zonen, Beren en Lúthien, Túrin Turambar en Eärendil, terwijl zij strijden om de Silmarillen terug te krijgen van Morgoth en zijn dienaren.

Leuk om te weten: Deze personages kom je in andere verhalen van Tolkien ook tegen. Ook in de boeken van In de ban van de Ring wordt regelmatig verwezen naar deze personages.

Akallabêth

Dit is een kort verhaal in het boek. Het hoofdstuk Akallabêth beschrijft de ondergang van het eiland Númenor, een van de grootste rijken die ooit in de wereld van Midden-aarde hebben bestaan. Het verhaal gaat over de trots en het verval van de menselijke bevolking van Númenor.

Leuk detail: Na de val van Númenor werd dit eiland Atalantë genoemd. Dit betekent in het Quenya (een taal die een groep elfen sprak) Ondergang. Natuurlijk kunnen we niet om de overeenkomst met het mythisch eilandenrijk Atlantis heen.

Silmarillion review

Of the Rings of Power and the Third Age

Het hoofdstuk “Of the Rings of Power and the Third Age” beschrijft de geschiedenis van de Ringen van Macht, een serie magische ringen die werden gemaakt door de elfen en dwergen met de hulp van de duistere heerser Sauron. Het beschrijft hoe Sauron, die zichzelf als de heer van de Ringen van Macht beschouwt, een ring smeedt die de kracht bevat om de andere ringen te beheersen en zo macht over de hele wereld te verkrijgen.

Three Rings for the Elven-kings under the sky,

Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,

Nine for Mortal Men doomed to die,

One for the Dark Lord on his dark throne

In the Land of Mordor where the Shadows lie.

   One Ring to rule them all, One Ring to find them,

   One Ring to bring them all, and in the darkness bind them

In the Land of Mordor where the Shadows lie.

Over Tolkien

J.R.R. Tolkien was een Engels taalkundige, schrijver en universitair docent die vooral bekend is geworden door zijn boeken “The Hobbit” en “The Lord of the Rings”. Hij werd geboren op 3 januari 1892 in Bloemfontein, Zuid-Afrika en groeide op in Engeland. Tolkien was een expert op het gebied van oude talen en gebruikte deze kennis om talen te creëren voor zijn fictieve werelden. Hij had een enorme invloed op de fantasygenre en zijn werken zijn nog steeds enorm populair onder lezers van alle leeftijden.

Mijn mening over De Silmarillion

De Silmarillion recensie

Titel: De Silmarillion

Genre: Fantasy

Auteur: J.R.R. Tolkien (hoofdauteur)

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Logo uitgever:

5

Summary

Ik heb dit boek gelezen nadat ik De Hobbit en de trilogie  In de ban van de Ring had verslonden. Ik kon echt geen genoeg krijgen van Tolkien en Midden-Aarde. Vooraf werd ik wel door mijn neef gewaarschuwd dat dit boek niet lijkt op de andere boeken die ik had gelezen van Tolkien. Hoewel dat zeker klopt, heb ik dat niet als iets vervelends ervaren. J.R.R Tolkien en zijn zoon Christopher Tolkien, die de teksten heeft samengesteld, hebben in De Silmarillion op een prachtige manier het ontstaan van de wereld beschreven. De manier waarop Tolkien dit beschrijft vind ik écht fantastisch. Een diepgaande reis door de geschiedenis en filosofie van de wereld van Midden-aarde. Een absolute must voor de liefhebber van Tolkien en/of high-fantasy.


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: